Καταπέλτης κατά Τρομπούκη ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Δ. Φραγκομίχαλος

«Ντροπή στον πατέρα που σ’ έκανε, πούστη», «Δημόσιε υπάλληλε του κώλου», «Θες να φύγεις δαρμένος, αυτό θέλεις, ρε κωλόφατσα;»!

Με αυτές τις απίστευτες εκφράσεις φέρεται να αντιμετωπίσθηκε από τον κ. Κώστα Τρομπούκη, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο, όπως καταγγέλλει ο επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη Χίο κ. Δημήτρης Φραγκομίχαλος, όταν επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο στην επιχείρησή του, την περασμένη Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019.

Ο κ. Φραγκομίχαλος, μία εβδομάδα μετά το πρωτοφανές αυτό περιστατικό κι ενώ η υπόθεση έχει πλέον πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, με την υποβολή μηνύσεων τόσο εκ μέρους του ιδίου, όσο και εκ μέρους του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ κ. Κορφιάτη, λύνει την σιωπή του και περιγράφει – σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 – όσα διαδραματίσθηκαν εκείνη την ημέρα στην επιχείρηση του κ. Τρομπούκη.

Δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί αναληθής η καταγγελία του

Όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, ο κ. Φραγκομίχαλος δηλώνει ότι τα περιέλαβε σε λεπτομερή αναφορά του προς τους ανωτέρους της υπηρεσίας του, με αποτέλεσμα να υποβάλει μήνυση ο κ. Κορφιάτης «όχι για την παράβαση της αδήλωτης εργασίας αλλά για την ποινική διερεύνηση της συμπεριφοράς του που συνιστούσε και παρεμπόδιση ελέγχου».

Ο κ. Τρομπούκης, συνεχίζει ο επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, «γνωρίζει αναμφίβολα ότι έσφαλε και ότι με την απαράδεκτη συμπεριφορά του εξέθεσε μόνος του τον εαυτό του σε αρνητική δημοσιότητα και κριτική. Δεν είναι αργά να το παραδεχτεί και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη».

Ο ίδιος δε δηλώνει και δεσμεύεται ότι θα παραιτηθεί από την θέση του «αν αποδειχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ότι μηνύθηκε (ο κ. Τρομπούκης) άδικα εξαιτίας δικής μου αναληθούς αναφοράς».  

Ούτε ένα εργόσημο είχε η εργαζόμενη που βρέθηκε ανασφάλιστη

Σε ό,τι αφορά την εργαζόμενη (καθαρίστρια) που βρέθηκε αδήλωτη στον εργασιακό χώρο και δεν την είχε αναγράψει ο εργοδότης σε πίνακα προσωπικού και για την οποία ο κ. Τρομπούκης είχε δηλώσει ότι την απασχολεί με εργόσημο, ο κ. Φραγκομίχαλος διευκρινίζει ότι η εκ των υστέρων κατάθεση του εργοσήμου δεν θεραπεύει την παράβαση της αδήλωτης εργασίας. Προσθέτει δε ότι το εργόσημο προβλέπεται για άλλες περιπτώσεις (οικιακές βοηθοί, εργάτες γης κ.λπ.).

Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη «για την οποία ο εργοδότης δήλωσε κατά τον έλεγχο ότι την απασχολεί στην οικία του με εργόσημο και ότι την έφερε εκτάκτως στην επιχείρησή του, προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία ότι αυτό ήταν και το πρώτο ένσημο στη ζωή της»!

Πώς περιγράφει ο Δ. Φραγκομίχαλος την υπόθεση και την επίθεση που δέχθηκε

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Φραγκομίχαλου έχει ως εξής:

«Σχετικά με τον έλεγχο του ΣΕΠΕ στην επιχείρηση «Μαγνητική Τομογραφία Χίου» του εργοδότη κ. Κώστα Τρομπούκη στη Χίο στις 14 Ιουνίου 2019, το υπουργείο Εργασίας εξέφρασε την επίσημη θέση του με δηλώσεις από την υπουργό κ. Ευτυχία Αχτσιόγλου και τον ειδικό γραμματέα κ. Πάνο Κορφιάτη, και επίσης απάντησε με το δελτίο Τύπου της 19ης Ιουνίου 2019 στο αντίστοιχο του εργοδότη. Με τη σειρά μου, ως ο επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων που διενέργησε τον έλεγχο, θα ήθελα να δηλώσω τα ακόλουθα:

Α) Οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ αποσκοπούν στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και διεξάγονται νόμιμα σε κάθε χώρο όπου πιθανολογείται η απασχόληση εργαζομένων, έστω κι αν η επιχείρηση είναι κλειστή για το κοινό. Διενεργούνται πάντα με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο, και ασφαλώς όχι με κομματικά κριτήρια. Ο έλεγχος στην επιχείρηση του κ. Τρομπούκη ήταν τυχαίος-δειγματοληπτικός, όπως ένα μεγάλο ποσοστό των ελέγχων της υπηρεσίας μας. Προηγήθηκαν τρεις έλεγχοι σε γειτονικές επιχειρήσεις, ενώ η συγκεκριμένη επιλέχθηκε επειδή ήταν εμφανής η απασχόληση εργαζομένων τη δεδομένη στιγμή.

Β) Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι ο εργοδότης απασχολούσε στην επιχείρησή του μία εργαζόμενη (καθαρίστρια) αδήλωτη, δηλαδή χωρίς να την έχει αναγράψει σε πίνακα προσωπικού. Αυτή είναι η έννοια της αδήλωτης εργασίας, ήδη από την καθιέρωσή της με τον ν. 3996/11 αλλά και τη θέσπιση του προστίμου κατά δέσμια αρμοδιότητα των 10.500 € από το 2013.

Για την αποφυγή παρερμηνείας, επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3863/10 όπως ισχύει, το εργόσημο καλύπτει το προσωπικό που απασχολείται στην οικία του εργοδότη και όχι στην επιχείρηση. Επίσης, σύμφωνα με την πάγια θέση που έχει διατυπώσει το Υπουργείο Εργασίας ήδη από το 2014, το εργόσημο αποτελεί τρόπο αμοιβής και παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (οικιακό προσωπικό, εργάτες γης κ.ά.) και δεν καταργεί την υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί τον εργαζόμενο ή την εργαζόμενη σε πίνακα προσωπικού. Επομένως, το γεγονός ότι μετά τον επίμαχο έλεγχο ο εργοδότης κατέθεσε στην καθαρίστρια εργόσημο για ένα ημερομίσθιο, δεν θεραπεύει την παράβαση της αδήλωτης εργασίας.

Μάλιστα για την ίδια εργαζόμενη ηλικίας 47 ετών, για την οποία ο εργοδότης δήλωσε κατά τον έλεγχο ότι την απασχολεί στην οικία του με εργόσημο και ότι την έφερε εκτάκτως στην επιχείρησή του, προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία ότι αυτό ήταν και το πρώτο ένσημο στη ζωή της. Ο έλεγχος λοιπόν δεν ήταν τυπολατρικός αλλά είχε ουσιαστική αξία.

Είναι γνωστό ότι η αδήλωτη εργασία πλήττει τόσο τον εργαζόμενο ή την εργαζόμενη που αφορά, όσο και το σύνολο της κοινωνίας, αφού συνεπάγεται φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, αλλά επίσης και αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους νομοταγείς εργοδότες. Αλλά και μόνο για την αποφυγή του βαρύτατου προστίμου, ισχύει ότι «η νομιμότητα κοστίζει πολύ λιγότερο από την παρανομία».

Γ) Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ο εργοδότης δυστυχώς παρεκτράπηκε απρόκλητα σε προσβλητική συμπεριφορά εκτοξεύοντας εναντίον μου σε έξαλλη κατάσταση διάφορες χυδαίες ύβρεις («Ντροπή στον πατέρα που σ’ έκανε, πούστη», «Δημόσιε υπάλληλε του κώλου» και πολλές άλλες), λεκτικές απειλές (π.χ. «Θες να φύγεις δαρμένος, αυτό θέλεις, ρε κωλόφατσα;») και στο τέλος ένα πλαστικό αντικείμενο που με τραυμάτισε στα χέρια.

Παρ’ όλα αυτά, διατήρησα την ψυχραιμία και την αυτοσυγκράτησή μου, και τα λόγια μου ήταν μετρημένα και εστιασμένα μόνο στα ζητήματα του ελέγχου, σχετικά με τον οποίο τήρησα επακριβώς την ισχύουσα νομοθεσία και την προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είπα και δεν έπραξα απολύτως τίποτα προσβλητικό, επιλήψιμο, ανήθικο ή προκλητικό, σεβόμενος τον κ. Τρομπούκη περισσότερο απ’ όσο σεβάστηκε εκείνος εμένα και τον εαυτό του.

Στη συνέχεια, θεώρησα αυτονόητο καθήκον μου να μην αποσιωπήσω το γεγονός, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συνείδησή μου, θα μπορούσε να εκληφθεί σαν ανοχή ή συναίνεση και θα έδινε εσφαλμένο μήνυμα στους πολίτες αυτού του τόπου. Γι’ αυτό κατέγραψα το περιστατικό σε αναλυτική αναφορά μου προς τους ανωτέρους στην υπηρεσία μου, με αποτέλεσμα ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Κορφιάτης να υποβάλει στις 15 Ιουνίου 2019 μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Χίου σε βάρος του εργοδότη, όχι για την παράβαση της αδήλωτης εργασίας αλλά για την ποινική διερεύνηση της συμπεριφοράς του που συνιστούσε και παρεμπόδιση ελέγχου.

Επίσης, από τη δική μου πλευρά υπέβαλα μήνυση για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη. Ο κ. Τρομπούκης γνωρίζει αναμφίβολα ότι έσφαλε και ότι με την απαράδεκτη συμπεριφορά του εξέθεσε μόνος του τον εαυτό του σε αρνητική δημοσιότητα και κριτική. Δεν είναι αργά να το παραδεχτεί και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Αν πάλι αποδειχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ότι μηνύθηκε άδικα εξαιτίας δικής μου αναληθούς αναφοράς, τότε δεσμεύομαι ότι θα παραιτηθώ από τη θέση μου.

Δ) Υπηρετώ τη δημόσια διοίκηση επί 15 χρόνια, από τα οποία τα 13 ως επιθεωρητής εργασιακών σχέσεων στη Χίο, με ευσυνειδησία, αίσθημα δικαίου, ακεραιότητα και αμεροληψία, με γνώμονα πάντοτε το κοινό καλό και τη διαφύλαξη της εργασιακής νομιμότητας, χωρίς οποιαδήποτε εξάρτηση ή επιρροή, αλλά και χωρίς ανοχή στην αδικία και τη διαφθορά.

Οι συμπολίτες μου αναγνωρίζουν την εντιμότητα, το ήθος και την αποτελεσματικότητά μου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βράβευσή μου από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου τον Ιανουάριο 2016. Θεωρώ αυτονόητο ότι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, η παρεμπόδιση των ελέγχων και ο προπηλακισμός των επιθεωρητών εργασίας πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα από όλα τα κόμματα, τους φορείς και από κάθε σωστά σκεπτόμενο πολίτη ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Δεν επιτρέπεται κάποιος, ανάλογα με το ατομικό ή το κομματικό ή οποιοδήποτε άλλο συμφέρον, να διαπράττει, επικροτεί ή έστω ανέχεται την προσβολή της προσωπικότητας των δημόσιων υπαλλήλων που εκτελούν το καθήκον τους (ακόμη κι αν διαπιστώνουν παραβάσεις) μα και του κάθε ανθρώπου που κάνει τη δουλειά του.

Όποιος δεν σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς, είναι υποκριτικό να μιλά για δημοκρατία, κράτος δικαίου, φιλοπατρία, αξιοκρατία, αγάπη στον πλησίον, κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Τέτοιου είδους συμπεριφορές υποδαυλίζουν τον διχασμό των Ελλήνων και οδηγούν τη χώρα μας σε κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να το αποτρέψουμε, κάνοντας όλοι το καλύτερο που μπορούμε».