Κλείνουν ΔΗΠΕΘΕ – Σούδα, ανοίγει το Μερσινίδι

Τη κατάργηση των δομών φιλοξενίας της πόλης της Χίου, του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας, καθώς και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών αποφάσισε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα, υπό τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Όπως έγινε γνωστό από τις πρώτες πληροφορίες, που έφτασαν στον astraparis.gr,  κατά πάσα πιθανότητα εντός του Σεπτεμβρίου θα κλείσει το ΔΗΠΕΘΕ, ενώ στόχος είναι μέσα στον Οκτώβριο να κλείσει και ο καταυλισμός της Σούδας.

Σε ό,τι αφορά την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού θα μεταφερθεί στην ενδοχώρα σημαντικός αριθμός προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, δηλαδή αυτοί δεν πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Σημειώνεται στη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι «κατά την συνάντηση, ελέχθη από την Περιφέρεια και  τον δήμο ότι πρέπει να μεταφερθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Από πλευράς Υπουργείου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αποτελεί ευρωπαϊκή και κυβερνητική επιλογή που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει σειρά διπλωματικών επαφών για να αποσπάσει έγκριση για την δυνατότητα μεταφοράς  ορισμένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ισχύει και υποστηρίζεται ως έχει και εξ ολοκλήρου».

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, Υπουργείο, Περιφέρεια και δήμος Χίου συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης στο νησί και συνέκλιναν στα εξής:

  • Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία.
  • Λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης στην περιοχή Μερσινίδι για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά κατά την μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας.
  • Κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας καθώς και αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρο που θα αξιολογηθεί και θα δημιουργηθεί άμεσα.
  • Ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να ενισχυθεί η αίσθηση ασφάλειας πολιτών και επιχειρηματιών καθώς και να ελεγχθεί η παραβατικότητα.
  • Χορήγηση αποζημιώσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών στους κατοίκους Χαλκειούς και Σούδας για τις ζημιές που έχουν υποστεί.
  • Ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών με χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας για τις δράσεις αυτές.
  • Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναλαμβάνει να συμβάλλει σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς για την δημιουργία του προαναφερθέντος χώρου, την μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων, που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, καθώς και την εύρεση χώρων προσωρινής στέγασης για ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία και σπίτια.
  • Περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για γρηγορότερη εξέταση αιτημάτων, με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις ανωτέρω δράσεις με χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ μαζί με τον κ. Γιώργο Τσαρμπόπουλο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιάννης Χατζηγιάννης και ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και αρμόδιος για το προσφυγικό κ. Γιώργος Καραμανής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια