
«Λάθρα;»: Θετική αλλά ελλειμματική η απόφαση του ΣτΕ
Σε θετική κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λάθρα;» – Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου.
Ωστόσο, παρατηρεί περαιτέρω, δεν δίνεται λύση για τους ήδη εγκλωβισμένους στα hot spot των νησιών, ενώ καυτηριάζει την σπουδή της κυβέρνησης, όπως αυτή αρμοδίως εκδηλώθηκε, να νομοθετήσει εκ νέου για τον γεωγραφικό περιορισμό και την συνέχιση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
Αναλυτικά, η «Λάθρα;» επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της επαίσχυντης συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας το ΣτΕ δικαίωσε το πάγιο αίτημα του κινήματος υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών για άρση επιβολής του αυθαίρετου γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά.
Αν και σε θετική κατεύθυνση η απόφαση αυτή, δεν δίνει λύση στους 15.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στα hot spot των νησιών, οι οποίοι έχουν υποχρεωθεί να ζουν εκεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια. Η απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε να εφαρμοστεί αναλογικά και σε όσους έχουν ήδη φθάσει στα νησιά, διότι ο γεωγραφικός «εγκλωβισμός» τους είναι νομικά αίολος όπως καταδεικνύει η ίδια η απόφαση του ΣτΕ. Η επιλογή αυτή θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση των τοπικών κοινωνιών που έχει αφεθεί ως βορρά σε ξενοφοβικές λογικές με καταστροφικές συνέπειες που τις ζούμε ήδη.
Η κυβέρνηση, όμως, με την άμεση αντίδρασή της ξεκαθάρισε ότι προτίθεται να νομοθετήσει -το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- υπέρ του γεωγραφικού περιορισμού και στην συνέχιση ουσιαστικά του εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική της στο προσφυγικό περισσεύει σε αδιέξοδα και πρόχειρες λύσεις.
Οι διαδοχικές κρίσεις στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν τα οικονομικά και πολιτικά κέρδη και βάζουν στο τραπέζι ως πιθανά τα πιο εφιαλτικά σενάρια που δυστυχώς αφορούν πλέον και εμάς άμεσα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τίποτα πλέον δεν είναι πιο ρεαλιστικό, τίποτα πιο αναγκαίο από την κατάργηση της «συμφωνίας» και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή».