Κατέθεσε ο Μιχαηλίδης την τροπολογία για αλλαγές στα καταστατικά των συνεταιρισμών

Ένα βήμα μπροστά στην διαδικασία προώθησης της νομοθετικής ρύθμισης για διόρθωση των καταστατικών των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των μαστιχοπαραγωγών φαίνεται να βρίσκεται και πάλι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος πρώτος είχε κινήσει το θέμα μετά τις έντονες αντιδράσεις των μαστιχοπαραγωγών, με επικεφαλής τα Νένητα.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου 2022, κατέθεσε στην Βουλή την προαναγγελθείσα σχετική τροπολογία του νόμου 4673/2020 για την εκλογή των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγών στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ).

Να σημειώσουμε ότι προς τούτο είχε ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος είχε κατ΄ αρχήν εκφρασθεί θετικά, καθώς και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και υπουργό κ. Νότη Μηταράκη.

Νωρίτερα, σήμερα ο τελευταίος έκανε γνωστό ότι σε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Γεωργαντά και τον πρόεδρο της ΕΜΧ αποφασίσθηκε η προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην Βουλή για το υπόψη θέμα. Ανεξάρτητα από την αποδοχή ή όχι από τον κ. Γεωργαντά της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επισημανθεί ότι οι αντιδράσεις των μαστιχοπαραγωγών και η κινητοποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι φέρνουν θετικό αποτέλεσμα στο αίτημα των μαστιχοπαραγωγών.

Το πλήρες κείμενο της σημερινής ανακοίνωσης του κ. Μιχαηλίδη έχει ως εξής:

Όπως είχα εδώ και λίγες μέρες προαναγγείλει, κατέθεσα σήμερα στη Βουλή τροπολογία στον νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (4673/2020), προκειμένου να διατηρηθεί ο αμεσοδημοκρατικός τρόπος ανάδειξης των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών μαστιχοπαραγωγών στην Ένωση, με καθολική ψηφοφορία των μελών τους.

Με την προτεινόμενη διάταξη εξαιρείται η ΕΜΧ από τις προβλέψεις της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του νόμου αυτού, καθώς η εφαρμογή τους θα διαταράξει αναίτια την ομαλή, εδώ και πάνω από ογδόντα χρόνια, λειτουργία του συνεταιρισμού, αλλά και την ίδια την φυσιογνωμία του.

Ανεξαρτήτως της τελικής διατύπωσης της ρύθμισης που θα επιλεχθεί, είναι πλέον στη δικαιοδοσία του αρμόδιου υπουργού να κάνει δεκτό αυτό το αίτημα της ΕΜΧ το οποίο προέρχεται από τη βάση των μαστιχοπαραγωγών.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια