Κινδύνεψαν τα ψάρια του Νηρέα λόγω… Σαραπιού

Πέντε έως έξι εκατομμύρια μικρά ψάρια (γόνος) στον ιχθυογεννητικό σταθμό της μονάδας του Νηρέα στα Καρδάμυλα Χίου λίγο έλειψε να είναι οι πρώτες παράπλευρες απώλειες από την πανωλεθρία του φράγματος του Σαραπιού, που ταλανίζει εδώ και μία εβδομάδα όλη την περιοχή και τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του νησιού.

Το πρωί της Τετάρτης, 30 Ιανουαρίου 2019, σημειώθηκε διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην μονάδα και αμέσως ετέθησαν σε λειτουργία οι γεννήτριες, προκειμένου να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ωστόσο, στο τμήμα του ιχθυογεννητικού σταθμού οι γεννήτριες λόγω τεχνικού προβλήματος δεν λειτούργησαν, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ο πληθυσμός των ψαριών ελλείψει οξυγόνου.

Για την αποκατάσταση του προβλήματος ειδοποιήθηκε άμεσα ο εξειδικευμένος τεχνικός, ο οποίος ξεκίνησε από την πόλη της Χίου, πλην – όμως – είχε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη διαδρομή μέσω Αίπους και Πιτυούς, λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου από την Λαγκάδα προς τα Καρδάμυλα και αντίστροφα, για λόγους ασφαλείας.

Οριακά, όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Σταύρος Μισιριώτης, καταφέραμε να σώσουμε τα ψάρια, αφού έγινε ενεργοποίηση εφεδρικών συστημάτων και χρησιμοποιήθηκαν μπουκάλες οξυγόνου, για να τροφοδοτήσουν τον σταθμό.

Διαμαρτυρία από τους Καρδαμυλίτες

Κάτοικοι των Καρδαμύλων απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στην περιφερειακή ενότητα Χίου, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την πρόσβασή τους στην πόλη της Χίου και αντιστρόφως.

Ειδικότερα, αναφέρουν τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε αρρώστους, καθώς και σε εργαζόμενους και επαγγελματίες στο χωριό, αλλά και σε εκείνους που πρέπει να κατέβουν στην πόλη.

Επισημαίνουν ότι είναι δύσκολη η διαδρομή μέσω Αίπους και Πιτυούς, αλλά επισημαίνουμε κι εμείς με την σειρά μας ότι είναι εξαιρετικά επισφαλής και επικίνδυνη η διαδρομή από τον επαρχιακό δρόμο, στο τμήμα Λαγκάδα – Καρδάμυλα, με το φράγμα του Σαραπιού να βρίσκεται σε κατάσταση υπερχείλισης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια