Καταγγέλλει την σύμβαση της ανακύκλωσης ο δήμος Χίου

Η ταραχώδης σχέση του δήμου Χίου με την εταιρεία «Οικόπολις», που διαχειρίζεται ένα τμήμα της ανακύκλωσης του νησιού οδηγείται προς το τέλος της, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην καταγγελία της μεταξύ τους σύμβασης.

Το θέμα θα έρθει στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιουνίου 2018, μία ημέρα μετά την δικαστική διαμάχη και την σύλληψη των τριών ιδιοκτητών της «Οικόπολις».

Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο δικαστικό – αστυνομικό σήριαλ της υπόθεσης αφορούσε το κλείσιμο από τους ιδιοκτήτες της μονάδας ανακύκλωσης στην ΒΙΣΑΛ, την προσφυγή του δήμου Χίου στα δικαστήρια για να ανοίξει η μονάδα και την σύλληψη των τριών ιδιοκτητών, οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι το βράδυ της Πέμπτης, 28 Ιουνίου 218, αφού προηγουμένως είχαν ανοίξει την μονάδα και άρχισε κανονικά την μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών ο δήμος Χίου.

Ο κ Μελέγρρης κατήγγειλε ότι τους τελευταίους μήνες, συνεπεία της ραγδαίας και δραματικής πτώσης των διεθνών τιμών των ανακυκλώσιμων υλικών, η εταιρεία επιχείρησε με πλάγιο τρόπο να εγκαταλείψει την δραστηριότητα της δεματοποίησης και μεταφοράς στην Αθήνα των ανακυκλώσιμων υλικών και να διεκδικήσει αποζημίωση από τον δήμο Χίου.

Σημείωσε δε τις προσπάθειες της εταιρείας να σταλούν στον ΧΥΤΑ μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών, που κατά την δική της εκτίμηση ήταν χαμηλής αξίας, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στην διαμάχη με το κλείσιμο της μονάδας και την προσφυγή του δήμου Χίου στα δικαστήρια.

Όπως αποκάλυψε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας προηγουμένως είχαν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις να αναλάβει την συγκεκριμένη δραστηριότητα ο δήμος Χίου, αγοράζοντας την άδεια ανακύκλωσης της «Οικόπολις», επειδή το τίμημα που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες της ήταν εξωπραγματικό για τα δεδομένα της συγκεκριμένης εταιρείας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπελέγρης. Πρόσθεσε δε ότι ο δήμος Χίου εξήντλησε όλα τα περιθώρια συνεννόησης.

Ο κ. Μπελέγρης δήλωσε ότι υπάρχει άλλος επιχειρηματίας στο νησί να αναλάβει αυτή την δραστηριότητα, δηλαδή της δεματοποίησης και μεταφοράς των ανακυκλώσιμων στην Αθήνα, ενώ σε περίπτωση που αυτός δεν ενδιαφερθεί ο δήμος Χίου θα απευθυνθεί σε επιχειρηματίες άλλων περιοχών της χώρας.

Αν δεν τελεσφορήσουν αυτές οι προσπάθειες, τόνισε ο κ. Μπελέγρης, ο δήμος Χίου θα συνεχίσει την ανακύκλωση ακόμα και αν αυτή η δραστηριότητα είναι ζημιογόνα για τον ίδιο, δεδομένου ότι ο δήμος δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά ασκεί και κοινωνική πολιτική και προστατεύει την ανακύκλωση και το περιβάλλον.

Η καταγγελία της σύμβασης, η οποία κανονικά θα έληγε στο τέλος του 2018, θα γίνει χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης στην εταιρεία «Οικόπολις», η οποία – προφανώς – θα προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια