Λεφτά θα δώσουμε, εφόσον δώσει λεφτά η Ε.Ε.

Με κλειστό το «πουγκί» ήρθε και αποχώρησε από τη Χίο, το πρωί της Τρίτης, 27 Οκτωβρίου 2015, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, αφήνοντας – για το απώτερο μέλλον – την οποιαδήποτε χρηματοδότηση για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση του astraparis.gr αν η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει την δημιουργία του hotspot (δεν μου αρέσει η λέξη, είπε, προτιμώ κέντρο ταυτοποίησης) της ΒΙΑΛ ή όπου άλλού επιλεγεί, ο κ. Μουζάλας απήντησε χωρίς περιστροφές ότι «λεφτά θα δώσουμε, εφόσον δώσει λεφτά η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό ένα ενδεχόμενο κάποιας χρηματοδότησης, λέγοντας ότι θα συνεννοηθεί με τους οικονομικούς επιτελείς του Υπουργείου και εν συνεχεία ίσως την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή να μεταβούν στην Αθήνα εκπρόσωποι του δήμου Χίου για σχετικές συζητήσεις.

mouzalas 018

Θα αργήσουν οι εξελίξεις και οι υποδομές

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προσδιόρισε ότι το hotspot της Χίου θα είναι έτοιμο λίγο μετά τον Ιανουάριο του 2016, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ότι για μεν την Λέσβο θα ετοιμαστεί άμεσα για δε τα υπόλοιπα νησιά θα είναι έτοιμα έως τα μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός – άλλωστε – που του επισημάνθηκε.

Στην ξενάγηση που έγινε στον χώρο της ΒΙΑΛ, καθώς και από την παρουσίαση των σχεδίων για την αξιοποίηση του χώρου, ο κ. Μουζάλας φάνηκε μεν ικανοποιημένος, πλην – όμως – αρνήθηκε τόσο στους εκπροσώπους του δήμου Χίου, όσο και δημοσία – στην συνέντευξη Τύπου – να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. «Δεν υπόσχομαι τίποτα», έλεγε χαρακτηριστικά.

Η μόνη δέσμευση που ανέλαβε είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει εκπρόσωπος του Υπουργείου – όχι κατ΄ ανάγκην πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να είναι και μάνατζερ, είπε – ο οποίος θα αναλάβει τον ρόλο του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων και εθελοντικών οργανώσεων στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

mouzalas_vial1

Δεν θα γίνει «γκέτο» στο νησί

Ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι στα νησιά και στη Χίο ειδικότερα δεν θα υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι όσοι φτάνουν εδώ θα παραμένουν για 48 ώρες ή το πολύ 72 ώρες, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Ωστόσο και στο σημείο αυτό υπάρχει διάσταση, τόσο με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, που μίλησε – αναφερόμενος στην κατανομή των 50.000 προσφύγων σε όλη τη χώρα, που δέχθηκε η κυβέρνηση – για 10.000 πρόσφυγες στα νησιά, ενώ ο ίδιος ο κ. Μουζάλας σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι θα υπάρχουν 7.000 θέσεις φιλοξενίας στα hotspot των νησιών.

mouzalas_vial2

Ψάχνανε να βρούνε πρόσφυγες

Σε ιδανικές συνθήκες έφτασε στη Χίο ο κ. Μουζάλας, ο οποίος επισκέφθηκε όλους τους χώρους άμεσου ενδιαφέροντος και ειδικότερα το Μερσινίδι, τα Ταμπάκικα, την ΒΙΑΛ, το εκθεσιακό κέντρο «Καλουτάς», το ΔΗΠΕΘΕ, το Λιμεναρχείο και τον δημοτικό κήπο.

Σε όλους τους χώρους η παρουσία προσφύγων και μεταναστών ήταν ελάχιστη, αφού λόγω της κακοκαιρίας είναι ελάχιστες οι αφίξεις στο νησί τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι άμεσες αναχωρήσεις για τον Πειραιά παρουσιάζουν μια εικόνα, η οποία – όπως και του επισημάνθηκε μετ΄ επιτάσεως – ουδεμία έχει σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και κυρίως τις μέρες της κακοκαιρίας.

Απέδωσε, τέλος, τα εύσημα στις τοπικές αρχές, καθώς και στους εθελοντές και την τοπική κοινωνία για την συμμετοχή τους στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

mouzalas 008