Κρίσιμα ερωτήματα από την ΛΑΣ για την μονάδα ενέργειας στην Λαγκάδα

Το «καλώς ορίσατε» στον οικισμό της Λαγκάδας, αφού γίνεται ακριβώς πάνω στον δρόμο εισόδου προς το χωριό, θα είναι η μονάδα καύσης φυτικών ελαίων παραγωγής ενέργειας, που ανέδειξε με το ρεπορτάζ του ο astraparis.gr, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου και δήμου Χίου.

Η συγκεκριμένη μονάδα της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως και η συζήτηση που άνοιξε για τις ανεμογεννήτριες της Ibertrola, στα τρία νησιά, υλοποιούνται «πίσω από την πλάτη των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών συμβουλίων, ακόμα και των δημοτικών συμβουλίων, που υπό το άθλιο πρόσχημα της αναρμοδιότητας, βρίσκονται κάθε φορά προ τετελεσμένων, που αφορούν σε τελική ανάλυση τις ζωές τους», τονίζει η ΛΑΣ και προσθέτει:

  • Στους ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα, δεν αναφέρονται ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως το τι επιπτώσεις θα έχουν για το περιβάλλον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν, σε ποια τιμή θα διατίθεται στη ΔΕΗ το παραγόμενο ρεύμα κ.ά. Επίσης ποιες είναι οι εγγυήσεις ελέγχου των ρύπων, ποιοι οι μηχανισμοί και το κύριο η εμπειρία έχει δείξει την ασυδοσία των ιδιωτών πάνω στο θέμα αφού εξασφαλίσουν τις άδειες.
  • Δεν απαντάται το ζήτημα τι είδους όχληση θα υπάρχει ιδίως σε εκείνες που θα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, όπως είναι η Λαγκάδα, μια και ξέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει έντονη δυσοσμία σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το οξείδιο του αζώτου και σωματιδίων, αφήνοντας σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σχετικά με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στην εξάτμιση της ΜΕΚ (μηχανή εσωτερικής καύσης), που γίνεται κουβέντα, δηλαδή καταλύτης και φίλτρο συγκράτησης σωματιδίων, δεν γνωρίζουμε εάν και πόσο θα συμβάλει στη μείωση των αέριων εκπομπών.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα είναι το «καλώς ορίσατε» στον οικισμό της Λαγκάδας, αφού γίνεται ακριβώς πάνω στο δρόμο εισόδου προς το χωριό, αποδεικνύοντας και το τουριστικό ενδιαφέρον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριψε την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος της περιφέρειας το 2017 για την εγκατάσταση στη Λαγκάδα. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι ότι στην εν λόγω γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου μιας τέτοιας εγκατάστασης και το ερώτημα είναι: ποιος λοιπόν θα ελέγχει από πλευράς, ακόμα και του αστικού κράτους; Οικειοθελώς θα ελέγχονται, όπως φορολογούνται οικειοθελώς οι εφοπλιστές;

Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, που σε αγαστή συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές στη Σάμο – πλην Λαϊκής Συσπείρωσης – ομόφωνα αδειοδότησαν, παρακάμπτοντας τους κινδύνους, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη όσων δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς σε βάρος των κατοίκων και απαξιώνοντας και υπηρεσιακούς παράγοντες που κάνουν τη δουλειά τους ευσυνείδητα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και δήμου Χίου είμαστε απέναντι σε αυτές τις επενδύσεις για όλους τους παραπάνω λόγους και για την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας (καύση αποβλήτων) και στα τεράστια αιολικά πάρκα που θα καταστρέψουν τη φυσιογνωμία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, ως οικοσυστήματα που προς το παρόν ακόμα συμβαδίζουν με την αρμονία της φύσης.

Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας τους, να μην αφήσουν να περάσουν αυτά τα σχέδια και σε κάθε περίπτωση να επιβάλουν τη βούλησή τους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια