
Κέντρο κοινωνικής πολιτικής το Κέντρο Κοινότητας
Ουσία αρχίζει να αποκτά το κοινωνικό κράτος μέσα από τη θέσπιση μέτρων όπως το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης και θεσμών όπως τα Κέντρα Κοινότητας.
Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούν οι δηλώσεις του αντιδήμαρχου Πρόνοιας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και των στελεχών του Κέντρου Κοινότητας Χίου που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από τη σύσταση και λειτουργία του κέντρου.
Το Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2017 και όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Χίου στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν
για όλα τα επιδόματα που δικαιούνται και όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής, σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας ή επικράτειας, να λάβουν ολοκληρωμένη υποστήριξη προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, καθώς και στο Πρόγραμμα “Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης για την αντιμετώπιση ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων να διασυνδέονται με αρμόδιες εξειδικευμένες υπηρεσίες και δομές με στόχο την κοινωνική ένταξη και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, γραφείο απασχόλησης δήμου, προγράμματαδια βίου μάθησης, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προγράμματα για ηλικιωμένους, δομές ψυχικής υγείας, προγράμματα για Ρομά και μετανάστες), έχοντας ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων που αφορούν θέματα κοινωνικής φροντίδας και να παρακολουθούνται συστηματικά σε όλη την πορεία τους .
Επιπλέον, το Κέντρο Κοινότητας στηρίζει την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής δημιουργώντας ένα δίκτυο δομών για την ολοκληρωμένη υποστήριξη ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εξασφαλίζει την αμεσότητα αντιμετώπισης των αιτημάτων και κινητοποιεί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι εργαζόμενοι
Σήμερα στο Κέντρο Κοινότητας απασχολούνται 7 άτομα και κατά μέσω όρο κάθε μήνα εξυπηρετούνται 100- 160 συμπολίτες μας. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της Πρόνοιας υποστηρίζοντας πως από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί είτε από κονδύλια της ΕΕ είτε από εθνικούς πόρους και δημοτικούς 1 εκ. ευρώ για κοινωνικά προγράμματα και προνοιακά ζητήματα. «τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Πρόνοια υπήρχαν 4-5 υπάλληλοι σήμερα υπάρχουν 18, 3 κοινωνικούς λειτουργούς, λειτουργούμε φαρμακείο κοινωνικό παντοπωλείο σε καθημερινή οκτάωρη βάση. Αξιοποιούμε όλα τα προγράμματα, που δίνουν τρόφιμα, φάρμακα, είδη υγιεινής κ.λπ. και οι ωφελούμενοι μας αγγίζουν τους 2.500, δείγμα κι αυτό του πόσο έχει επηρεάσει η κρίση τον κόσμο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Το ΚΕΑ μοναδικό προνοιακό απορίας
Στη χώρα μας υπήρχε το μοναδικό χαρακτηριστικό να μην υπάρχουν επιδόματα απορίας. Τα επιδόματα που δίνονταν από την Πρόνοια ήταν αναπηρίας. Αυτό έρχεται να αλλάξει ΚΕΑ προσφέροντας σε όσους έχουν ανάγκη μια σειρά από μέτρα ανακούφισης αφού συνδέεται αυτόματα και με άλλες παροχές, όπως το κοινωνικό τιμολόγιο.
Αυτοί είναι οι ευάλωτοι πληθυσμοί
Η κοινωνική λειτουργός κα Αγγελική Μουρούνα αναφέρθηκε στη λειτουργία του κέντρου κοινότητας που στόχος είναι να αποτελέσει τον πλήρη οδηγό και σύμβουλο για κάθε πολίτη αναφορικά με τα παραπάνω προγράμματα.
Παράλληλα υποστήριξε με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι η οικονομική κρίση στο νησί μας έχει πλήξει κυρίως τις πολυμελείς οικογένειες, τις μονογονεϊκές, τα ΑΜΕΑ και τους οικονομικούς μετανάστες.
Σύνδεση με την αγορά εργασίας
Ένα σημαντικό κομμάτι είναι η σύνδεση των ωφελούμενων από τα προγράμματα με την αγορά εργασίας. «Ζητούμενο δεν είναι να αρκείται ο ωφελούμενος σε μια επιδοματική λογική, αλλά να μπορέσει να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας να βρει δουλειά και να είναι ωφέλιμος και παραγωγικός». είπε χαρακτηριστικά η κα Μουρούνα.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Επιμελητήριο. «Ήταν σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου. Θέλουμε να υπάρχει επικοινωνία με την αγορά να έρχονται στο κέντρο και να ζητούν υπαλλήλους κι εμείς να γνωρίζουμε τις ανάγκες της αγοράς και να οδηγούμε προς τα εκεί τους ωφελούμενους. Σκοπός μας είναι η ένταξη τους στην αγορά εργασίας, φτιάχνουμε το βιογραφικό τους, τους προετοιμάζουμε για μια πιθανή συνέντευξη συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για μαι προκήρυξη κ.ο.κ.» ανέφερε η εργασιακή σύμβουλος κα Ελένη Χαλκίτη.
Οι Ρομά
Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού είναι οι Ρομά για τους οποίους ήδη έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά με την καταγραφή του αριθμού τους του τόπου διαμονής και των αναγκών τους έτσι ώστε να μπορέσουν μέσω της περιφέρειας να ενταχθούν σε ένα πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα για την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία. «υπάρχουν περίπου 150 άτομα μαζί με τις οικογένειες τους, άλλοι διαμένουν σε σπίτια και άλλοι στην ύπαιθρο. Τα περισσότερα παιδιά 70 τον αριθμό πάνε σχολείο», δήλωσε ο κοινωνικός λειτουργός κ. Γιάννης Νέος.