ΚΚΕ: Σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού της βάρκας των προσφύγων από το λιμενικό στα Νένητα Χίου

Για σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού του ταχύπλοου των προσφύγων – μεταναστών, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Σύριου και τον τραυματισμό άλλων, κατά το χθεσινό – Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 – περιστατικό στα Νένητα Χίου, κάνει λόγο η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωσή του σήμερα Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023, το ΚΚΕ μιλά για ύποπτο  ναυάγιο σε συνθήκες άπνοιας, τονίζει ότι σε τέτοιες συνθήκες προκλήθηκαν σοβαρότατοι τραυματισμοί και καταγγέλλει ότι «από το γεγονός αυτό και από τη λέμβο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού από το λιμενικό». 

Καλεί δε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει την αλήθεια στο λαό, για τις εντολές που έχει δώσει στο λιμενικό».

Αναλυτικά, το ΚΚΕ σημειώνει τα ακόλουθα:

Στο νέο ύποπτο ναυάγιο προσφύγων, που έλαβε χώρα ανοιχτά των Νενήτων, την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, περισυνελλέγησαν 16 Σύριοι πρόσφυγες εκ των οποίων ένας νεκρός με πολλαπλές κακώσεις, ένας βαριά τραυματίας και δύο ελαφρύτερα τραυματισμένοι. Όλοι τους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, με τα τρία άτομα να χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας, όλοι με τραύματα στον θώρακα και σπασμένα άκρα.

Απαιτούμε να δοθούν απαντήσεις στο λαό. Πώς σε συνθήκες άπνοιας προκλήθηκαν τέτοιοι σοβαροί τραυματισμοί; Από το γεγονός αυτό και από τη λέμβο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμβολισμού από το λιμενικό. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, να πει την αλήθεια στο λαό, για τις εντολές που έχει δώσει στο λιμενικό.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για το προσφυγικό – μεταναστευτικό βάζει σε κίνδυνο τη ζωή κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, μετατρέποντας το Αιγαίο σε θάλασσα νεκρών. Να πάψει η στήριξη και η συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο – σφαγείο του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης, με τους συμμάχους της ΗΠΑ ΝΑΤΟ, που εντείνει και αναπαράγει την προσφυγιά και τον όλεθρο.