Κλείνουν πλήρως την στρόφιγγα των αναχωρήσεων προσφύγων

Σχέδιο για να σταματήσουν τελείως οι αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς τον Πειραιά, φαίνεται ότι προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την «απολογία» του υπουργού Ναυτιλίας κ. Θεόδωρου Δρίτσα ότι η άφιξη 2.000 ανθρώπων στο λιμάνι του Πειραιά, την Δευτέρα ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το in.gr, ο κ. Δρίτσας προανήγγειλε παράταση των περιορισμών στις αναχωρήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ξανασυμβεί!

Την εφαρμογή του σχεδίου, με την καθήλωση του «Tera Jet» στο λιμάνι της Χίου είχαμε αποκαλύψει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, με τον τίτλο «“Kόλλησε” το Tera Jet, παράταση του “εμπάργκο”».

Συγκεκριμένα, το in.gr μεταδίδει τα ακόλουθα:

«Κάτι που ξέφυγε από το σχεδιασμό» αποτελεί κατά τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα η άφιξη των 2.000 προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί της Δευτέρας. Ο υπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για «κακή συνεννόηση μεταξύ εταιρείας και πρακτορείων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα ξανασυμβεί. Ο ίδιος «βλέπει» εξομάλυνση της κατάστασης εντός της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, τη Δευτέρα, ο Θ. Δρίτσας σημείωσε: «Η σημερινή μέρα είναι δύσκολη και για το λιμάνι του Πειραιά ιδιαίτερα, αλλά νομίζω ότι η εβδομάδα που ξεκινά θα οδηγήσει σε εξομάλυνση».

Όπως είπε, η άφιξη το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά ενός πλοίου με 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες «ήταν κάτι που ξέφυγε από τον σχεδιασμό» για ανάσχεση των ροών από τα νησιά και το απέδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, σε «κακή συνεννόηση μεταξύ της εταιρείας και των πρακτορείων».

«Ελπίζω ότι δεν θα ξανασυμβεί» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα δεν αναμένονται νέες αφίξεις σημαντικές και το ίδιο και μέχρι αύριο το μεσημέρι».

Εκτίμησε ως εκ τούτου ότι θα υπάρξει από εδώ και πέρα επιβράδυνση και επισήμανε ότι τα νησιά δεν έχουν πιεστεί πάρα πολύ, επομένως υπάρχει ένα περιθώριο να μείνει εκεί για λίγες μέρες ένας αριθμός ανθρώπων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση οργανώνεται με το σενάριο των κλειστών συνόρων, αλλά ταυτόχρονα κάνει όλες τις προσπάθειες ώστε τα σύνορα να ανοίξουν.

Αν τα σύνορα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα κλειστά, υποστήριξε ο κ. Δρίτσας, ενδεχομένως αυτό να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγικών ροών ή την αναζήτηση άλλων δρόμων.

«Η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνά από παντού. Δεν μπορείς να έχει ένα σχέδιο που ανελαστικά θα το εφαρμόζεις», σημείωσε.

Για τους χώρους φιλοξενίας είπε ότι η καλύτερη διαχείριση μπορεί να γίνει με περισσότερους χώρους μικρότερης δυναμικότητας μέχρι 2.000, στον άξονα, όπως διευκρίνισε, από τον Πειραιά και μέχρι την Ειδομένη.

Ο κ. Δρίτσας απηύθυνε έκκληση σε όλους να συμβάλουν όσο μπορούν περισσότερο ώστε η διαχείριση να είναι η καλύτερη δυνατή για όλη την ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες «δεν είναι εισβολείς».

ΠΗΓΗ: IN.GR