Κλιμακώνουν τον αγώνα κατά της δομής στο Θόλος, Βρονταδούσοι, Συκιαδιώτες, Λαγκαδούσοι και Καρδαμυλίτες

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους στο θόλος αλλά και στην πόλη της Χίου γνωστοποίησαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης 3 Μαρτίου 2021 οι πρόεδροι του Βροντάδου, της Λαγκάδας, της Συκιάδας και των Καρδαμύλων.

Σταθερά επιμένουν στο κλείσιμο της ΒΙΑΛ, λένε όχι στη δημιουργία νέας δομής στο Θόλος και οπουδήποτε αλλού στη Χίο.

Τις επόμενες μέρες στα χωριά θα πραγματοποιηθούν λαϊκές συνελεύσεις στις οποίες θα αποφασιστεί το πώς θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ο αγώνας.

Κρίσιμη χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ο πρόεδρος της Συκιάδας κ. Κώστας Μαυρέλος λόγω της απόφασης του ΚΑΣ με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής αλλά και της συνάντησης του δημάρχου Χίου και των δημάρχων των υπόλοιπων νησιών με τον Πρωθυπουργό, η οποία υποστήριξε ότι επιχειρήθηκε να γίνει εν κρυπτό. “Αναρωτιόμαστε αν θα γνωρίζαμε τίποτα για τη συνάντηση αν δεν την γνωστοποιούσε ο δήμαρχος της Σάμου. Θέλει ο Μητσοτάκης να κάνει φροντιστήριο στους δημάρχους για το πώς θα κάνουν τα νησιά τους φυλακές” είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας αρνητικά και την τοποθέτηση του δημάρχου στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για το ίδιο θέμα.

“Τα τοπικά συμβούλια των χωριών δίνουν μάχη χρόνια τώρα να κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά, αντιμετωπίζοντας όλες τις πολιτικές τω κυβερνήσεων που ερήμωσαν τα χωριά” είπε ο κ. Μαυρέλος σχολιάζοντας ότι από τον πρωθυπουργό ως την ΕΕ είναι ξεκάθαρη η πρόθεση μετατροπής των νησιών σε φυλακές.

Αυτή η πρόθεση, τόνισε καταλήγοντας, δεν θα περάσει. “Είναι ομόθυμο το “όχι” των νησιωτών , δεν αντέχουμε άλλο βάρος ούτε εμείς αλλά ούτε και οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά μας”.

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λαγκάδας κ. Μάρκος Κούνουπας αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας με τις οποίες τα νησιά γίνονται φυλακές ψυχών και ειδικά για τη Χίο έχει αποφασιστεί ως τον Μάρτη του 2022 να έχει ολοκληρωθεί νέα δομή χωρητικότητας 3000 ατόμων με δυνατότητα να φτάσουν και τις 5.000ή 6.000.

Ο ίδιος μίλησε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο Θόλος αλλά και στην πόλη της Χίου και αν χρειαστεί τόνισε, θα “σπάσουμε και τα μέτρα για τον COVI-D”, συμπληρώνοντας “η καλύτερη λύση είναι να γίνουμε μια γροθιά απέναντι στις πολιτικές που γεννούν τους πολέμους στις πολιτικές που δημιουργούν φυλακές ψυχών, που γεννούν μετανάστευση. Θα αγωνιστούμε για να μην γίνει καμιά νέα δομή στη Χίο”.

Η πρόεδρος του Βροντάδου κα Μαριάννα Πελαντή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κοινωνική αδικία σε βάρος των νησιωτών, σε βάρος των κατοίκων των Καμποχώρων με τη λειτουργία της ΒΙΑΛ σε βάρος των κατοίκων του Βροντάδου, της Λαγκάδας, της Συκιάδας με το Θόλος.

Είναι άδικο αυτό που γίνεται, μας βάζουν να διαλέξουμε ανάμεσα στον ανθρωπισμό και την επιβίωση μας. Ο Βροντάδος θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πολιτική”, κατέληξε η κα Πελαντή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Καρδαμύλων κ. Νίκος Βασιλάκης, μετέφερε την απόφαση του συμβουλίου ενάντια στη δημιουργία νέας δομής.

Παράλληλα οι πρόεδροι αναφέρθηκαν στον αποκλεισμό τους από το ΚΑΣ παρότι προσπάθησαν να εκπροσωπηθούν και στην περαιτέρω απόφαση με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής, υποστήριξαν ότι είναι αναγκαιότητα πλέον και οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα να σηκώσουν κι αυτοί το βάρος του προσφυγικού, όπως επιχειρείται αυτές τις μέρες από την ΚΕΔΚΕ, και ξεκαθάρισαν ότι το κλείσιμο της ΒΙΑΛ δεν έχει καμιά σχέση με το Θόλος ή με τη δημιουργία δομής οπουδήποτε αλλού.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια