Κολοκυθανθοί γεμιστοί Σμυρναίοικοι

Καλοκαιρινή πανδαισία οι κολοκυθανθοί είναι αγαπημένο πιάτο .Οι κολοκυθοκορφάδες ή κολοκυθοανθοί όπως λέγονται επί το ευγενέστερον, είναι απ’ τις σπάνιες περιπτώσεις στη γαστρονομία, όπου το λουλούδι αποδεικνύεται κατά πολύ νοστιμότερο του καρπού.

Υλικά (για κύριο πιάτο 6 ατόμων)

30 κολοκυθοανθοί, αρσενικοί & θυληκοί

4 μικρά κολοκυθάκια τριμμένα

½ καρότο τριμμένο και το άλλο ½ σε ροδέλες

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

150 ml. ελαιόλαδο

1 φλ. ρύζι μακρύκοκκο parboiled

2.5 φλ. Ζωμό λαχανικών (1 συσκευασία φρέσκου ζωμού ψυγείου σε 2.5 γλυτζάνια νερό)

1-2 λεμόνια ζωμό

αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά και εναλλακτικά στον άνηθο:

3 κ.σ. τριμμένο φινόκιο

2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Προετοιμάζετε και οργανώνετε δίπλα σας, όλα τα υλικά. Ελέγχετε ότι οι κολοκυθοανθοί δεν κρύβουν κανένα μυρμήγκι ή κάποιο άλλο έντομο κρυμμένο μέσα τους και αν χρειαστεί τους πλένετε με μαλακές κινήσεις.

Στη συνέχεια σε μεγάλο τηγάνι, βάζετε 70 ml. λάδι να κάψει και σε μεσαία φωτιά προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, τα τριμμένα καρότα & κολοκυθάκια και τα σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο, για 4-5 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για άλλα 3-4 λεπτά. Κλείνετε τη φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα μπολ.

Με μεγάλο κουτάλι γεμίζετε έναν –έναν τους κολοκυθοανθούς ως τη μέση τους περίπου και κλείνετε από πάνω τον ανθό, με μια κυκλική κίνηση. Τους τοποθετείτε κατευθείαν στο πλατύ σκεύος που θα τους μαγειρέψετε, είτε είναι μεγάλο βαθύ τηγάνι, είτε κατσαρόλα, αρκεί να είναι σχετικά σφιχτά μεταξύ τους.

Ενδιάμεσα ή από πάνω, προσθέτετε και τις ροδέλες καρότου. Αν, αφού ολοκληρώσετε τους κολοκυθοανθούς, έχει περισσέψει γέμιση, την ρίχνετε ανάμεσά τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε εκεί και επιπλέον κολοκύθια.

Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και το υπόλοιπο λάδι και τοποθετείτε το σκέυος με τους γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες στο μάτι σε μεσαία φωτιά. Βάζετε πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα για να τους πιέζει να μην ανοίξουνε και να βοηθήσει ταυτόχρονα στο μεγείρεμα, επιστρέφοντας τους ατμούς στο φαγητό. Αφού πάρει βράση, αφήνετε τους κολοκυθανθούς να σιγοβράσουν κατά μέγιστο για 20 λεπτά ώστε το ρύζι να μείνει αλντέντε. Αφαιρείτε το πιάτο από πάνω και τους αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία. Προσθέτετε ζωμό λεμονιού ανάλογα με τη γεύση σας και μισό τσικ παραπάνω.

Σερβίρισμα:

Σερβίρονται σε ήπια θερμοκρασία ή και δωματίου, με κουτάλι ένας-ένας και με προσοχή να μην σπάσουν. Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και ωμό λάδι στο πιάτο αν θέλετε, αλλά το φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Προτείνετε επίσης να τους συνοδέψετε με μια δροσερή Grimbergen Blonde με αρώματα γαρύφαλου και ανανά που θα ταιριάξει απόλυτα με τις λεπτές γεύσεις και τα μεσογειακά αρώματα των κολοκυθοκορφάδων και της γέμισης. Πολύ καλοκαιρινός συνδυασμός, ειδικά για μεζές πριν από φαγητό.

ΠΗΓΗ:caruso.gr

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια