«Κληρώνει» για το οικόπεδο στο Lidl και άλλα τρία ακίνητα του νοσοκομείου Χίου

Ύστερα από απραξία πολλών ετών η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος, η οποία λιμνάζει ανεκμετάλλευτη χωρίς να αποδίδει έσοδα που τόσο πολύ έχει για τις ανάγκες του το νοσοκομείο.

Πρόκειται για την μακροχρόνια μίσθωση του οικοπέδου που βρίσκεται στο Κοντάρι Χίου, πίσω από το σουπερμάρκετ Lidl, το οποίο η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει στο… μάτι εδώ και πολλά χρόνια για την επέκτασή της, καθώς και άλλα τρία ακίνητα που δημοπρατούνται για επαγγελματική ή αγροτική χρήση στην Λευκωνιά, στην περιοχή του αεροδρομίου και στην περιοχή Γρου.

Η προθεσμία για την κατάθεση των σφραγισμένων γραπτών προσφορών των ενδιαφερομένων λήγει σήμερα Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 14:30. Έχει ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ουδεμία ευρεία δημοσιότητα έχει λάβει, πλην της ανάρτησης της διακήρυξης στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου Χίου και στην ιστοσελίδα του επιμελητηρίου Χίου. Αυτό γεννά ερωτηματικά, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, όσο και ως προς την δημοσιότητα και κατ΄ επέκταση στην διαφάνεια της διαδικασίας.

Το άνοιγμα των προσφορών θα γίνει αύριο Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 10:00, ενώπιον επιτροπής, στο νοσοκομείο Χίου.

«Πέτρα του στέμματος» το οικόπεδο στο Lidl

Το οικόπεδο πίσω από το σουπερμάρκετ Lidl, έχει επιφάνεια 13.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελεί το πλέον ενδιαφέρον ακίνητο, δεδομένου του διαχρονικού ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης επιχείρησης για την απόκτησή του, είτε μέσω πώλησης, είτε – όπως προκύπτει τώρα – μέσω μακροχρόνιας μίσθωσής του. Το Lidl έχει κάνει φανερή αυτή την πρόθεσή του πολλές φορές, χωρίς – ωστόσο – να έχει τελεσφορήσει έως σήμερα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι η δυνατότητα που παρέχεται από την διακήρυξη, τμηματικής μίσθωσής του σε περισσότερους του ενός ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι ήδη παρόντες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Lidl ενδιαφέρεται για μια έκταση περίπου 4.000 τ.μ., ενώ ενδιαφέρον για το υπόλοιπο τμήμα του ακινήτου υπάρχει από άλλες επιχειρήσεις.

Η τιμή εκκίνησης για την ενοικίασή του καθορίζεται στα 1000 ευρώ μηνιαίως ανά στρέμμα (1000 τ.μ.), ενώ κάθε έτος μετά τα πρώτα δύο θα πραγματοποιείται αναπροσαρμογή του μισθώματος ίση με τον τιμάριθμο πλέον 5% (η ρήτρα της αναπροσαρμογής ισχύει για όλα τα ακίνητα που αναφέρονται στην διακήρυξη).

Ποια είναι τα άλλα ακίνητα που μισθώνονται

Τα άλλα τρία ακίνητα του νοσοκομείου Χίου που βγαίνουν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό προς ενοικίαση είναι τα εξής:

1. Γήπεδο – Οικόπεδο (ακάλυπτος χώρος), στη θέση Κοντάρι «Τοιχογύρι» (Παπαπαντελίδικα), 13.000 τ.μ. Πρόκειται για ακίνητο επί της οδού Ιωάννου Χρήστου, πίσω από το αεροδρόμιο, όπου για ένα διάστημα ο δήμος Χίου χρησιμοποιούσε τμήμα του για την απόρριψη μπαζών, αλλά στην συνέχεια και μετά από διαμαρτυρίες ότι είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, το καθάρισε και απέκλεισε την πρόσβαση στον χώρο.

Για το ίδιο ακίνητο είχε εκφράσει την διαμαρτυρία του ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου (ΦΟΚ), ο οποίος είχε καταγγείλει με επιστολή του στις 30 Δεκεμβρίου 2020 την διοίκηση του νοσοκομείου Χίου για την ενοικίασή του σε μεταφορική εταιρεία.

Η τιμή εκκίνησης για την ενοικίασή του καθορίζεται στα 1200 ευρώ ετησίως.

2. Γήπεδο – Οικόπεδο (ακάλυπτος χώρος) στην θέση «Λευκωνιά» Κοντάρι, συνολικής έκτασης 367 τ.μ., για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να το χρησιμοποιήσουν ως χώρο στάθμευσης οχημάτων.

Η τιμή εκκίνησης για την ενοικίασή του καθορίζεται στα 840 ευρώ ετησίως.

3. Αγροτικό ακίνητο περιοχή Λολόδενδρα (28ης Οκτωβρίου) επιφάνειας 18.810 τ.μ.

(εξαιρουμένων του κεντρικού κτιρίου). Πρόκειται για το «Παπαξενάκικο», όπως είναι γνωστό.

Τιμή εκκίνησης για την ενοικίασή του καθορίζεται στα 3.000 ευρώ ετησίως.

Σαφής όρος στην διακήρυξη για όλα τα δημοπρατούμενα ακίνητα είναι οι ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση των ακινήτων να αναφέρουν αναλυτικά στην τεχνική τους προσφορά τις κατασκευές – παρεμβάσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν στον χώρο, καθώς και τον αρχικό οικονομικό προϋπολογισμό του έργου.

Υπάρχει, επίσης, ο εξής σαφής όρος στην διακήρυξη: «Απαγορεύεται ρητά με την με αρ. 10/14-5-2013 απόφαση του Δ.Σ. η καλλιέργεια της πατάτας σε ακίνητα που βρίσκονται εντός ή ακόμα και στα όρια του Κάμπου της Χίου»!

Ακολουθεί η από 7 Δεκεμβρίου 2023 διακήρυξη του νοσοκομείου Χίου

20231207_misthosi.lidl