Κατεπείγοντα μέτρα για τα καμένα προτείνει το WWF Ελλάς

Την λήψη κατεπειγόντων μέτρων, κυρίως στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της βόσκησης, προτείνει για τις πυρόπληκτες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού περιοχές της Νότιας Χίου και της Σιδηρούντας, το WWF.

Η δασική ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στη Χίο, μελέτησε τις πληγείσες περιοχές και κατέγραψε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο φυτικό περιβάλλον και στα οικοσυστήματα των περιοχών και προτείνει την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τον δε απολογισμό της εργασίας της έχει ήδη γνωστοποιήσει στις τοπικές αρχές.

Βέβαια, το ζήτημα είναι αν οι τοπικές αρχές (δήμος Χίου και περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) θα λάβουν υπόψη τις συγκεκριμένες προτάσεις ή θα παραμείνουν στον σχεδιασμό τους για εκπόνηση μελετών, με βάση την προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτι το οποίο θα πάρει χρόνιο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να περάσει με ενδεχομένως σοβαρές συνέπειες ο φετινός χειμώνας.

Με 302.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, το καλοκαίρι του 2016 κατατάσσεται στην 5η χειρότερη θέση των αντιπυρικών περιόδων της τελευταίας δεκαετίας, με τη Θάσο, τη Χίο και την Εύβοια να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, αναφέρει το WWF Ελλάς.

Προσθέτει δε ότι μια από τις σημαντικότερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού υπήρξε αυτή που εκδηλώθηκε στα μαστιχοχώρια της Χίου και έκαψε 43.431 στρέμματα. Αρκετές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν καεί και στη μεγάλη πυρκαγιά του 2012, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς για τη φυσική ανάκαμψη των δασών της Χίου.

pyrkagia wwf

Η δασική ομάδα του WWF στην επιτόπια αυτοψία στη Χίο. Photo: Μαριάννα Καρίβαλη

Μεταξύ των προτάσεων του WWF Ελλάς για τη Χίο περιλαμβάνονται:

Αντιδιαβρωτική προστασία

Τα σηµεία όπου προτείνεται να ληφθούν υπόψη για αντιδιαβρωτική προστασία είναι πλαγιές µε έντονη κλίση 40-50% στα βορειοανατολικά των Μεστών καθώς και για την πυρκαγιά της Σιδηρούντας στις πλαγιές που σχηµατίζονται στο ρέµα πριν την είσοδο του οικισµού. Όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα δηµιουργίας κορµοδεµάτων από τοπική ξυλεία θα πρέπει να γίνουν λιθοδοµές µε τη χρήση επιτόπιου υλικού και χειρωνακτικές µεθόδους.

Αντιπλημμυρική προστασία

  1. Στο ρέµα ανατολικά του οικισµού Μεστών (στο µονοπάτι από Μεστά- Ολύµποι) που καταλήγει στα Μεστά.
  2. Στο ρέµα που καταλήγει στον Λιµένα Μεστών, όπου υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα.
  3. Στο Ρέµα Τσόχα (Λιθί) και στο Ρέµα Βαρλά (Βέσσα) που επηρεάστηκαν και από τις πυρκαγιές του 2012.
  4. Στο ρέµα που διασχίζει τον οικισµό των Ολύµπων και έχει καταγραφεί θανατηφόρο περιστατικό πληµµύρας το 2010.

Βόσκηση

– Στενή επίβλεψη της περιοχής από δασικούς υπαλλήλους για προστασία από κτηνοτρόφους και λοιπές επεµβάσεις, µε επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

– Εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βοσκής, όπου θα αναλυθεί και η συνολική βοσκοϊκανότητα της Χίου, λαµβάνοντας υπόψη τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

– Παροχή ζωοτροφών για τη βραχυπρόθεσµη αντιµετώπιση της έλλειψης τροφής (για µονάδες που βρίσκονται σε άµεση συσχέτιση µε τη συγκεκριµένη περιοχή).

– Μέριµνα για αποζηµίωση των πληγέντων καλλιεργητών μαστίχας και σχεδιασµός σταδιακής αποκατάστασης των καλλιεργειών τους.

– Ενηµέρωση των κτηνοτρόφων (ειδικά των νεότερων) σχετικά µε τις µακροπρόθεσµες συνέπειες των αλλεπάλληλων δασικών πυρκαγιών σε βλάστηση και έδαφος, οι οποίες θα πλήξουν και την δραστηριότητά τους σε βάθος χρόνου.

Το πλήρες κείμενο της εργασίας του WWF Ελλάς εδώ