ΚΚΕ για την πυρκαγιά στην Κατάβαση: Υποστελέχωση και έλλειψη πρόληψης

Τις ελλείψεις που υπάρχουν στην πρόληψη των πυρκαγιών στη στελέχωση των υπηρεσιών, βλέπει το ΚΚΕ πίσω από την πυρκαγιά στην Κατάβαση. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΤΕ του ΚΚΕ σημειώνει ότι : “Στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το πρωί στην Κατάβαση βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μάρκο Σκούφαλο, εκλεγμένο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Χίου. Στη συζήτηση με τους κατοίκους, που έβλεπαν τις περιουσίες τους σε κίνδυνο, ήταν έντονη η αγανάκτηση για τις ελλείψεις στην  πρόληψη  των πυρκαγιών, για τη συσσώρευση «καύσιμης ύλης», με αποτέλεσμα τα δάση γύρω από τα χωριά να γίνονται απροσπέλαστα, ενώ ακούγονταν χαρακτηριστικά ότι ακόμα και οι δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν, δεν θα ήταν διαθέσιμες αν υπήρχε κι άλλη μεγάλη φωτιά την ίδια ώρα σε άλλη περιοχή της χώρας.

Η πυρκαγιά, που φαίνεται να προκλήθηκε από το ασυντήρητο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, απείλησε ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα δάση στο νησί. Μπορεί να έσβησε, με την ηρωική προσπάθεια πυροσβεστών, φαντάρων και άλλων εθελοντών, που επιστρατεύτηκαν μαζί με εναέριες δυνάμεις, όμως το πρόβλημα παραμένει”.

Το ΚΚΕ, υποστηρίζει ότι η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας,  οι ελλείψεις στην πρόληψη με κατάλληλους καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες σημαδεύουν και πάλι τις μνήμες που ξύπνησαν από την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα το 2016. Η επίκληση στην ατομική ευθύνη από διάφορους παράγοντες δεν μπορεί να κρύψει την κρατική ευθύνη και τις μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωση, το σχεδιασμό και την πρόληψη.

Τα χειρότερα μπορεί να αποφεύχθηκαν, όμως, οι κάτοικοι της Χίου δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ειδικά μια τέτοια εποχή με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους” και ζητά:

  • Να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό καθώς και με οχήματα, υποδομές και εξοπλισμό η πυροσβεστική υπηρεσία Χίου.
  • Να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να καθαριστούν δάση και περιοχές.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα, να στελεχωθεί πλήρως και για όλο το χρόνο πυροσβεστικό κλιμάκιο στην περιοχή της Αμανής.
  • Άμεσα να γίνει η καταγραφή και η αποζημίωση των ζημιών. Ειδικά μέτρα για τους κτηνοτρόφους στην περιοχή.
Σχόλια