Κλειστή η πόρτα της εκκλησίας για τα οστά στο Θολοποτάμι

Αν δεν ήταν τόσο μακάβριο το θέμα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για σκηνές καθημερινής τρέλας στο νεκροταφείο Θολοποταμίου.

Ετσιθελικά ο εφημέριος και ο επίτροπος της εκκλησίας στο νεκροταφείο του Θολοποταμίου κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την επισκευή του οστεοφυλάκιου, δεν ανοίγουν την εκκλησία να βάλουν μέσα τα οστά των συγγενών τους οι κάτοικοι, αλλά τα αφήνουν εκτεθειμένα στο προαύλιο.

Εδώ και χρόνια είχε εκδηλωθεί στο χωριό η αναγκαιότητα επισκευαστικών εργασιών στο οστεοφυλάκιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου που είναι και το νεκροταφείο του χωριού. Ο πρόεδρος της κοινότητας μαζί με τους επιτρόπους και κατοίκους του χωριού αποφάσισαν ότι δεν χωρούσε άλλη αναβολή το έργο της επισκευής έπρεπε να γίνει και μέχρι την ολοκλήρωση του τα οστά θα φυλάσσονταν εντός του ναού.

Κάτι τέτοιο όμως την τελευταία στιγμή δεν έγινε, άγνωστο με ποιου τις εντολές και αν είναι με τις ευλογίες ή μη της Μητροπόλεως  Χίου. Τα οστά έμειναν εκτός ναού εκτεθειμένα στη ζέστη και στον ήλιο.

Οι κάτοικοι που έχουν συγγενικά τους πρόσωπα στο νεκροταφείο μιλούν για ιεροσυλία και δηλώνουν διατεθειμένοι ακόμη και να πάρουν τα οστά στα σπίτια τους προκειμένου να μην είναι σε αυτή την κατάσταση. “Τι θα πάθαινε η εκκλησία αν βάζαμε τα κόκαλα των προγόνων μας μέσα σε αυτήν; Έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας, να τους έχουμε πεταμένους;”, διερωτώνται κι αναμένουν από τους εμπλεκόμενους, Μητρόπολη και ενορία να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους “σφράγισαν” τον ναό.

Σε εξέλιξη οι επισκευαστικές εργασίες στο οστεοφυλάκιο