Λουκέτο για 3 στις 10 επιχειρήσεις, πνέει τα λοίσθια η τοπική αγορά

Την ώρα που τα σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς δίνουν και παίρνουν, η τοπική αγορά μετρά ήδη τα πρώτα θύματα του κορονοϊού, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις 3 στα 10 καταστήματα θα βάλουν λουκέτο.

Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα

Το σενάριο για άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Δεκεμβρίου εγκαταλείπεται κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας παραδεχόμενος ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό.

Ακολούθως, ανέφερε ότι επικρατέστερο σενάριο είναι στις 7 Δεκεμβρίου να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, πρώτα με δραστηριότητες χαμηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή από τα σχολεία και το λιανεμπόριο.

Ωστόσο και εδώ θα πρέπει να ξεχάσουμε τα παραδοσιακά ψώνια, αφού επιχειρείται να εφαρμοστεί το λεγόμενο click away, δηλαδή η παραγγελία θα γίνεται ηλεκτρονικά ή και τηλεφωνικά και θα πηγαίνουμε να τα παραλαμβάνουμε από το κατάστημα.

Όσο αφορά την εστίαση, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ ο μέχρι τώρα σχεδιασμός με κριτήριο ότι η επιδημιολογική καμπύλη θα σταθεροποιηθεί άμεσα και θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες, θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια στις 21 Δεκεμβρίου με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι μπαρ, πίστες και οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης στον χώρο της διασκέδασης με ζωντανή μουσική δεν θα ανοίξει εντός των εορτών.

Μαύρα Χριστούγεννα για την εστίαση και όχι μόνον

Όλα τα παραπάνω εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας στον εμπορικό κόσμο της Χίου. Οι καταστηματάρχες στην εστίαση πιέζονται από τα έξοδα, τα οποία ως γνωστόν είναι δυσβάστακτα, χωρίς να αχνοφαίνεται ελπίδα για να δουλέψουν τις γιορτές μήπως και βγάλουν τα σπασμένα.

Να σημειωθεί ότι οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν από εκείνες που κάλυπταν σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών αυτών των καταστημάτων.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κατηφής και προβληματισμένος είναι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο οποίος θεωρεί ότι επικρατέστερο σενάριο – υπό προϋποθέσεις βέβαια – είναι το σταδιακό άνοιγμα στις 14 Δεκεμβρίου για σχολεία και λιανεμπόριο με τις πωλήσεις να γίνονται μέσω ραντεβού, ενώ η εστίαση παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό και για τον ίδιο.

Μάλιστα, προβλέπει ότι αν δεν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης μέσα στις γιορτές και χάσουν το 30% του ετήσιου τζίρου τους, τόσο υπολογίζεται ότι είναι, θα βάλουν λουκέτο 3 στα 10 μαγαζιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού θα συμπαρασύρει εκτός από τους επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους και όλη την επιχειρηματική αλυσίδα.

«Αν μπορέσουν και δουλέψουν αυτές τις μέρες των γιορτών και βγάλουν τα έξοδά τους, δεν μιλάμε για κέρδος, να βγάλουν τα έξοδα του καταστήματος για όσο έμεινε κλειστό, τότε θα μπορέσουν να αντέξουν. Αν όχι, είναι βέβαιο ότι αν παραμείνουν κλειστά τα Χριστούγεννα δεν θα ανοίξουν ξανά 3 στα 10 καταστήματα», σημείωσε ο κ. Λεγάτος.

Αντίστοιχα νούμερα έχουμε και σε άλλους κλάδους του εμπορίου, ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, που δεν έχουν e-shop ή δεν έχουν συνδεθεί με social media κ.λπ., η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τις πωλήσεις από απόσταση.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για όλους. Η αγορά ήταν ήδη χτυπημένη από την κρίση, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, από ένα κακό καλοκαίρι και τώρα ήρθε κι αυτό και οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για πολλούς επαγγελματίες», προσθέτει ο κ. Λεγάτος.

Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Σίγουρα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης δεν είναι εκείνα που θα ήθελαν οι επαγγελματίες, αφού ακόμη και το 40% του ενοικίου που πρέπει να πληρώσουν, είναι αδύνατο να καταβληθεί, ενώ για τις εισφορές, τους λογαριασμούς, τις επιταγές κ.λπ. ούτε λόγος να γίνεται.

Μια ελπίδα για επιπλέον χρηματοδότηση έδινε το πρόγραμμα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις λόγω covid, αλλά και αυτό αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του να μπορεί να καλύψει όλους τους αιτούντες, θα βοηθήσει μόνο λίγους και μεγάλους επιχειρηματίες και δεν θα καλύψει τους μικρούς που πραγματικά βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

«Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 25 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις έφταναν τα 65 εκατομμύρια και ζητάμε επιπλέον αύξηση, να φτάσει στα 70 να τους καλύψει όλους. Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα μπορούν να διατεθούν. Το ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση», κατέληξε ο κ. Λεγάτος.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια