Κουβάρι η περιφερειακή αρχή από την εξαγγελία Μπουγδάνου για χώρο νέας δομής

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στην περιφερειακή αρχή Μουτζούρη με την εξαγγελία – δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνου στο χθεσινό (Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021) δημοτικό συμβούλιο ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προτείνει χώρο για την δημιουργία νέας δομής προσφύγων και μεταναστών στη Χίο.

Τον κ. Μπουγδάνο «αδειάζουν» οι άλλοι δύο αντιπεριφερειάρχες της παράταξης, ο κ. Παντελής Βρουλής και ο κ. Νίκος Νύκτας, που επισημαίνουν στον astraparis.gr ότι δεν είχαν ιδέα περί αυτής της εξαγγελίας και αγνοούν ο,τιδήποτε σχετικό.

Σήμερα, Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021, ήρθε και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης να «αδειάσει» με την σειρά του τον αντιπεριφερειάρχη Χίου, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι «η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα να προτείνει θέση για δημιουργία της μικρής αυτής εγκαταστάσεως».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Μουτζούρη έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις όπως προέκυψαν στη χτεσινή κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Xίου οδηγούν στον μονόδρομο της συνεργασίας όλων μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Με αταλάντευτη τη θέση της περιφέρειας για καμία δομή, έστω και προσωρινή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, κρατάμε ζωντανό τον διάλογο όλοι μαζί ενωμένοι.

Η περιφερειακή αρχή Βορείου Αιγαίου διευκρινίζει ότι, όπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση των 4 αντιπεριφερειαρχών Χίου ( Μπουγδάνος, Βρουλής, Νύκτας, Καμπούρης) της 22.1.2021, απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξεύρεση χώρου για την δημιουργία αποκλειστικά και μόνον χώρου καταγραφής και ταυτοποίησης και όχι μόνιμου κέντρου φιλοξενίας πληθυσμού, είναι η ολοκλήρωση της αποσυμφόρησης των νήσων από τον υπερπληθυσμό μεταναστών και η διαρκής φύλαξη των συνόρων.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έχει αρμοδιότητα να προτείνει θέση για δημιουργία της μικρής αυτής εγκαταστάσεως».