Κρητικά καλτσούνια

Παραδοσιακή πασχαλινή κρητική συνταγή, τα καλτσούνια δεν λείπουν από το τραπέζι στο οποίο δίνουν και ένα διαφορετικό χρώμα χάρη στο σχέδιο τους που θυμίζει λιχνάρι.

Μπορείτε να πειραματιστείτε κάνοντας τα με την παραδοσιακή συνταγή που ακολυθεί ή και “προχωρώντας” τη λίγο ακόμη προσθέτοντας λίγη μαστίχα ως “άρωμα” στη ζύμη.

Ζύμη για καλτσούνια

Υλικά: 

2 κιλά αλεύρι μαλακό

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

3-4 αβγά

1 φλιτζάνι λάδι ή μισό φλιτζάνι λάδι και μισό φλιτζάνι βούτυρο

1κουτί γάλα εβαπορέ

1 κουτί νερό να αραιωθεί το γάλα

80 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας, ή 4 φακελάκια ξηρή μαγιά διαλυμένη μέσα σε χλιαρό γάλα

Γέμιση

Υλικά:

1 κιλό ανθότυρο Κρήτης (να έχει σουρωθεί)

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 αβγό

1/2 κουταλάκι κανέλα

Τα ζυμώνεις και τα φήνεις στην άκρη

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, ζυμώνουμε ώστε μετά από λίγο να φτάξουμε μια μπάλα από ζυμάρι, το οποίο αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε ίσα μέρη κι ανοίγουμε το φύλλο.

Αντί να χρησιμοποιήσουμε το αλευρι για να ανοίξουμε το φύλλο βάζουμε κορν φλάουρ. Παίρνουμε ένα πιατάκι τσαγιού χαράζουμε  και κάνουμε στρογγυλα πιτάκια.

Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο. Το πιάνουμε στο χέρι μας και αρχίζουμε να κάνουμε γύρω- γύρω ένα λυχναράκι.  Για να κολλήσει καλό είναι να βάζουμε τα δάχτυλα μας σε ζαχαρόνερο.

Βάζουμε λαδάκι στο ταψί και τοποθετούμε ένα ένα τα λυχναράκια.

Πριν να ψηθούν ανακατεύουμε ένα κρόκο αβγού με λίγη κανέλα και τα περνάμε από πάνω.

Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα στους 180 μέχρι να ροδίσουν.

Συμβουλές:

Ζαχαρόνερο για να κολλήσει το λυχναράκι

Κορν φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου αντί για αλεύρι

Πασάλειμμα με λίγη κανελα ή αβγό μόνο στη μυζήθρα

Προαιρετικά βάζουμε στη γέμιση διόσμο ή μαστίχα

ΦΩΤΟ: cookpad

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια