Λιβανός: Φωτεινό παράδειγμα η ΕΜΧ – Τούμπος: Ναι, αλλά βοηθήστε μας

Φωτεινό μεν παράδειγμα συνεργατισμού η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπως την χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, πλην – όμως – ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Τούμπος επανέλαβε και σήμερα τα ίδια και πάγια αιτήματα – εμπόδια, που καθηλώνουν την ανάπτυξή της και την ανάπτυξη της μαστιχοπαραγωγής.

Σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, ο κ. Λιβανός, μαζί με τον κ. Νότη Μηταράκη, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ΕΜΧ στην Καρδαμάδα της Χίου και ενημερώθηκαν για την πορεία της Ένωσης και της μαστιχοκαλλιέργειας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε εντυπωσιασμένος και τόνισε ότι «θα σας παρουσιάζουμε ως φωτεινό παράδειγμα συνεργατισμού», προκειμένου  – όπως πρόσθεσε – να ανασυνταχθεί το συνεταιριστικό κίνημα στην χώρα μας.

Λίγο νωρίτερα, όμως, ο πρόεδρος της ΕΜΧ παρουσίασε στον υπουργό τα ίδια ζητήματα που και ο προκάτοχός του είχε ακούσει, αλλά από τότε μέχρι σήμερα τίποτα δεν περπάτησε, ήτοι:

– Ένταξη σε πρόγραμμα της μονάδας καθαρισμού της μαστίχας, που θα απελευθερώσει δυνάμεις των μαστιχοπαραγωγών για αύξηση της παραγωγής τους.

– Δικαιότερο σύστημα κριτηρίων για εντάξεις σχεδίων των μαστιχοπαραγωγών σε προγράμματα χρηματοδότησης.

– Αλλαγές επί το δικαιότερον της φορολογικής αντιμετώπισης των μαστιχοπαραγωγών.

– Αύξηση του συνολικού ποσού της Ε.Ε. για την επιδότηση της μαστίχας, δεδομένου ότι με την αύξηση (διπλασιασμός) της παραγωγής η επιδότηση έχει μειωθεί στο μισό ανά κιλό προϊόντος.

Από μέλος της διοίκησης ετέθη, επίσης, το ζήτημα της επαναφοράς της επιδότησης για την ανασχίνωση, που αποτελεί βασικό στοιχείο, ώστε να κατευθυνθούν στην μαστιχοκαλλιέργεια νέοι άνθρωποι.

Ευήκοον ους είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το ίδιο και ο βουλευτής Χίου της Ν.Δ. και υπουργός Μετανάστευσης κ. Νότης Μηταράκης, διατύπωσαν την θετική τους εικόνα και γνώμη στις δηλώσεις τους στο βίντεο που ακολουθεί.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια