Κατέθεσαν το ψήφισμα, εισέπραξαν συσκέψεις

“Λάδια πολλά και από τηγανήτα τίποτα”, αυτή η παροιμία ταιριάζει γάντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να “εκτονώσει” την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά και τις αντιδρασεις χιλιάδων νησιωτών που βγήκαν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και διαδήλωσαν ζητώντας λύσεις για το προσφυγικό μεταναστευτικό και αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών.

Από τις 10.30 το πρωί της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης οι δήμαρχοι των νησιών μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παντελής Μπουγδάνος μαζί με τον περιφερειακό Σύμβουλο κ. Στέλιο Καμπούρη βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν είχαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφού εκείνος βρίσκεται στο Νταβός, αλλά με τον Υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη και στελέχη υπουργείων.

Εξερχόμενος ο υπουργός κ.Νότης Μηταράκης  για ακόμη μια φορά με δηλώσεις του, απέφυγε την ουσία και τις αντιδράσεις των νησιωτών, και έμεινε σε “συμφωνίες” και σε συσκέψεις επί συσκέψεων που θα πραγματοποιηθούν για το θέμα ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι με τη λειτουργία των νέων κέντρων θα κλείσουν τα παλιά (;) .

Οι δηλώσεις του υπουργού κ. Νότη Μηταράκη

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τους οποίους συναντήθηκα και τις προηγούμενες μέρες στις επισκέψεις μου στη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

Θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία και η αγανάκτηση των πολιτών. Πράγματι, η χώρα μας αντιμετώπισε μεταναστευτική κρίση και αυξημένες ροές μέσα στο 2019. Ροές που οδήγησαν τους μετανάστες στα camps, που υπάρχουν στα νησιά, να έχουν ξεφύγει αριθμητικά και να δημιουργούν μεγάλο βάρος στις τοπικές κοινωνίες.

Βρήκαμε πολλά σημεία, όπου συμφωνούμε. Συμφωνούμε ότι η πρώτη προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για την καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής Κυβέρνησης και των νησιών και αυτά θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους.

Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πιστεύω ότι, καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών, αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά.

Ο στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε, να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε μαζί με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Είναι δεδομένο ότι οι ανοικτές δομές που, αυτή τη στιγμή, επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα κλείσουν οριστικά με το νέο σχέδιο. Υπάρχει ήδη χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης ότι αυτό πρέπει να γίνει το καλοκαίρι του 2020. Στόχος μας να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου.»

 

Αμέσως μετά οι δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης μεταφέρθηκαν στο υπουργείο εσωτερικών και στη βουλή για την απόδοση του ψηφίσματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χθεσινές κινητοποιήσεις έχουν στρέψει το ενδιαφέρον των αθηναικών μέσως ενημέρωσης και πάλι στα νησιά και στο προσφυγικό χωρίς όμως αυτό να φαίνεται να ενεργοποιεί την κυβέρνησης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου έτσι όπως καταγράφηκαν στην ιστοσελίδα στo nisi.gr, «Παραδώσαμε το ψήφισμα. Α, αύξησα και τα μίλια στην κάρτα της Aegean κατά 1100. Αυτά.», είπε ο δήμαρχος και μάλλον τα είπε όλα.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ, nisi.gr

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια