Κάτι «βρωμάει» στην… καθαριότητα του νοσοκομείου Χίου

Πριν λίγες μέρες γράφαμε για την αλλαγή – μέσα σε λίγες ώρες από την ανάρτησή τους στην Διαύγεια – των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Χίου από την κα Ελένη Κανταράκη, που αφορούσαν την πρώτη απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου στην εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ και τα ερωτηματικά που προέκυπταν από την ενέργεια αυτή.

Σήμερα, αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, σε ένα πλήθος περίεργων και αδιαφανών διαδικασιών, που συνοδεύουν τον διαγωνισμό για τις υπηρεσίες καθαριότητας, ο οποίος λόγω προσφυγών από ενδιαφερόμενες εταιρείες παρατείνεται και είναι αμφίβολο αν προκύψει ανάδοχος (κανονικός) τον Απρίλιο του 2022.

Την περασμένη Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, είχαμε αναφερθεί στην… προετοιμασία από την κα Κανταράκη για την νέα απευθείας ανάθεση, αυτή τη φορά τρίμηνης διάρκειας και προϋπολογιζόμενης δαπάνης 234.360 ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ και μάλιστα 24% αντί του 17% που εφαρμόζεται στη Χίο.

Η πρώτη απευθείας ανάθεση (14 ημερών) στην ΓΕΝ-ΚΑ έγινε μετά από απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Αυτή, ωστόσο, δεν ήταν και η μοναδική απόφαση επί του θέματος στην ίδια συνεδρίαση. Το δεύτερο θέμα της ήταν η νέα τρίμηνη απευθείας ανάθεση, μετά από… διαπραγμάτευση, βεβαίως, βεβαίως. Αυτή δε η απόφαση αναρτήθηκε στην Διαύγεια μία ημέρα αργότερα από την προηγούμενη και συγκεκριμένα στις 24.12.2021.

Η σχετική προκήρυξη, που δημοσιεύθηκε, ορίζει ότι οι προσφορές θα κατατεθούν μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021 και θα αξιολογηθούν την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα της υπηρεσίας και όσα εισηγήθηκε στο Δ.Σ. η κα Κανταράκη, για την τρίμηνη απευθείας ανάθεση θα ζητηθούν οικονομικές προσφορές από τρεις εταιρείες. Η μία είναι η ΓΕΝ-ΚΑ, η οποία την ίδια ημέρα (20.12.2021) είχε δηλώσει το ενδιαφέρον της για την τρίμηνη σύμβαση, καταθέτοντας σχετικό αίτημα. Και η οποία φυσικά έχει κύκλο εργασιών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι άλλες δύο, οι PSM FACILITΙES IKE και GREEN POWER CLEANING P.C., είναι μικρές εταιρείες (μάλιστα η μία ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια), που ούτε κατ΄ ελάχιστον δεν πληρούν τους όρους του εν εξελίξει διαγωνισμού καθαριότητας. Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος εργασιών τους, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις τους, είναι κάτω των 300.000 ευρώ, όταν ο διαγωνισμός θέτει ως όριο για συμμετοχή κύκλο εργασιών 1.500.000 ευρώ! Πού να αναφέρουμε και περί ISO…

Το πιο αξιοπερίεργο, όμως, δεν είναι αυτό, αλλά η ημερομηνία που αυτές οι δύο εταιρείες φαίνεται ότι έχουν καταθέσει τα αιτήματά τους και «έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξεύρεση της χαμηλότερης δυνατής τιμής προς το συμφέρον του νοσοκομείου για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας…», όπως αναφέρει στην εισήγησή της η διοικήτρια.

Λοιπόν, οι δύο αυτές εταιρείες εμφανίσθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2021, όπως φαίνεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και πολύ πριν καταθέσουν δύο άλλες εταιρείες (10 Δεκεμβρίου 2021) τις προσφυγές τους, που είχαν ως αποτέλεσμα να αποφασισθεί (στις 13.12.2021) η παράταση του διαγωνισμού.

Περνούσαν απέξω, είδαν φως και μπήκαν!

Πώς εμφανίσθηκαν οι δύο αυτές εταιρείες σε ανύποπτο χρόνο, 4 μέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, 8 μέρες πριν κατατεθούν οι προσφυγές στην ΑΕΠΠ, 11 μέρες πριν την απόφαση του Δ.Σ. για παράταση του διαγωνισμού, 18 μέρες πριν την απόφαση του Δ.Σ. για την τρίμηνη απευθείας ανάθεση;

Εμφανίσθηκαν αυτόκλητες ή κάποιος τις κάλεσε; Αν εκλήθησαν από το νοσοκομείο Χίου, τότε γιατί δεν εκλήθησαν άλλες μεγαλύτερες εταιρείες που παρέχουν τα εχέγγυα μιας επί ίσοις όροις ανταγωνιστικής διαδικασίας προς όφελος του δημοσίου χρήματος;

Και τι έχουν να προσφέρουν στην διαδικασία της ανάθεσης κατόπιν διαπραγμάτευσης, που αποφάσισε το Δ.Σ., αυτές οι δύο μικρές εταιρείες, που θα ανταγωνισθούν μια πολύ μεγαλύτερη;

Τα ερωτήματα αυτά, καθώς και όσα αφορούν την διαδικασία που ακολουθείται στην υπόθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, αναμένουν απαντήσεις από την διοίκηση του νοσοκομείου, καθένα από τα μέλη του Δ.Σ. ξεχωριστά, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, καθώς και από κάθε άλλη αρμόδια και υπεύθυνη ελεγκτική αρχή ή υπηρεσία.

Ακολουθεί η απόφαση του Δ.Σ. της 20ής Δεκεμβρίου 2021 για την πρόσκληση των τριών εταιρειών που θα διεκδικήσουν την τρίμηνη σύμβαση

apofasi_gia3 20.12.2021

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια