Κόβουν στη… μέση τις παραλίες της Χίου για να πάρουν λιγότερους ναυαγοσώστες

Έναν… πρωτότυπο τρόπο βρήκε η δημοτική αρχή της Χίου, προκειμένου να μειώσει το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων, πέντε στον αριθμό, παραλιών του νησιού κατά την φετινή θερινή περίοδο.

Για να προσαρμόσει, λοιπόν, τον αριθμό των πύργων και των ναυαγοσωστών στο μπάτζετ που ήθελε μείωσε, έκοψε σχεδόν στη μέση, τα μέτρα των τεσσάρων παραλιών Καρφά, Κώμης, Αγιάς Φωτιάς και Λιθίου, ενώ την πέμπτη – του Αφανή Ναύτη στον Βροντάδο – την άφησε στα ίδια.

Το «κουμπί» στην  υπόθεση ήταν να μην ξεπερνούν οι παραλίες τα 400 μέτρα, ώστε να μην… χρειάζεται δεύτερος ναυαγοσώστης. Καθότι, ο κάθε ναυαγοσώστης έχει, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τον έλεγχο 200 μέτρων αριστερά και 200 μέτρων δεξιά, από το βάθρο. Και με τον τρόπο αυτό και σύμφωνα με τον νόμο είναι η ναυαγοσωστική κάλυψη και τα λεφτά λιγότερα.

Αφοπλιστική ειλικρίνεια Μανδάλα

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μανδάλας, στην σχετική ερώτηση του astraparis.gr, ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής: Ομολόγησε ότι μειώθηκαν τα μέτρα των παραλιών, προκειμένου να μειωθεί το κόστος που επωμίζεται ο δήμος Χίου για τη πρόσληψη εταιρείας που θα εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο από την 1η Ιουνίου έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Υποστήριξε ότι η ακτίνα των 400 μέτρων (200 δεξιά και 200 αριστερά) έγινε με βάση τις μετρήσεις συνάθροισης των λουόμενων στο συγκεκριμένο εύρος της παραλίας.

Εν ολίγοις, πέραν αυτού του χώρου ουδεμία τυπική υποχρέωση για ναυαγοσωστική κάλυψη υπάρχει, παρά το γεγονός ότι απροσδιόριστος αριθμός λουομένων μπορεί να επιλέξει να κινηθεί εκτός για να αποφύγει την πολυκοσμία ή επειδή δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για να απλώσει την πετσέτα του!

Η απόφαση της τριμελούς επιτροπής

Ο χαρακτηρισμός μιάς παραλίας ως πολυσύχναστης, καθώς και η έκτασή της και συνακόλουθα οι ανάγκες της για ναυαγοσωστική κάλυψη, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, γίνεται από τριμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν ο εκπρόσωπος του δήμου Χίου, εν προκειμένω ο κ. Μανδάλας, ο λιμενάρχης Χίου κ. Παντελής Βατούσης και η διοικήτρια του νοσοκομείου Χίου κα Ελένη Κανταράκη.

Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής, το οποίο αποτυπώνεται σε σχετικό έγγραφο του λιμεναρχείου Χίου (δημοσιεύεται κατωτέρω), ως πολυσύχναστες παραλίες που θα έχουν εφέτος ναυαγοσώστες, καθώς και τα μέτρα τους κρίθηκαν κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντος του κ. Βατούση) οι ακόλουθες (σε παρένθεση τα μέτρα που είχαν πέρυσι):

1. Αγία Φωτεινή 214,39 μέτρα (πέρυσι 500 μέτρα, με δύο ναυαγοσώστες)

2. Κώμη 300 μέτρα (πέρυσι 738 μέτρα, με δύο ναυαγοσώστες)

3. Καρφάς 230 μέτρα (πέρυσι 538 μέτρα, με δύο ναυαγοσώστες)

4. Λιθί 200 μέτρα (πέρυσι ήταν εκτός αλλά είναι μήκους άνω των 400 μέτρων)

5. Αφανής Ναύτης 308 μέτρα (και πέρυσι 308 μέτρα).

Για τις παραλίες Μέγας Λιμνιώνας, Μαύρα Βόλια και Όρμος Λω, η επιτροπή κατά την ίδια πλειοψηφία αποφάσισε να μην χαρακτηριστούν ως πολυσύχναστες.

Την φετινή θερινή περίοδο όλες οι αναφερόμενος πολυσύχναστες παραλίες της Χίου θα καλύπτονται από έναν ναυαγοσώστη.

Αναλυτικά και συγκεκριμένα ο χώρος κάλυψης της κάθε παραλίας στον ακόλουθο πίνακα

Ένας (ο ίδιος) στον διαγωνισμό πήρε την δουλειά με… έκπτωση 0,91%

Στον διαγωνισμό που έγινε φέτος από τον δήμο Χίου, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ εμφανίσθηκε μία μόνον εταιρεία, όπως – άλλωστε και πέρυσι – η οποία προσέφερε έκπτωση 2.000 ευρώ ή ποσοστό 0,91% επί του προϋπολογισμού.

Η οικονομική επιτροπή στην από 20 Απριλίου 2023 συνεδρίασή της την ανακήρυξε ως οριστικό ανάδοχο του έργου, με το ποσό των 218.000 ευρώ ή 270.320 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

Να σημειώσουμε ότι το καλοκαίρι του 2022 η δαπάνη για τις τέσσερις τότε πολυσύχναστες παραλίες της Χίου ανήλθε στο ποσό των 263.930 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (327.273,20 ευρώ με 24% ΦΠΑ).

Ακολουθεί το έγγραφο του λιμεναρχείου Χίου και το πρακτικό της τριμελούς επιτροπής

paralies_2023

 

Ακολουθεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Χίου

paralies_2023.oikon