Λείπουν τέσσερα εκατομμύρια, συναγερμός στην δημοτική αρχή

Σε κατάσταση συναγερμού αναμένεται να τεθεί η δημοτική αρχή Χίου το επόμενο διάστημα και μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού 2016, λόγω των δυσμενών προοπτικών στα οικονομικά του δήμου Χίου.

Ήδη, οι  οικονομικές υπηρεσίες κρούουν το  καμπανάκι κινδύνου, αφού στην εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας προϊσταμένης – και νυν διευθύντριας – κας Ελευθερίας Κοκολάκη γίνεται λόγος για μια διαφορά μεταξύ προσδοκώμενων εσόδων και εξόδων της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού το σύνολο των εσόδων ανέρχεται σε 33.853.320,07 ευρώ και το σύνολο των εξόδων ανέρχεται σε 37.889.888,76 ευρώ.

«Σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχει μια αρνητική διαφορά της τάξεως των 4.036.568,69 ευρώ, την οποία η Οικονομική Επιτροπή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για τη σύνταξη  προϋπολογισμού, πρέπει να εξαλείψει και να τον ισοσκελίσει, πριν αυτός ελεγχθεί και ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και το οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ, περιορίζοντας όσα έξοδα δεν αφορούν ανελαστικές δαπάνες, όπως και έξοδα των οποίων ή μη πρόβλεψή τους στο ύψος που προτάθηκε από τις υπηρεσίες δεν θα επιφέρει πρόβλημα ουσιαστικής λειτουργίας του δήμου.  Καλείται η οικονομική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη ότι η δημοσιονομική θέση του δήμου ως φορέα της γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική, κατά τα άρθρα 14 παρ. 1 περ. β και 35 παρ 1 του Νόμου 4270/2014», καταλήγει η εισήγηση της Υπηρεσίας.

Η εισήγηση της Υπηρεσίας θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015, στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Χίου, η οποία θα κληθεί να «κόψει» και να «ράψει» και να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον προϋπολογισμό του 2016.