«Λάθρα;»: Ο φασισμός πρέπει να παίρνει την πρέπουσα απάντηση από την Δικαιοσύνη

Με αφορμή την δίκη, που διεξάγεται την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, στο μονομελές πλημμελειοδικείο Χίου για την επίθεση κατά του νοσηλευτή κ. Γιάννη Κουτσοδόντη, από τον γνωστό και μη εξαιρετέο – και δις καταδικασθέντα – για τις τραμπούκικες επιθέσεις του σε βάρος προσφύγων, πολιτών και δημοσιογράφων, από την «Λάθρα;» – Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά από τρία χρόνια γίνεται  στην Χίο η δίκη που αφορά μία ακόμη ρατσιστική επίθεση του γνωστού και ήδη καταδικασμένου για ρατσιστική βία σε πρόσφυγες.  Αυτή την φορά δικάζεται για την επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα εναντίον του νοσηλευτή του Νοσοκομείου Χίου Γιάννη Κουτσοδόντη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω επιτέθηκε και χτύπησε αναίτια τον  Γιάννη Κουτσοδόντη όταν ο τελευταίος μετά από εντολή της διοίκησης του Νοσοκομείου είχε πάει στον καταυλισμό των προσφύγων στην Σούδα του κάστρου της Χίου για να φροντίσει ασθενείς πρόσφυγες.

Ο Γιάννης Κουτσοδόντης συμπολίτης μας, γνωστός για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, αλλά και σε ντόπιους, που ζητούν την βοήθειά του, αποτέλεσε τον ιδανικό στόχο για τον κατηγορούμενο που προσπάθησε έτσι να τον εμποδίσει να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Το μήνυμα της απρόκλητης αυτής επίθεσης ήταν προφανώς να φοβούνται όσοι αισθάνονται και πράττουν ως αλληλέγγυοι στους αδύναμους και ταυτόχρονα οι τελευταίοι να νιώθουν εντελώς μόνοι και αβοήθητοι στη χώρα μας.

Ελπίζουμε ότι στην σημερινή δίκη το δικαστήριο θα δώσει το σωστό μήνυμα με μία ακόμη καταδίκη του κατηγορούμενου για ρατσιστική επίθεση με βάση τον αντίστοιχο νόμο.

Είναι η απαραίτητη απάντηση απέναντι στα φαινόμενα αυτά που δυστυχώς απειλούν τα ήθη του νησιού μας και βάζουν σε δοκιμασία την ανθρωπιά μας. 

Ο φασισμός ως εγκληματική πρακτική πρέπει να παίρνει συνεχώς την πρέπουσα απάντηση από την Δικαιοσύνη».