Μάχη της ΔΕΥΑΧ να προλάβει τις βροχές

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΧ στο φράγμα του Σαραπιού, προκειμένου να προλάβουν τις επερχόμενες βροχοπτώσεις και να έχουν μέχρι τότε καταφέρει να αποφράξουν τον αγωγό κάτω υπερχείλισης, κάτι που δεν κατάφεραν την περασμένη Παρασκευή.

Από το πρωί της Δευτέρας, 4 Φεβρουαρίου 2019, τα συνεργεία ξεκίνησαν το έργο της πλήρωσης και αντίστροφης πίεσης στον αγωγό, από τα κάτω προς την λεκάνη του φράγματος, με στόχο να πετύχουν την απόφραξή του.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν σήμερα αντλίες υψηλής πίεσης, σημειώνοντας – ωστόσο – την πρώτη απώλειά τους, αφού η πρώτη αντλία που ήταν μεταχειρισμένη δεν άντεξε και κάηκε.

Ήδη, έχει τοποθετηθεί κι έχει αρχίσει το έργο δεύτερη καινούρια αντλία, η οποία μπορεί να ανεβάσει πίεση έως 11 ατμόσφαιρες, χωρίς όμως να φτάσει και στον αγωγό αυτή η πίεση, αφού στην έξοδό του δεν είναι πλήρως σφραγισμένος.

Παράλληλα, το αντλητικό συγκρότημα συνεχίζει κανονικά την άντληση και η στάθμη του νερού έχει κατέβει χαμηλά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στον astraparis.gr ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Πέτρος Καλογεράκης, όλα εξαρτώνται από τις προσπάθειες απόφραξης του αγωγού. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα και σημειωθούν οι αναγγελθείσες βροχοπτώσεις των επομένων ημερών, τότε δεν κάνουμε τίποτα.

Στο μεταξύ δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει εξασφαλισθεί η επέμβαση ειδικού μηχανήματος απόφραξης, όπως είχε αποφασισθεί από το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας Χίου, στην συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου 2018. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν γίνει επαφές με κάποιον στην Σάμο που διαθέτει τέτοιο μηχάνημα, αλλά έκτοτε ουδέν νεώτερον.

Οι φωτογραφίες είναι από το μεσημέρι της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια