
Κοκκίνισε η πλατεία στο φεστιβάλ της ΚΝΕ
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή με όλα τα μέτρα πραγματοποιήθηκε στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου το Φεστιβάλ της ΚΝΕ την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020.
Στον χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μ. Κομνηνάκας με εκπροσώπους του Συλλόγου Μουσικών του νησιού όπου άκουσε τα οξυμένα προβλήματά τους. Διαπιστώθηκε από κοινού η υποκρισία της κυβέρνησης που από τη μια αφήνει το λαό έκθετο στην πανδημία χωρίς να στελεχώνει τη δημόσια Υγεία τη στιγμή που κάνει «λάστιχο» τα πρωτόκολλα για τη στήριξη του κεφαλαίου ενώ από την άλλη εξαντλεί την «αυστηρότητά της» σε βάρος των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων. Η βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στους καλλιτέχνες, με σειρά μέτρων που παλεύει το Κόμμα τόσο σε ό,τι αφορά το εισόδημα με άμεση οικονομική ενίσχυση όσο και σε μια σειρά ελαφρύνσεων όπως η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η αναστολή πληρωμών φόρων και δανείων κ.α., ενώ δεσμεύτηκε να καταθέσει υπόμνημά τους στη Βουλή με τα αιτήματά τους.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους των Οργανώσεων Χίου της ΚΝΕ από την Σοφία Σκουφάλου, η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και μετά, αλλά και σε όλα όσα πλασάρουν στην νεολαία προσπαθώντας να την πείσουν να πληρώσει ξανά την κρίση τους.
Το άνοιγμα του καλλιτεχνικού προγράμματος άνοιξαν οι Batala Chios, με τύμπανα και χορό samba reggae, οι οποίοι ξεσήκωσαν το πλήθος, έδωσαν παλμό και προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων. Οι Batala Chios, μια από τις 45 μπάντες Batala σε όλο τον κόσμο, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός τυμπάνων και χορού, που αποτυπώνει τη δύναμη και τη ζωντάνια της Βραζιλιάνικης κουλτούρας δημιουργώντας ένα ενθουσιώδες και εθιστικό μείγμα χρωμάτων, ρυθμού και κίνησης.
Ακολούθησε πολιτική ομιλία από την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ όπου μιλώντας για το Φεστιβάλ είπε πως «…το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ γίνεται φάρος αντοχής και ελπίδας για τις μάχες που έρχονται», και πως στο χτίσιμό του «…πραγματικά λάμπουν οι αρετές της συλλογικότητας, του σχεδίου για την επίτευξη μεγάλων στόχων. Η συνειδητή πειθαρχία που απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του καθενός. Φεγγοβολά η εθελοντική προσφορά αλλά και η πολύμορφη προσπάθεια να κατακτηθεί η γνώση για τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο πλούτος που υπάρχει στην πολιτιστική δημιουργία ειδικά όταν αυτή εμπνέεται από τον γίγαντα λαό».
Το πρόγραμμα έκλεισε με αφιέρωμα στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι με τους Πέτρο Ντούλη και Σταμάτη Συριώδη, οι οποίοι διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ.
Στο χώρο λειτούργησε επίσης έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής, με τις νέες εκδόσεις να τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αίσθηση προκάλεσαν και οι εκθέσεις που υπήρχαν και αφορούσαν το προσφυγικό και τους μαθητές. Αντίστοιχα πολλά παιχνίδια και πειράματα κράτησαν συντροφιά στους μικρούς επισκέπτες του παιδότοπου.