Καταγγέλλεται η σύμβαση ανακύκλωσης με την «Οικόπολις»

Την καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία «Οικόπολις», που διαχειρίζεται τμήμα της ανακύκλωσης της Χίου αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Χίου αργά το βράδυ της Πέμπτης, 5 Ιουλίου 2018, κάνοντας δεκτή την σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Γιώργου Μπελέγρη.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας περιέγραψε με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση στον χώρο του ακινήτου της ΒΙΑΛ, όπου δραστηριοποιείται η «Οικόπολις», για την δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών που της παραδίδει ο δήμος Χίου. Χαρακτήρισε την κατάσταση ως «βόμβα» που θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, καθώς και τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ.

Επανέλαβε ότι η εταιρεία το τελευταίο διάστημα εμμέσως εκβιάζει την κατάσταση, κλείνει τις πόρτες της μονάδας ανακύκλωσης στα οχήματα του δήμου Χίου και σήμερα, όπως σημείωσε προς το τέλος της συζήτησης, είναι πλημμυρισμένος όλος ο χώρος από ανακυκλώσιμα υλικά, δεν χωράει τίποτα.

Δήλωσε, τέλος, ότι ο δήμος Χίου είναι έτοιμος να προχωρήσει από την επόμενη ημέρα και από αύριο στην συλλογή και εκποίηση με πλειοδοτικό διαγωνισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και σε ένα διάστημα επτά έως οκτώ μηνών μπορεί να ετοιμάσει τον δικό του μηχανισμό με δικούς του μόνιμους εργαζόμενους να υποκαταστήσει πλήρως την εταιρεία το έργο της δεματοποίησης και αποστολής των υλικών στην Αθήνα.

Η εταιρεία «Οικόπολις» δεν προσήλθε με τον νόμιμο εκπρόσωπό της, αλλά με τον πατέρα του νομίμου εκπροσώπου (!), ο οποίος επιχείρησε να αντικρούσει τον κ. Μπελέγρη, επιρρίπτοντας ευθύνες για παράδοση σύμμεικτων κι όχι απολύτως καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών όπως είχε συμβατική υποχρέωση, για επιβάρυνση της εταιρείας από την διαχείριση υλικών που ήταν άχρηστα.

Σε απάντηση δε της αναφοράς του κ. Μπελέγρη περί απαίτησης καταβολής ποσού 120.000 ευρώ, αντί των 20.000 που είχε προτείνει ο αντιδήμαρχος για την εξαγορά της εταιρείας από τον δήμο Χίου, είπε ότι επρόκειτο για σκληρή διαπραγματευτική πρόταση. Πρότεινε, είπε, 20.000 ευρώ ο δήμος Χίου, προτείναμε εμείς 120.000 ευρώ, σύνολο 140.000 ευρώ δια δύο ίσον 70.000 (!), προκαλώντας την θυμηδία των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τη Χίο μας» δια του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη πρότεινε να συνεχισθεί η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών και να λήξει κανονικά στο τέλος του χρόνου, προκειμένου – όπως είπε – να μην εμπλακεί ο δήμος Χίου σε δικαστικές περιπέτειες, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία θα διεκδικήσει αποζημιώσεις, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες του δήμου Χίου δεν θα μπορέσει το προσεχές διάστημα να ανταποκριθεί στο βάρος των απαιτήσεων της ανακύκλωσης.

Υπέρ της καταγγελίας της σύμβασης τάχθηκαν η κα Δέσποινα Τσαρδάκα εκπροσωπώντας την Χιακή Συμπολιτεία και ο κ. Μάρκος Σκούφαλος για την Λαϊκή Συσπείρωση, αμφότεροι δε υποστήριξαν την ανάληψη του σχετικού έργου από τις υπηρεσίες του δήμου Χίου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια