Κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Χίος Μπροστά για την επιτροπή των ανωνύμων

Η μετατροπή της ομάδας των ανωνύμων σε συνδυασμό που διεκδικεί την εκλογή συμβούλων του στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ευθύνη όλων μας δηλώνει σε συνέντευξη του στον astraparis.gr, ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Στάθης.

«Υπάρχουν ευθύνες όλων μας. Η μετατροπή αυτής της ομάδας σε δημοτική κίνηση λειτούργησε σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ, έδωσε άφεση αμαρτιών στην προηγούμενη ρητορική της. Οι ηγήτορες αυτής της ομάδας που μέχρι τώρα έμεναν στο παρασκήνιο, τώρα βγήκαν μπροστά»τονίζει ο κ. Στάθης σε μια συνέντευξη στην οποία μιλά για την δημιουργία και σύσταση του Δικτύου, για την σχέση του συνδυασμού με τον ΣΥΡΙΖΑ , για την συμμετοχή ακροδεξιών στοιχείων σε συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη ρητορική και παραπλανώντας τους και για την διαφάνεια και απόδοση ευθυνών που πρέπει να υπάρχει  σε σχέση με έργα που ακόμη ταλαιπωρούν τους Χιώτες, όπως το φράγμα Κατράρη, το φράγμα Κόρης Γεφύρι το Σαραπιό κ.λπ.

Το Δίκτυο είναι αλλιώς

Το Δίκτυο Πολιτών συστάθηκε και λειτουργεί διαφορετικά από τους άλλους συνδυασμού, υποστηρίζει στη συνέντευξη του ο κ. Στάθης λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένα μοντέλο λίγο από έναν αρχηγό, αλλά, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, με σημείο σύγκλισης μια ιδεολογική ταυτότητα που έχει να συμβιβάσει ανάμεσα στο πρακτέο και στο επιθυμητό, πέρα από κλασσικές αγκυλώσεις της αριστεράς. «Αν τα δημόσια κτίρια πρόκειται να σωθούν ή να συντηρηθούν και να παραμείνουν ως ένα πολιτιστικό στοιχείο στη δομή της Χίου,  δεν βλέπουμε το κακό, αν παραχωρηθεί η χρήση τους βέβαια  κι όχι η ιδιοκτησία τους»

Πρόκληση ο ΣΥΡΙΖΑ

Η σχέση του συνδυασμού με το κυβερνών κόμμα καθώς και η σύσταση του από άτομα που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ για τον επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών αποτελεί πρόκληση. Ωστόσο όπως επισημαίνει υπάρχουν στο συνδυασμό άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν πλούσια κοινωνική δράση κι αυτό ήταν ένα από τα κριτήρια για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, μακριά από δεσμούς αίματος και πέρα από πιέσεις. Μάλιστα ο κ. Στάθης δεν δίστασε να καταγγείλει και περιπτώσεις κατά τις οποίες άτομα κοντά στον Δίκτυο δέχθηκαν μπούλιγκ και απειλήθηκαν για να μην συμμετέχουν στον συνδυασμό. «Μας ακολουθεί ένας κόσμος ο οποίος δεν θέλει να εκδηλωθεί».

Κερδισμένοι όπως και να χει

Αισιόδοξος από την φύση του ο κ. Μανώλης Στάθης βλέπει την θετική πλευρά από την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα κι αυτή είναι ότι προοδευτικές και δημοκρατικές φωνές που εκπροσωπεί και οι οποίες δεν μπορούσαν να ακουστούν στο δημοτικό συμβούλιο, πλέον θα έχουν βήμα λόγου.

Με στρατηγική η επιτροπή των ανωνύμων για να αποκτήσει βήμα στο δημοτικό συμβούλιο

Με σκληρά λόγια, ο κ. Στάθης μιλά για την επιτροπή των ανωνύμων από τη ραχοκοκαλιά της οποίας συνετελέσθη συγκεκριμένος συνδυασμός που διεκδικεί την ψήφο των δημοτών και προβλέπει ότι η σύσταση του δημοτικού συμβουλίου μετά τις εκλογές θα είναι συντηρητική.

«Είναι θλιβερό έχει εκθέσει όλη τη Χίο  αυτή η ομάδα. Πολλές φορές ακόμη κι αν δεν υπήρχε η είδηση φρόντιζαν να τη δημιουργήσουν. Μην ξεχνάμε ότι μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους γύρναγαν τα χωριά της νότιας Χίου και έλεγαν ότι θα γίνει hot spot στο Μουσείο της Μαστίχας, στην Βέσσα κ.λπ.

Πολλά ακροδεξιά άτομα χρησιμοποιούν αυτή τη ρητορική. Λειτουργούν έτσι σε όλη την Ελλάδα. Δεν βγαίνουν μπροστά με σχήματα που αποδεικνύουν την ιδεολογική τους ταυτότητα αλλά κρύβονται πίσω από άλλα πολιτικά σχήματα.

Ήταν πανέτοιμη η παράταξη, είχαν δουλέψει επί τρία χρόνια για να αποκτήσουν ένα βήμα ώστε αυτές τις απόψεις να τις φέρουν στο δημοτικό συμβούλιο. Φοβάμαι ότι το δημοτικό συμβούλιο θα έχει πολύ συντηρητική σύνθεση δεν είναι μόνο στη συγκεκριμένη παράταξη αλλά και σε άλλες παρατάξεις κρυμμένα αυτά τα άτομα».

Θα το κάνουμε όπως στην Βιβλιοθήκη

Αποφασισμένος, όπως έκανε στο παρελθόν και στην περίπτωση της βιβλιοθήκης «Κοραή», της οποίας ο φάκελος βρίσκεται ήδη στη δικαιοσύνη, να υπάρχει έλεγχος και απόδοση ευθυνών εκεί που υπάρχει κακοδιαχείριση ή δόλος , φάνηκε ο κ. Στάθης για όλα τα έργα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Χίου επί δεκαετίες, αλλά και για εκείνα που πρόκειται να γίνουν.

«Για τη Χίο αντιστοιχούν 180 εκατ. ευρώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Φοβόμαστε μήπως αυτά τα χρήματα  γίνουν σωλήνες του Ναγού, Σαραπιό, Κόρης Γεφύρι, φράγμα  Κατράρη.  Μήπως, έχουν αυτή  την τύχη και αυτά τα χρηματικά ποσά και δεν θα μπορούμε να τα έχουμε συνέχεια. Γι΄ αυτό και εμείς θα  διαφυλάξουμε ότι θα τα διαχειριστούμε σωστά».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια