Λαγοί, προξενητές και αβανταδόροι για το αντιμόνιο της Χίου – Ο ρόλος των Γάλλων (βίντεο)
Κάποιοι φαίνεται πως δούλευαν πολλά χρόνια πίσω για να έρθει ξαφνικά μια μέρα στη Χίο η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου με την κουστωδία της και οικοδεσπότη τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μαλαφή, για να πλασάρουν ως λύση κατά της ερήμωσης της Βόρειας Χίου την επαναλειτουργία των μεταλλείων αντιμονίου, στον Κέραμο.
Από τον περασμένο Απρίλιο, όταν άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα δημοσιεύματα έως τον Ιούλιο με την περίφημη παρουσίαση του θέματος στο Ομήρειο της Χίου, μεσολάβησαν πολλές αποκαλύψεις και στο εξής το μόνον βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε με όσα θα βγαίνουν στην δημοσιότητα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Βρουλής κάλεσε σε σύσκεψη τους παρέδρους των τοπικών κοινοτήτων της Βόρειας Χίου ουδείς ανέμενε ότι από την σύσκεψη αυτή θα έβγαιναν ειδήσεις. Κι, όμως, η προσεκτική και όχι στην… τούρλα του Σαββάτου ειδησεογραφική παρουσίαση αποκαλύπτει πολύ παρασκήνιο.
Χαρτί και καλαμάρι ο Ρυμικής – Ο ρόλος του Κωστή Μουσουρούλη
Μιλώντας στην σύσκεψη ο αντιδήμαρχος Αμανής κ. Κώστας Ρυμικής, μας γύρισε πίσω στο 2021, όταν – καθώς εξιστορούσε τα γεγονότα – ψάχνοντας για χορηγούς δημιουργίας του μουσειακού χώρου των μεταλλείων έπεσαν πάνω στους… κατάλληλους ανθρώπους που θα έδιναν ώθηση στο… επενδυτικό σοκ της Αμανής, που αργότερα είχε ως απόφθεγμα ο κ. Μαλαφής.
Ζήτησαν, λοιπόν, τα… φώτα του κ. Κωστή Μουσουρούλη, γνώστη της περιοχής και των πραγμάτων από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, ο οποίος τους έστειλε δύο επιστήμονες της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών / πρώην ΙΓΜΕ) τους κ.κ. Κεφάλα και Καβαλόπουλο.
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι επρόκειτο για τους κ.κ. Αθανάσιο Κεφάλα (πρόεδρο τότε) και Χρήστο Καβαλλόπουλο (γενικό διευθυντή), όχι όμως του ΕΑΓΜΕ, αλλά του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων! Μαζί με αυτούς μπήκαν στις παλιές στοές των μεταλλείων Κεράμου και ανακάλυψαν… αντιμόνιο.
Και κάπως έτσι φέρεται να ξεκίνησε η υπόθεση του αντιμονίου, τουλάχιστον κατά τις αφηγήσεις του κ. Ρυμική. Καθότι, μπορεί και να είναι ακριβώς αντίστροφη η αφήγηση. Τα υπόλοιπα, τα φανερά βέβαια, είναι λίγο πολύ γνωστά μέχρι την άφιξη της κας Σδούκου στη Χίο, τον περασμένο Ιούλιο.
Ήξεραν ο Κάρμαντζης κι ο Μπουγδάνος, αλλά όχι ο Μαλαφής της Αμανής
Ο κ. Ρυμικής, ο οποίος το 2021, δεν είχε κάποιο θεσμικό ρόλο, έτρεξε να ενημερώσει για το… κελεπούρι τον τότε δήμαρχο κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος – όπως είπε – δεν έδειξε ενδιαφέρον. Αντιθέτως, πρόσθεσε, μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Παντελής Μπουγδάνος, τότε αντιπεριφερειάρχης Χίου. Έψεξε, μάλιστα, ο αντιδήμαρχος τον κ. Βρουλή, γιατί δεν είχε ενημερωθεί από τον προκάτοχό του, για τις κουβέντες του… ποδαριού (;).
Όταν, βέβαια, αποκαλύφθηκε το θέμα, ο κ. Μαλαφής έσπευσε να βγάλει… στον τάκο τον προκάτοχό του, δημοσιοποιώντας – μάλιστα – και σχετική υπηρεσιακή αλληλογραφία και του καταλόγισε ότι ήξερε τα πάντα.
Αντιθέτως, είπε ο κ. Ρυμικής, ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλαφής, εξ Αμανής ορμώμενος, ουδέν γνώριζε μέχρι τις (έψαχνε στα χαρτιά του καθώς μιλούσε) 10.4.2024, που τους έστειλε πρόσκληση το ΥΠΕΝ για επίσκεψη στην Αθήνα και συζήτηση εκ του σύνεγγυς. Θέλει, δηλαδή, ο αντιδήμαρχος Αμανής να μας πείσει ότι γνώριζαν όλοι, ο κ. Κάρμαντζης από τις Καρυές και ο κ. Μπουγδάνος από την πόλη και ο δικός του άνθρωπος ο κ. Μαλαφής είχε μαύρα μεσάνυχτα μέχρι τον Απρίλιο! Κάποιοι, μπορεί και να τον πιστέψουν…
Ο ρόλος των Γάλλων της Waste & Water από το 2021
Πάλι το 2021 και βεβαίως αυτό μπορεί να είναι εντελώς τυχαίο, ο εν Ελλάδι εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας Waste & Water Sarl κ. Ιωάννης Μηλιδάκης καταθέτει αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Α.Π. ΥΠΕΝ 91081/1264/1.10.2021) «με την οποία η εταιρεία WASTE & WATER Sarl, αιτείται την απόκτηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης σε χώρο έκτασης 3.800 στρεμμάτων, ευρισκόμενο εντός του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου, συνολικής έκτασης 841.580 στρεμμάτων».
Βέβαια, η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολείται με την ύδρευση, την διαχείριση αποβλήτων (βιομηχανικών και αστικών) και το περιβάλλον, αλλά αυτό ίσως να μην έχει και μεγάλη σημασία.
Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι η υφυπουργός ΠΕΝ κα Σδούκου στην απόφασή της για την προκήρυξη του διαγωνισμού, που περιλαμβάνεται στα έγγραφα της δήθεν διαβούλευσης, επικαλείται την αναφερόμενη αίτηση (το σημείο 8, στα Έχοντας υπόψη).
Για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες προκήρυξης τέτοιων διαγωνισμών παραχώρησης μεταλλευτικών πεδίων, αυτές οι αιτήσεις είναι κατά κάποιο τρόπο απαραίτητες για να κινηθεί η διαδικασία. Κάτι ανάλογο συνέβη με τον διαγωνισμό για το κοίτασμα στους Μολάους Λακωνίας, όπου στον διαγωνισμό κατήλθε μία μονοπρόσωπη ΙΚΕ από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία και κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Η ΙΚΕ αυτή στην συνέχεια εξαγοράσθηκε εξ ολοκλήρου από την αυστραλιανή Rockfire, που αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί – δυνάμει σύμβασης με το Δημόσιο – έρευνες στο μεταλλευτικό πεδίο των Μολάων.
Στην προκειμένη περίπτωση, η γαλλική εταιρεία δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της. Αν, δηλαδή, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για το αντιμόνιο της Βόρειας Χίου ή όχι. Πάντως, από την στιγμή που το ΥΠΕΝ επικαλείται την αίτησή της, σημαίνει ότι τουλάχιστον αυτή δεν έχει ανακληθεί. Θα δείξει…