Κοινωνικά ανάλγητη η κυβέρνηση για τα ΕΛΤΑ της Βολισσού

Κοινωνικά ανάλγητη χαρακτηρίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, την απάντηση της ΝΔ για τα ΕΛΤΑ της Βολισσού.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στις 29 Ιανουαρίου, εκφράζοντας την αγωνία των νησιωτικών κοινωνιών για το σοβαρό κίνδυνο κατάργησης γραφείων των ΕΛΤΑ σε μικρές και απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, ως συνέπεια της διαδικασίας «εξυγίανσης» του οργανισμού που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Δεκέμβριο (Ν.4758/2020) που θα οδηγήσει στη δραματική συρρίκνωση του οργανισμού. Στην περίπτωση της Χίου, είναι γνωστές και μαζικές οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στην δρομολογούμενη κατάργηση του ταχυδρομικού γραφείου ΕΛΤΑ στη Βολισσό.

Απαντώντας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρεί ουσιαστικά να αποποιηθεί κάθε αρμοδιότητας για τις εξελίξεις στα ΕΛΤΑ, υποβαθμίζοντας τον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο του, αλλά και την ουσιαστική αρμοδιότητα ευρύτερα του Δημοσίου, το οποίο παραμένει (δια της ΕΕΣΥΠ) ο μοναδικός μέτοχος των ΕΛΤΑ.

Στην απάντηση της η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προτάσσει απολύτως κριτήρια ανταγωνιστικότητας, παραδεχόμενη εμμέσως ότι υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ σε απομακρυσμένες περιοχές θα κλείσουν λόγω «μεγάλης πτώσης του όγκου αλληλογραφίας».

“Συνολικά, οι απαντήσεις αποτελούν καθρέφτη των κυβερνητικών επιλογών (και) για τα ΕΛΤΑ: απαξίωση της νησιωτικότητας, αγνόηση των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων οικισμών, τυφλή υιοθέτηση των κριτηρίων της ιδιωτικής οικονομίας, παραγνώριση του ευρύτερου, κοινωνικού ρόλου που επιτελούν τα ΕΛΤΑ στην ύπαιθρο.

Οι κάτοικοι της Αμανής και της Χίου, όπως έχουν ήδη δείξει, καθώς και των νησιών γενικότερα, δεν θα επιτρέψουν αμαχητί την επικράτηση αυτής της κοινωνικά ανάλγητης πολιτικής”, καταλήγει ο βουλευτής Χίου..

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια