Κι άλλη «πατάτα» Καλογεράκη εν ονόματι της… κυβερνησιμότητας

Σε ένα ακόμα ολίσθημα φαίνεται ότι υπέπεσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χίου κ. Παύλος Καλογεράκης, ο οποίος έφερε προς ψήφιση στο σώμα – στην συνεδρίαση της Παρασκευής, 18 Οκτωβρίου 2019 – θέμα για την εκλογή εκπροσώπων του δήμου Χίου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Καλογεράκης παρουσίασε ότι το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξεδόθη πρόσφατα για το συγκεκριμένο ζήτημα, προβλέπει την εκλογή των 3/5 των εκπροσώπων, συνολικά είναι 17, από την παράταξη της πλειοψηφίας, κάτι που – ωστόσο – δεν υφίσταται και εν προκειμένω το ερμήνευσε ο ίδιος ότι εννοεί τη παράταξη του δημάρχου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, η οποία διαθέτει μόνον 12 δημοτικούς συμβούλους.

Στο θέμα παρενέβη ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος επεσήμανε στον κ. Καλογεράκη ότι άλλο είναι τι μπορεί να εννοεί και άλλο τι πραγματικά αναφέρει το Π.Δ. Ζήτησε δε να πληροφορηθεί αν υπάρχει γραπτή απάντηση από αρμόδιες νομικές υπηρεσίες επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Με προφορική ενημέρωση προχωρά ο Καλογεράκης

Ο κ. Καλογεράκης είπε ότι προφορικά τον ενημέρωσαν ότι ως πλειοψηφία εννοείται η παράταξη του δημάρχου, πάντως γραπτή διευκρίνιση επ΄ αυτού δεν υπάρχει, πρόσθεσε.

Ο κ. Βουρνούς κάλεσε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να αναβάλει την ψηφοφορία, προκειμένου να υπάρξει σαφής νομοθετική κατοχύρωση της διαδικασίας και προειδοποίησε τον κ. Καλογεράκη ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που προχωρά σε αμφισβητούμενη διαδικασία. Η πρώτη αφορούσε την εκλογή διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα, που τελικά ανεκλήθη, η δεύτερη το «ρετούς» που έκανε ο κ. Καλογεράκης στο περίφημο ψήφισμα για το προσφυγικό και η τρίτη η τρέχουσα.

Ζήτημα ερμηνείας του νόμου έθεσε και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Αξιών κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, τόνισε ότι είναι προφανές ότι η παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία, όπως την αναφέρει το Π.Δ. και δήλωσε ότι συμμετέχει με επιφύλαξη στη ψηφοφορία, όπως άλλωστε δήλωσε εν συνεχεία και ο κ. Βουρνούς.

Μία κάλπη για να… ευνοηθεί ο Καραβασίλης

Από το σύνολο των 17 εκπροσώπων στη ΠΕΔ η παράταξη του δημάρχου εκλέγει τα 3/5 ήτοι 10 εκπροσώπους και αναλογικά – σύμφωνα με την παρουσία των συμβούλων τους στην συνεδρίαση – τα υπόλοιπα 2/5 ήτοι 7 εκπροσώπους οι άλλες παρατάξεις.

Στην αρχή επιχειρήθηκε να στηθεί μόνον μία κάλπη, όπου θα είχαν την δυνατότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Κάρμαντζη να ψηφίσουν και τους υποψηφίους του κ. Γιάννη Καραβασίλη, κάτι που θα τον ευνοούσε να εκλέξει περισσότερους εκπροσώπους.

Η «φάμπρικα» απέτυχε μετά από παρέμβαση του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Μυριαγκού και ανάλογη παρέμβαση του κ. Βουρνού, που ζήτησαν να υπάρχουν δύο κάλπες, όπερ και τελικά έγινε και στην μία ψήφισαν οι σύμβουλοι της Σύμπραξης Δημιουργίας και στην δεύτερη οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων.

Τελικά, η ψηφοφορία έγινε σε δύο διαφορετικές κάλπες και θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για το οποίο θα σας ενημερώσουμε.

Ισοψηφίες, κληρώσεις και ορισμός εκπροσώπου με μηδέν ψήφους!

Άκρως προβληματική απέβη η ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων στην ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, αφού εκτός από τις πολλές ισοψηφίες και τις αναγκαστικές κληρώσεις, οι σύμβουλοι της παράταξης Χίος Μπροστά δεν ψήφισαν για αναπληρωματικούς παρά μόνον τακτικούς εκπροσώπους. Στη προκειμένη περίπτωση ο κ. Καλογεράκης κάλεσε τον κ. Καραβασίλη να ορίσει όποιον αυτός επιθυμεί ως αναπληρωματικό κι αυτός πολύ απλά όρισε τον κ. Σταμάτη Σαραντινό, ο οποίος είχε λάβει μηδέν ψήφους!

Κατά τα λοιπά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τις παρατάξεις της μειοψηφίας έχει ως εξής:

Συμμαχία Αξιών: Κώστας Τριαντάφυλλος και Μάρκος Μεννής, με έξι ψήφους τακτικοί και αναπληρωματικοί οι Νίκος Νύκτας και Βασίλης Μυριαγκός με 2 ψήφους.

Πρωτοβουλία για τη Χίο: Μανώλης Βουρνούς (4 ψήφοι) και Βιβή Ποταμούση (2 ψήφοι / κλήρωση), ως τακτικοί και Παναγιώτης Γιακούμας ως αναπληρωματικός, ενώ αναζητείτο ένας ακόμα από τους 5 ισοψηφίσαντες με μία ψήφο. Τελικά, ως δεύτερος αναπληρωματικός ορίσθηκε ο κ. Νίκος Καρασούλης.

Χίος Μπροστά: Γιάννης Καραβασίλης και Αγγελική Παμπάλου, με έξι ψήφους ως τακτικοί και Σταμάτης Σαραντινός ως αναπληρωματικός υποδειχθής.

Λαϊκή Συσπείρωση: Μάρκος Σκούφαλος, ως τακτικός και Κλαίρη Γεόμελου, ως αναπληρωματική, μετά από κλήρωση, αφού και οι δύο είχαν από 2 ψήφους.

Στην κάλπη των παρατάξεων της μειοψηφίας βρέθηκε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο

Από την παράταξη Σύμπραξη Δημιουργίας εξελέγησαν 10 τακτικοί με 12 ψήφους και ως αναπληρωματικοί οι Κυριάκος Ζωάνος και Δημήτρης Μάντικας, με 11 ψήφους αμφότεροι κι έγινε κλήρωση για το ποιός θα είναι πρώτος και δεύτερος αναπληρωματικός.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια