Κτηματολόγιο: 74 διορθώσεις για 13.691 γεωτεμάχια σε 10 περιοχές της Χίου!

Ως μη γενόμενο πρέπει να θεωρηθεί ό,τι έγινε (τίποτα δεν έγινε) για τις υποτιθέμενες διορθώσεις των πρώτων κτηματογραφήσεων σε δέκα περιοχές της Χίου, που ήταν αι οι πρώτες πιλοτικές από το 1997 και μετά, αφού οι νέες συμβάσεις επανακτηματογράφησης, οι οποίες ανατέθηκαν το 2018 απέφεραν κυριολεκτικά… μια τρύπα στο νερό.

Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός λαθών που είχαν εντοπισθεί εξ αρχής παραμένει ως έχει, αφού ελάχιστες διορθώσεις από την επανακτηματογράφηση σε αυτές τις περιοχές έγιναν και το Κτηματολόγιο προχωρεί σε ανάρτηση, προσδοκώντας πως ό,τι δεν έγινε κατά την εκπόνηση των μελετών θα γίνει τώρα, δηλαδή θα σπεύσουν οι ιδιοκτήτες να κάνουν ενστάσεις για διορθώσεις.

Τέτοιο ενδεχόμενο κινείται προφανώς στην σφαίρα της φαντασίας και το πλέον βέβαιο είναι πως με τις αναρτήσεις και προφανώς εν συνεχεία την οριστικοποίησή τους θα μπει ταφόπλακα σε οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, που είχε δημιουργηθεί στις περιοχές αυτές.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην Λέσβο και Λευκάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, που αναδεικνύει το πρόβλημα.

Μόνον 74 διορθώσεις για 13.691 γεωτεμάχια σε 10 περιοχές της Χίου

Η αποκαρδιωτική εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου αποτυπώνεται εύγλωττα στους αριθμούς που ακολουθούν:

1η σύμβαση στις περιοχές: Θυμιανά, Νένητα, Καταρράκτης, Νεχώρι, πόλη Χίου. Σε σύνολο γεωτεμαχίων 6.743 έγιναν αυτοψίες σε 3.860 (ποσοστό 57%) και πέρασαν μόνον 13 διορθώσεις, ποσοστό 0%!

2η σύμβαση στις περιοχές: Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Φλάτσια, Πατρικά. Σε σύνολο 6.948 γεωτεμαχίων έγιναν αυτοψίες σε 3.790 (ποσοστό περίπου 55%) και πέρασαν 61 διορθώσεις (ποσοστό ούτε 1% στο σύνολο των γεωτεμαχίων).

Άνθρωποι που έχουν εικόνα του προβλήματος και είχαν ασχοληθεί συστηματικά για την επίλυσή του, επισημαίνουν ότι η μόνη εφικτή και κοινωνικά αποδεκτή λύση είναι η επαναπροκήρυξη των μελετών για τις υπόψη περιοχές. Δηλαδή, να γίνουν όλα από την αρχή, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εφαρμόζονται τώρα στις κτηματογραφήσεις σε άλλες περιοχές του νησιού, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αντιρρήσεων σε τρία νησιά

Ακολουθεί το σημερινό, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, ρεπορτάζ από την εφημερίδα Καθημερινή (του Γιώργου Λιάλιου)

Αναντίστοιχη με τις τεράστιες διαμαρτυρίες για την ποιότητα της κτηματογράφησης είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διόρθωσή της στη Λέσβο, τη Χίο και τη Λευκάδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, με βάση τα οποία το ποσοστό των διορθώσεων στα τρία νησιά κυμαίνεται από (λιγότερο από) 1% έως 5%. Παρ’ όλα αυτά ο οργανισμός αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για την ανάρτηση των στοιχείων, δίνοντας «δεύτερη ευκαιρία» για τη διόρθωσή τους τους επόμενους μήνες, μέσα από την υποβολή αντιρρήσεων.

Περιοχές στα τρία νησιά είχαν ενταχθεί στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα και κτηματογραφήθηκαν το 1998-2005: δώδεκα κοινότητες στη Λέσβο, δέκα στη Χίο και εννέα στη Λευκάδα. Oμως από την πρώτη στιγμή εντοπίστηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα και οι διαμαρτυρίες πολιτών ήταν δεκάδες. Το βασικό ζήτημα ήταν η λανθασμένη αποτύπωση των ακινήτων επάνω στους κτηματολογικούς χάρτες, κυρίως στις αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο επρόκειτο για περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου υπήρχαν ιδιοκτησίες με ασαφή όρια στο έδαφος, με υψηλή ή και πυκνή βλάστηση, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας κ.λπ., τα οποία δυσχέραναν την οριοθέτησή τους κατά την κτηματογράφηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη και από πλευράς Κτηματολογίου, χωρίς ευθύνη των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, η συμμετοχή στη διόρθωση σε Λέσβο, Χίο και Λευκάδα ήταν πολύ μικρή.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα θεσμοθετήθηκε το 2011 (Ν. 3983) η δυνατότητα εξωδικαστικής διόρθωσης των λαθών, η οποία είχε ως προϋπόθεση την αποδοχή της διόρθωσης όχι μόνο από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου αλλά και τους όμορους που επηρεάζονται από τη «μετακίνηση» των ορίων. Κατόπιν, το 2012 το Κτηματολόγιο κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν αναφορές με τα σφάλματα. Με βάση τις αναφορές αυτές, το Κτηματολόγιο εντόπισε τις περιοχές όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το 2016 προκήρυξε διαγωνισμό (προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ) για πέντε μελέτες επανακτηματογράφησης, οι οποίες ανατέθηκαν το 2018 (της Χίου και της Λευκάδας) και το 2019 (της Λέσβου), δηλαδή σχεδόν μία δεκαετία μετά τον εντοπισμό των προβλημάτων. Η επανακτηματογράφηση αφορούσε 13.691 οικόπεδα στη Χίο, 10.486 στη Λέσβο και 5.348 στη Λευκάδα, στα οποία με τη βοήθεια των ιδιοκτητών θα πραγματοποιούνταν αυτοψίες για να εντοπιστούν τα πραγματικά όρια. Oμως για το σύνολο των 29.525 οικοπέδων τελικά έγιναν μόνο 15.208 αυτοψίες (51%), ενώ μετά την επεξεργασία των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους αναδόχους των μελετών, τις προϋποθέσεις διόρθωσης πληρούσαν μόλις 837 οικόπεδα (ποσοστό 2,8%): έως 1% στη Χίο, 4% στη Λέσβο και 5% στη Λευκάδα.

Τι συνέβη; Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, καταρχήν λόγω του μεγάλου διαστήματος που είχε μεσολαβήσει από την πρώτη κτηματογράφηση αρκετοί ιδιοκτήτες είχαν αλλάξει στοιχεία επικοινωνίας, ενώ κάποιοι είχαν πεθάνει. Περαιτέρω, όταν οι μελετητές επικοινωνούσαν με ιδιοκτήτες, πολλοί απουσίαζαν από τα νησιά την περίοδο που γίνονταν οι αυτοψίες, ενώ άλλοι έκλεισαν ραντεβού για αυτοψία και μετά δεν εμφανίστηκαν. Επίσης υπήρχαν περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες οι οποίοι εμφανίστηκαν δεν μπορούσαν να υποδείξουν τα ακριβή όρια ή δεν μπορούσαν να ταυτοποιήσουν τη σχέση τους με το ακίνητο, ή τα ακίνητα ενέπιπταν σε δημόσια ακίνητα ή σε ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Ένα μέρος των ιδιοκτητών «παραιτήθηκαν» από την όλη διαδικασία, εκτιμώντας ότι το κόστος ήταν μεγαλύτερο από το κέρδος.

Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου αποφάσισε προ ημερών να δώσει το «πράσινο φως» ώστε οι μελέτες επαναπροσδιορισμού να αναρτηθούν, καθώς εκτιμήθηκε ότι η έναρξη νέου κύκλου αυτοψιών θα πήγαινε πίσω την υπόθεση ακόμα οκτώ μήνες. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ολοκληρωθεί το έργο εντός του 2022, ενώ οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν μέσω της ανάρτησης στις διαδικασίες επαναχωροθέτησης των ακινήτων τους. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να κινηθούν επικοινωνιακά και το Κτηματολόγιο και οι δήμοι στις περιοχές αυτές, ώστε τουλάχιστον οι πολίτες να είναι ενήμεροι.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια