
Καταγγέλλει το ΚΚΕ την διάλυση του ακτινοδιαγνωστικού στο νοσοκομείο Χίου
Τα σοβαρά προβλήματα του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του νοσοκομείου Χίου, που έχει φτάσει στα πρόθυρα λουκέτου, σχολιάζει η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, με αφορμή σχετική ερώτηση βουλευτών του κόμματος στην Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.
Στην σχετική ανακοίνωσή του, σήμερα Παρασκευή 30 Μαΐου 2025, αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:
Η κυβέρνηση αναμασά τα γνωστά αδιέξοδα που δημιουργεί η πολιτική της στην απάντηση που δίνει στο ΚΚΕ σχετικά με πρόσφατη ερώτησή του «Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων στο νησί της Χίου και την υποστελέχωση του νοσοκομείου».
Το ΚΚΕ ανέδειξε το σοβαρό ζήτημα των ελλείψεων στο ακτινολογικό στο νοσοκομείο Χίου, σε συνδυασμό με το ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες, οι οποίοι αυθαιρετώντας τους ζητούν επιπλέον χρήματα πέραν της συμμετοχής του ΕΟΠΥΥ.
Στην ερώτησή του το ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη αποζημίωση των ασθενών που μέχρι τώρα κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών τους και απάντηση δεν πήρε όπως φυσικά και για το κύριο πρόβλημα: Την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, την στελέχωση του νοσοκομείου με όλο το απαραίτητο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Στην απάντησή της, η κυβέρνηση διαφημίζει τις προκηρύξεις ΑΣΕΠ για λιγοστές θέσεις προηγούμενων ετών, οι οποίες έχουν αποβεί άγονες, χωρίς όμως να αναφέρει τις διαχρονικές συνθήκες εξόντωσης στο δημόσιο νοσοκομείο Χίου, που δημιουργεί η πολιτική της υποβάθμισης, της υποστελέχωσης, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με συνεχείς εφημερίες, χαμηλούς μισθούς κ.λπ.
Πιστή στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, που φορτώνεται στην τσέπη του λαού, ανέδειξε τα deals που έχει κάνει με τον ιδιωτικό τομέα, που οι θέσεις του δεν είναι ποτέ “άγονες”: Τη σύμβαση για την ανάθεση υπηρεσιών πραγματοποίησης ακτινολογικών εξετάσεων “εξ’ αποστάσεως” για τις ανάγκες του Γ. Ν. Χίου με την «WEB DIAGNOSTICS ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΚΕ», συνολικού ποσού 49.989,40 ευρώ.
Λέει ψέματα ότι εξυπηρετούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αφού στην πράξη με αυτή η σύμβαση εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά και νοσηλευόμενοι, καθώς και μόλις ένα 10% περίπου από όσους ψευδώς αναφέρει και έχουν ανάγκη, λόγω έλλειψης γιατρών! Ένα μικρό ποσοστό, δηλαδή, από άπορους, ασθενείς που πρέπει να περάσουν από ΚΕΠΑ, ογκολογικούς ασθενείς για την εξέταση και επανασταδιοποίησή τους, όσους πρόκειται να καταταγούν, στρατευμένους, υποψήφιους φοιτητές που χρειάζονται επείγουσα ακτινογραφία, όσους χρειάζονται ακτινογραφία θώρακος για διορισμό.
Πρόκειται, εκτός των άλλων, για λειτουργία αντιεπιστημονική και επικίνδυνη, αφού δεν υπάρχει η απαραίτητη φυσική παρουσία του γιατρού, όπως προβλέπεται και από τον νόμο για τα ακτινολογικά τμήματα.
Ποιαν όμως, είναι η πραγματική κατάσταση στο νοσοκομείο; Την ώρα που υπάρχουν δύο κενές θέσεις γιατρών ακτινολόγων, προκηρύσσει μόνο τη μια, γεγονός που λειτουργεί ως επιπλέον “αντικίνητρο”. Υπάρχουν 19 οργανικές θέσεις παραϊατρικού προσωπικού στο ακτινολογικό (χειριστές κ.α.), ενώ αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 7 και εκείνη απαντά ότι θα προκηρύξει θέσεις για ακόμη 2, την ώρα μάλιστα που χρειάζονται τουλάχιστον 15 ειδικότητες Τ.Ε. και Δ.Ε. στο ακτινολογικό!
Στη συνολική “ανάγνωση” των αναγκών του νοσοκομείου Χίου από τις 100 περίπου κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (όλες οι απαραίτητες ειδικότητες πλην γιατρών) η κυβέρνηση απαντά με την προκήρυξη 13 θέσεων μόνιμου προσωπικού!
Με χρήματα του χιώτικου λαού δεν πριμοδοτείται το νοσοκομείο με βάση τις πραγματικές ανάγκες για πλήρη στελέχωση και υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες αλλά το ιδιωτικό κεφάλαιο στην υγεία, οι “εξ’ αποστάσεως” ιατρικές πράξεις, που αφορούν μια μικρή μερίδα πολιτών.
Η πάλη του λαού πρέπει να απορρίψει την “πολιτική των Τεμπών” στην υγεία, που στερεί από τους πολλούς για τα κέρδη των λίγων, πολιτική που γεννά νέα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα. Να ανοίξει το δρόμο για υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι μια υγεία – εμπόρευμα.
Η ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας
Θέμα: Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων στο νησί της Χίου και την υποστελέχωση του νοσοκομείου.
Καταγγελίες φθάνουν από ασθενείς και χρονίως πάσχοντες σχετικά με προβλήματα που υπάρχουν στην εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων, τουλάχιστον στο νησί της Χίου. Δηλαδή, άνθρωποι που έχουν ανάγκη και δικαιούνται σύμφωνα με ιατρικές οδηγίες αυτές τις απεικονιστικές εξετάσεις εξαναγκάζονται από τα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΕΟΠΠΥ, να πληρώνουν για αυτές.
Ύστερα από τον ΕΑΛΕ/Γ.Π. 3858/31-7-2024 για τον καθορισμό μεσοσταθμικού δείκτη εξομάλυνσης, καταγγέλλεται ότι από 1/8/2024 τα ιδιωτικά συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα δεν εκτελούν πέρα της μιας (1) απεικονιστικής εξέτασης/μήνα με την προβλεπόμενη συμμετοχή. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή των πασχόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι με βάση το ιατρικό πρωτόκολλο πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον τρεις (3) MRI (αυχενικής – θωρακικής μοίρας και εγκεφάλου) και οι οποίες εκτελούνται ανά συγκεκριμένο μήνα, με βάση το ημερολόγιο του ασθενή και χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν επαναληπτικές, με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να πληρώσει εξ’ ολοκλήρου το ποσό της απεικόνισης που εκτελέστηκε πέραν της μιας.
Τα φαινόμενα αυτά, που είναι επακόλουθα της πολιτικής ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα υγείας, που ακολουθεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και οι προηγούμενες, παρατηρούνται από διαγνωστικά Κέντρα, παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει την με αρ. πρωτ. Οικ. 22782/18.09.2024 σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο μεσοσταθμικός δείκτης εξομάλυνσης δεν αποτελεί πλαφόν ανά παραπεμπτικό δικαιούχου και η συμμετοχή των δικαιούχων στο κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων δεν επηρεάζεται από την εφαρμογή του, αλλά παραμένει όπως αναγράφεται στο παραπεμπτικό. Μάλιστα, εκτός αυτών τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ζητούν και επιπλέον χρέωση για την υπηρεσία τους στους ασθενείς, πέραν της συμμετοχής στον ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, ακριβώς αυτή η πολιτική οδηγεί στην υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας συνολικά αλλά και στην αδυναμία παροχής από αυτό των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων, λόγω της υποστελέχωσης. Αυτό φαίνεται και στο νοσοκομείο της Χίου, στο οποίο υπάρχουν σοβαρά κενά. Στο ακτινολογικό λείπουν τουλάχιστον 3 ακτινοδιαγνώστες ιατροί και τουλάχιστον 8 τεχνολόγοι – ραδιολόγοι ή χειριστές ιατρικών συσκευών. Κι ενώ οι προκηρύξεις για γιατρούς βγαίνουν άγονες λόγω της χρόνιας υποβάθμισης του νοσοκομείου που διαμορφώνει κλίμα “εξόντωσης” για τους εργαζόμενους, καμία προκήρυξη δεν γίνεται καν για χειριστές.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το ακτινολογικό τμήμα του να λειτουργεί με επισφαλείς συνθήκες για το προσωπικό και τους ασθενείς, εξυπηρετώντας μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά και τις κλινικές του νοσοκομείου, ενώ ο αξονικός τομογράφος μετά από μεγάλη αναμονή εξυπηρετεί ελάχιστους και ο μαγνητικός τομογράφος ουσιαστικά κανέναν.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνειδητής υποστελέχωσης για ένα ολόκληρο νησί με αποτέλεσμα οι ασθενείς να επωμίζονται και πάλι το οικονομικό βάρος της διάγνωσης, και όχι μόνο.
Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
– Άμεσα να λειτουργήσει απρόσκοπτα ο μαγνητικός τομογράφος στο νοσοκομείο της Χίου και να στελεχωθεί το νοσοκομείο της Χίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο και πλήρους απασχόλησης ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
– Να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την εκτέλεση των απεικονιστικών εξετάσεων και να αποζημιωθούν πλήρως οι ασθενείς που μέχρι τώρα κατέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών τους.
Οι βουλευτές
Μαρία Κομνηνάκα
Γιώργος Λαμπρούλης
Μανώλης Συντυχάκης