Καυγάς Μηταράκη – Καμίνη για την πρόσκληση στην συντονιστική επιτροπή

Ήξερε ο κ. Νότης Μηταράκης μετά βεβαιότητος ότι θα του χαλούσαν το αφήγημα οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής αιρετών και κατοίκων Χίου, που προσκάλεσε στην Βουλή για την συζήτηση του μεταναστευτικού ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Καμίνης και αντέδρασε με τρόπο ασύμμετρο και μη θεσμικό, όπως κατήγγειλε ο δεύτερος.

Στο περιστατικό που έλαβε χώρα χθες, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021, ο κ Καμίνης ως είχε το δικαίωμα και την δυνατότητα κάλεσε στην συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου την επιτροπή κι αμέσως ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου βγήκε στα κάγκελα.

Από κύκλους του υπουργείου αναφέρθηκε, συνάμα δε και καταγγέλθηκε, ότι «ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος κ. Καμίνης, εξυπηρετώντας την προσωπική εκλογική του στρατηγική, προσκαλεί στη Βουλή μια ανεπίσημη οργάνωση παρατάξεων της δημοτικής αντιπολίτευσης Χίου, ως τον μόνο εκπρόσωπο του νησιού. Απαξιώνοντας τους φορείς του νησιού μας δήμο, περιφέρεια, επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατρικό Σύλλογο, Εμπορικό και Φορέα Τουρισμού αλλά και τις τοπικές κοινότητες που σήκωσαν το βάρος της κρίσης (Χαλκειός)».

Άμεση αντίδραση από τον Γιώργο Καμίνη

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Καμίνη, ο οποίος χαρακτήρισε την παρέμβαση του κ, Μηταράκη «πρωτοφανές θεσμικό ατόπημα, που υποδηλώνει είτε πλήρη άγνοια των κοινοβουλευτικών ηθών είτε απλώς φόβο».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής για την στάση του κ. Μηταράκη:

«Αντιδρώντας, με τρόπο απολύτως αθέμιτο, στην πρόταση του ειδικού εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη να προσέλθουν στην ακρόαση φορέων ομάδες πολιτών από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων Χίου, ο κ. Μηταράκης θεώρησε σκόπιμο να “υποδείξει” στην εθνική αντιπροσωπεία ποιοί φορείς πρέπει να ακουστούν και ποιοί όχι, με βάση την προσωπική του άποψη για την αντιπροσωπευτικότητά τους. Πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο της εθνικής αντιπροσωπείας. Αλοίμονο αν οι υπουργοί υποκαθιστούσαν τη Βουλή ως προς τους φορείς που καλούνται κάθε φορά να σχολιάσουν τα νομοσχέδια αποκλείοντας από τη διαδικασία όσους διαφωνούν με το έργο τους.  

Παρά τις συνεχείς αντιδράσεις του κ. Μηταράκη, ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής αναγκάστηκε να πάρει άλλες τρεις φορές τον λόγο για να επιμείνει για το αυτονόητο: να ακουστεί στη Βουλή η άποψη των κατοίκων των νησιών». 

Ο κ.Καμίνης, μετά το πέρας της συνεδρίασης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θεώρησα αυτονόητο πως σε ένα νομοσχέδιο που αφορά τη ζωή των κατοίκων των νησιών μας αλλά και του Έβρου, οφείλει η εθνική αντιπροσωπεία να ακούσει αυτή, τη συχνά ξεχασμένη, φωνή της πραγματικής κοινωνίας. Η σπουδή του κ. Μηταράκη να αποκλείσει αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους από την κοινοβουλευτική διαβούλευση μας εξέπληξε με την κυνικότητά της. Υποδηλώνει τον φόβο του μπροστά σε αυτά που γνωρίζει ότι θα του καταλογίσουν όσοι ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση και δεν μένουν στα παραπλανητικά στατιστικά που επιμελώς δημοσιεύει το Υπουργείο και επαναλαμβάνει ο Υπουργός σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του».  

Οργή Κάρμαντζη γιατί ο Καμίνης τον χαρακτήρισε “φίλο του Μηταράκη”

Στην διένεξη Καμίνη – Μηταράκη παρενέβη και ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, χαρακτηρίζοντας προσβλητική σε βάρος του την στάση του κ. Καμίνη και ως απόπειρα φίμωσης του. αναλυτικά:

«Ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Καμίνης είπε σήμερα το πρωί στη Βουλή ότι δεν θέλει να πάω στη Βουλή να εκπροσωπήσω τη Χίο σε ένα κρίσιμο, υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αποκαλώντας με “φίλο του Μηταράκη”. Χαρά μου, αλλά ντροπή που χρησιμοποίησε ένα τέτοιο επιχείρημα ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων για να με φιμώσει. Ως εκλεγμένος δήμαρχος που τιμώ την ψήφο των δημοτών και την υπερασπίζομαι του απαντώ ότι η στάση του είναι απογοητευτική και βαθιά προσβλητική. Τόσο έναντι του θεσμού που τίμησε επί δύο τετραετίες στο δήμο Αθηναίων, όσο και έναντι χιλιάδων Χιωτών».

Παρέμβαση και από την Ν.Ε. Χίου του ΚΙΝΑΛ

«Την τελευταία βδομάδα ζούμε για πολλοστή φορά στο νησί μας μια ακατανόητη κατάσταση όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, προχωρώντας σε διχαστικούς τακτικισμούς, επισκέπτεται την δομή στο Χαλκειός, την οποία ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα κλείσει το περασμένο Πάσχα και εκεί εξαγγέλλει ότι θα προχωρήσει η νέα υπερδομή στο Θόλος παρά τις αρνητικές αποφάσεις του Δ.Σ. και σύσσωμης της χιακής κοινωνίας.

Παράλληλα, ο ευρισκόμενος εκεί δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, που όπως φαίνεται έχει πλήρως ταυτιστεί με την κυβερνητική πολιτική, θλιβερά σφιχτοδεμένος στο άρμα Μηταράκη, εκφράζει αρνητική στάση για το Θόλος, καθώς ο ίδιος και το Δ.Σ. έχουν προσφύγει δικαστικά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω περιοχής.

Παράλληλα, όμως, κατά την προσφιλή τακτική του «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ο δήμαρχος αφήνει με σαφήνεια να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να γίνει δομή με προτίμηση την περιοχή Μπαμπακιές, πρόταση που έχει ήδη απορριφθεί από το Δ.Σ. Βέβαια αν τα δικαστήρια αποφασίσουν ότι το Θόλος ανήκει στο κράτος, θα γίνει εκεί η δομή… Άλλωστε, τι άλλο μπορεί να κάνει ο καημένος ο δήμαρχος, εξάντλησε κάθε μέσον στήριξης του πολιτικού του alter ego κ. Μηταράκη, με τον οποίο οδεύουν μαζί προς την αποτυχία διεκδικώντας με πολλές πιθανότητες τις δάφνες της πλήρους απαξίωσης στα μάτια της κοινωνίας.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η διαφαινόμενη ήττα της κυβερνητικής πολιτικής έχει φέρει υπουργό και δήμαρχο σε πλήρη σύγχυση και πανικό.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς συντελέστηκε χτες στη Βουλή όπου ο κύριος υπουργός υπέπεσε σε μέγιστο ατόπημα στρέφοντας τα βέλη του στον βουλευτή επικράτειας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργο Καμίνη διότι τόλμησε να προσκαλέσει στην διαρκή επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή την συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων Χίου.

Ο δε δήμαρχος Χίου, δήθεν θιγόμενος, εξέδωσε δελτίο Τύπου, κατηγορώντας τον κ. Καμίνη ότι τον φιμώνει, αφού δεν τον προσκαλεί…

Για την ιστορία ο ειδικός εισηγητής της Ν.Δ. που θα έπρεπε να καλέσει τους θεσμούς δεν κάλεσε κανέναν από τα νησιά, ίσως πιστεύοντας ότι η άποψη μας δεν έχει αξία!

Και το σίριαλ μάλλον θα συνεχιστεί…

Για άλλη μια φορά παραθέτουμε τα αιτήματα και τις προτάσεις μας που έχουν διαμορφωθεί από το 2015 μέχρι και σήμερα:

  1. Να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.
  2. Να δημιουργηθεί μια δομή μέχρι 500 άτομα που έργο θα έχει μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση.
  3. Η εξέταση ασύλου να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες ανθρώπινες δομές στην ενδοχώρα.
  4. Ένα συνολικό σχέδιο μετακίνησης και μετεγκατάσταση και εξέτασης ασύλου από την Ε.Ε. Ένα νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα δείξει τόσο αλληλεγγύη όσο και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού ζητήματος.

Τέλος διαμηνύουμε ότι ως Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής Χίου θα συστρατευθούμε με τον χιακό λαό και δεν θα ανεχθούμε σε καμία περίπτωση να μετατρέψει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αποτυχημένος υπουργός των ΜΑΤ Νότης Μηταράκης το νησί μας σε αποθήκη ψυχών».

Η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, στις 10 το πρωί.