Καταρρέει το… κελεπούρι διατηρητέο της οδού Λιβανού

Την μοίρα της εγκατάλειψης, της φθοράς και της απαξίωσης ακολουθεί, όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλα ιδιωτικά κτίρια της Χίου, το περίφημο διατηρητέο κτίριο της οδού Λιβανού 48-50, που αγόρασε πριν έξι χρόνια ο δήμος Χίου.

Τότε, επί δημαρχίας του κ. Μανώλη Βουρνού και με την αξιοποίηση πόρων από το λεγόμενο «πράσινο ταμείο», ο δήμος αγόρασε το συγκεκριμένο κτίριο από εταιρεία συμφερόντων του κ. Αριστείδη Μπελλέ, αντί του ποσού των 400.640 ευρώ.

Η υπόθεση της αναζήτησης διατηρητέου κτιρίου στην πόλη της Χίου που θα το αγόραζε ο δήμος με πόρους του «πράσινου ταμείου» ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2014 και ολοκληρώθηκε με την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Αρχικά είχε υπολογισθεί ένα κόστος της τάξης των 400.000 ευρώ για την επισκευή του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί είτε ως βρεφονηπιακός σταθμός, είτε ως χώρος γραφείων υπηρεσιών του δήμου, όπως ανέφερε ο δήμος στην σχετική αίτηση χρηματοδότησής της αγοράς του. Έκτοτε, δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ για την συντήρησή του.

Από τότε μέχρι σήμερα παρατηρούμε, βλέποντας φωτογραφίες του 2015, ότι έχει πέσει ένας μικρός εξώστης της πρόσοψης και έχουν εξαφανισθεί δύο παράθυρα του ορόφου. Ο κλειστός εξώστης είχε απομακρυνθεί, για να μην πέσει, λίγο πριν την αγορά του κτιρίου, στο ενδιάμεσο από τον εντοπισμό του μέχρι τις υπογραφές.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή πέραν της αγοράς του ακινήτου ουδέν έπραξε για την αξιοποίησή του στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν.

Σε ό,τι αφορά την δημοτική αρχή Κάρμαντζη είναι σφόδρα πιθανόν να αγνοεί ακόμα και την ύπαρξή του.

Πάντως, αν το ακίνητο δεν ενταχθεί σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και επισκευής, αφού προηγουμένως αποφασισθεί τι σκοπό μπορεί να εξυπηρετήσει και εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη, η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη. Θα δούμε μπροστά του σκαλωσιές προστατευτικές και θα επανέλθουν οι λαμαρίνες στο πεζοδρόμιο.

Οι πρώτες δύο φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το τέλος του 2014 έως το τέλος του 2015. Οι υπόλοιπες είναι σημερινές.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια