Κίνητρα για τους γιατρούς στα νησιά στις δημόσιες δομές υγείας ζήτησε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης

Το ζήτημα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και η ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου πολιτικής, με έμφαση στην παροχή κινήτρων προς υγειονομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης

Ο κ. Μιχαηλίδης του αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που ενάμιση χρόνο πριν είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την «Υγειονομική Θωράκιση των νησιωτικών – απομακρυσμένων περιοχών». Τα δυο πρώτα σκέλη της πρότασης που αφορούν τα οικονομικά κίνητρα (με κύριο τη θέσπιση ενός σημαντικού επιδόματος αγόνου προς ειδικευμένους ιατρούς) και τα διοικητικά κίνητρα παρουσιάστηκαν στην ίδια συνεδρίαση από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό.

Εστίασε στα επιστημονικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών – όπως η δυνατότητα διενέργειας διδακτορικών-μεταπτυχιακών σπουδών με κάλυψη του κόστους τυχόν διδάκτρων, και παράλληλη υποχρέωση παραμονής στα νησιά για ένα χρονικό διάστημα, ή η υποχρεωτική, ανά διετία, μετεκπαίδευση σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο – αλλά και ιατρούς «κεντρικών» νοσοκομείων προκειμένου να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα εξειδικευμένες υπηρεσίες σε απομακρυσμένα νοσοκομεία.

Ο Α. Μιχαηλίδης περιέγραψε ως θετικό βήμα τη διακομματική συζήτηση και συνεργασία γύρω από το θέμα αυτό και κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τέτοια κίνητρα και άλλα μέτρα, τα οποία έχουν κοστολογηθεί στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και η χρηματοδότησή τους κρίνεται απολύτως δυνατή βάσει των σημερινών δημοσιονομικών δεδομένων.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια