Κοινό κέντρο παρακολούθησης από Predator και ΕΥΠ, καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «The New York Times» ότι το τηλέφωνο Ελληνοαμερικανίδας πολίτη είχε παγιδευτεί από το κακόβουλο λογισμικό Predator μέσω παραποιημένου sms του emvolio.gov, ενώ παράλληλα παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. 

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλούν τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, να δώσουν απαντήσεις, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι ΕΥΠ και Predator έχουν το ίδιο επιχειρησιακό κέντρο, αλλά και ότι δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας για τους εκατομμύρια πολίτες που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν λόγω της πανδημίας.

Γιάννης Ραγκούσης: «Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις»

Ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, που είχε κάνει πρώτος την καταγγελία, μέσα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επισημαίνει ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κρύβονται μετά την αποκάλυψη για τη διπλή παρακολούθηση της κ. Σίφορντ».

Θυμίζει ότι «όταν πριν από δύο μήνες, είχαμε καταγγείλει παρακολούθηση θύματος με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης θρασύτατα μίλησε για συνομωσιολογία και έκανε πως δεν καταλάβαινε» και επισημαίνει ότι οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις «γιατί παρακολουθούσαν μία Αμερικανίδα υπήκοο και πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού της, για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό της με Predator».

 

«Από χθες οι κ. Μητσοτάκης και Πιερρακάκης κρύβονται μετά την αποκάλυψη των New York Times για τη διπλή παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ.

Η αμερικανική εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι ΕΥΠ και Predator λειτουργούσαν σε πλήρη συνεργασία για το ίδιο κέντρο, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου.

Όταν πριν από δύο μήνες, είχαμε καταγγείλει παρακολούθηση θύματος με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης θρασύτατα μίλησε για συνωμοσιολογία και έκανε πως δεν καταλάβαινε.

Τώρα που καταλαβαίνουν, οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις από τους κκ. Μητσοτάκη και Πιερρακάκη: Γιατί παρακολουθούσαν μία Αμερικανίδα υπήκοο και πώς έδωσαν πρόσβαση στα στοιχεία εμβολιασμού της, για να μολυνθεί εν συνεχεία το κινητό της με Predator».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Προκύπτει ταύτιση ΕΥΠ-Predator»

Στο δικό του σχόλιο, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, διαπιστώνει πλήρη ταύτιση της ΕΥΠ με το Predator, και επισημαίνει ότι το δημοσίευμα των ΝΥΤ «ξηλώνει το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό»

Και σημειώνει ότι «εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντικά, είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την εμπλοκή του ιστότοπου μέσω του οποίου οργανώθηκε η διαδικασία και διακινήθηκαν τα μηνύματα για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19», θέτοντας σε κίνδυνο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.

«Ταύτιση ΕΥΠ-Predator προκύπτει από την παρακολούθηση της κας Seaford»

Το δημοσίευμα των New York Times για την ταυτόχρονη παρακολούθηση στελέχους της Meta (Facebook) στην Ελλάδα μέσω του Predator και από την ΕΥΠ, ξηλώνει το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό.

Η παρακάτω φράση της διεθνούς φήμης εφημερίδας αποκαλύπτει τα έργα και τις ημέρες των εκλεκτών του Πρωθυπουργού στην ΕΥΠ και γύρω από αυτή: «Η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του στόχου από την ΕΥΠ και ο τρόπος που παγιδεύτηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπίας και όποιος έβαλε το λογισμικό, που είναι γνωστό ως Predator, δούλευαν χέρι-χέρι».

Αλλά εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντικά, είναι τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την εμπλοκή του ιστότοπου μέσω του οποίου οργανώθηκε η διαδικασία και διακινήθηκαν τα μηνύματα για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού για την COVID-19. Απαιτείται άμεσος έλεγχος και διαβεβαίωση ότι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών δεν έγιναν βορά ενός παράνομου πανοπτικού συστήματος παρακολούθησης με ευθύνη της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR