Κυβέρνηση και Μηταράκης στο στόχαστρο από τους οργισμένους Καρδαμυλίτες (φωτό)

Η πρώτη επί της ουσίας αντικυβερνητική, συνάμα δε και… αντιμηταρακική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, στην πόλη της Χίου, έλαβε χώρα την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, με δεκάδες αγανακτισμένους κατοίκους των Καρδαμύλων να διεκδικούν τα ίδια που διεκδικούσαν και πριν δύο χρόνια: Την λειτουργία ολιγομελούς τμήματος του ΕΠΑΛ στο χωριό τους.

Το 2017, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους πέτυχαν να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή τμήματα στο ΕΠΑΛ Καρδαμύλων. Τι άλλαξε μετά από δύο χρόνια, αναρωτήθηκαν σήμερα φωναχτά για να δώσουν οι ίδιοι την απάντηση: Άλλαξε η κυβέρνηση.

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στο παρελθόν, ωστόσο το ζήτημα λύθηκε, ενώ ανάλογα προβλήματα στα γενικά λύκεια λύθηκαν, όχι όμως και στο ΕΠΑΛ Καρδαμύλων.

Μία μαθήτρια από την Συκιάδα, κοντινό χωριό των Καρδαμύλων, η οποία μάλιστα ενισχύεται οικονομικά, δηλαδή καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησής της, είναι η μοναδική για το τμήμα οικονομίας και διοίκησης στην β΄ τάξη του ΕΠΑΛ. Εφέτος, λοιπόν, δεν της παρέχεται αυτή η δυνατότητα φοίτησης, αφού δεν εγκρίθηκε η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

«Κόκκινο πανί» ο Μηταράκης για τους Καρδαμυλίτες

Χωροταξικά η Συκιάδα ανήκει στην Ομηρούπολη, είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής Χίου και υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, οπότε – βρίσκοντας ο ίδιος την… λύση – κάλεσε την μαθήτρια να πάει στο ΕΠΑΛ Βροντάδου. Ήταν αυτή η δήλωσή του που ξεσήκωσε οργή και διαμαρτυρίες των κατοίκων των Καρδαμύλων, οι οποίοι δια της εκπροσώπου του συλλόγου διδασκόντων έδωσαν την δική τους αποστομωτική απάντηση ότι δεν τίθεται χωροταξικό ζήτημα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Η συνέχεια της σημερινής διαμαρτυρίας δόθηκε με την μαχητική πορεία τους από το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Χίου δια μέσου της οδού Απλωταριάς στο γραφείο του βουλευτή, όπου και επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας και μετέφεραν στον διευθυντή του γραφείου του τον κ. Φιλόδωρο Βιτέλα τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Προηγουμένως, οι κάτοικοι των Καρδαμύλων είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο, στον οποίο επέστησαν τα προβλήματα που δημιουργούνται για τη κοινωνία των Καρδαμύων, αλά και για την ανάγκη να λειτουργήσει το τμήμα διοίκησης και οικονομίας, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικά δεδομένα για την παραμονή των κατοίκων στην περιοχή τους.

Ο κ. Μπουγδάνος δήλωσε την πλήρη συμπαράστασή του στο αίτημα και τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει από πλευράς του όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις προς το υπουργείο Παιδείας για την λειτουργία του τμήματος.

Πρόβλημα και με τον παιδικό σταθμό Καρδαμύλων

Οι κάτοικοι των Καρδαμύλων επεσήμαναν ακόμα το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τη επάρκεια και καταλληλότητα του παιδικού σταθμού των Καρδαμύλων στο υφιστάμενο κτίριο, το οποίο δεν οληροι τις προϋποθέσεις για την φιλοξενία όλων των παιδιών.

Από τα 21 παιδιά που έχουν εκφράσει την επιθυμία να φιλοξενηθούν υπάρχει δυνατότητα μόνον για 10 αυτή τη στιγμή, καθότι δεν υπάρχει ούτε εκπαιδευτικός για την κάλυψη και των υπολοίπων.

Το ζήτημα είχε τεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή, είχαν προχωρήσει κάποιες διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του σταθμού, αλλά οι εκλογές έφεραν το ζήτημα πίσω.

Στην παρούσα φάση οι κάτοικοι εξέφρασαν το αίτημά τους η νέα δημοτική αρχή να “τρέξει” το θέμα, ώστε όλα τα παιδιά που ευτυχώς είναι πολλά εφέτος, όπως τόνισαν, να έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας στον παιδικό σταθμό.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια