«Μαϊμού» μετάλλιο στην Αγγελοπούλου – Το παρασκήνιο της επίχρυσης πλακέτας

Μια μικρή, αλλά καθόλου ασήμαντη, έκπληξη περίμενε όσους παρακολούθησαν είτε από κοντά, είτε διαδικτυακά, την εκδήλωση υποδοχής της προέδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021» κας Γιάννας Αγγελοπούλου, στο δημαρχείο Χίου, την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020, ειδικότερα δε περί το τέλος της εκδήλωσης, όταν έγινε η απονομή του μεταλλίου και η προσφορά διαφόρων δώρων.

Όπως εγκαίρως είχαμε προϊδεάσει, από την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 με δημοσίευμά μας υπό τον τίτλο «Άκου επίχρυση πλακέτα στην κα Αγγελοπούλου», διαπιστώσαμε τελικά ότι η περιώνυμη επίχρυση πλακέτα δεν υπήρχε πουθενά.

Όταν έφτασε η ώρα της απονομής, περιχαρής ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης άνοιξε μια μικρή μπλε βελούδινη κασετίνα από την οποία η κα Αγγελοπούλου έβγαλε ένα ασημένιο μετάλλιο με λευκή – μπλε κορδέλλα, δείχνοντάς το στην ομήγυρη με υπερηφάνεια, ενώ δίπλα καμάρωνε ο δήμαρχος, έμπλεος ευτυχίας.

Πάντως, η επίχρυση πλακέτα για την οποία ομοφώνως – υποτίθεται – είχε ψηφίσει η οικονομική επιτροπή και για την οποία είχε υπογράψει σχετική απόφαση ο δήμαρχος και άλλη απόφαση για την παραγγελία της δεν εμφανίσθηκε, προφανώς κρίθηκε ως πολύ μπανάλ τέτοιο δώρο για την υψηλή προσκεκλημένη.

Έχει πολύ ψωμί η ιστορία – Άλλα ψήφισαν, άλλα έγραψαν στην απόφαση

Πέρα, ωστόσο, από το φαινομενικώς ελαφρό του πράγματος, η υπόθεση έχει ένα βάθος και μια σοβαρότητα και δεν είναι καθόλου θέμα πρωτοκόλλου ή τυπολατρείας, αλλά ουσίας στην διαχείριση και διοίκηση του δήμου Χίου, αν αναλογιστεί κανείς το γνωστό «εδεκείνα φέραν τούτα».

Στο προηγούμενο δημοσίευμά μας είχαμε γράψει ότι στην οικονομική επιτροπή, όπου και ελήφθη η απόφαση για την διάθεση ποσού 80 ευρώ, προκειμένου να αγοραστεί η επίχρυση πλακέτα, η αρχική πρόταση ήταν για ασημένιο μετάλλιο, πλην – όμως – τελικά η απόφαση γράφει ξεκάθαρα ότι ομόφωνα «εγκρίνει την προμήθεια επίχρυσης πλακέτας…».

Μάλιστα, αναφέραμε ειρωνικά ότι « αναπτύχθηκε… έντονος προβληματισμός… Επικράτησε, όμως, μετά από γόνιμο διάλογο η επίχρυση πλακέτα, προφανώς επειδή ο χρυσός… φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά».

Ωστόσο, άλλη εικόνα από την συνεδρίαση μας μεταφέρει το μέλος της οικονομικής επιτροπής και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος είναι κατηγορηματικός: «Δεν αναφέρθηκε τίποτα για πλακέτα. Εγώ ψήφισα για μετάλλιο και ένα δώρο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που δεν μας ανέφερε τι θα ήταν, αξίας 40 ευρώ. Και μάλιστα έκανα παρέμβαση, λέγοντας ότι το σωστό είναι ό,τι δοθεί να δοθεί από τον δήμαρχο και να μην εμφανίζονται δύο εκπρόσωποι του δήμου ο καθένας με κάτι. Ας παρίσταται ο πρόεδρος, αλλά ο δήμαρχος εκπροσωπεί τον δήμο».

Πώς άλλαξε η απόφαση και από μετάλλιο έγινε επίχρυση πλακέτα;

Η μετατροπή της απόφασης από μετάλλιο σε επίχρυση πλακέτα έχει την εξήγησή της: Μετάλλιο απονέμεται μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα με πλειοψηφία 2/3 των μελών του. Την απονομή κάνει ο δήμαρχος μετά την ανάγνωση της σχετικής απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ενώ για την επίχρυση πλακέτα αρκεί και μόνον απόφαση του δημάρχου.

Αυτά αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό σήματος μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων του δήμου Χίου, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση της 20ής Σεπτεμβρίου 2017 με αριθμό απόφασης 625/2017.

Εδώ θα πρέπει να εξηγηθεί από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής κ. Κώστα Βεργίνα πώς γίνεται και άλλα ψηφίσθηκαν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Βουρνούς και άλλα αναφέρονται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 22.9.2020 της οικονομικής επιτροπής.

Εξειδικεύοντας την παραπάνω απόφαση της οικονομικής επιτροπής ο δήμαρχος με την απόφασή του 277/29.9.2020 αποφασίζει την απονομή επίχρυσης πλακέτας στην κα Αγγελοπούλου και με μία δεύτερη απόφασή του της 30.9.2020 αναθέτει σε κατάστημα της Χίου την προμήθεια της επίχρυσης πλακέτας.

Πώς η επίχρυση πλακέτα έγινε επάργυρο μετάλλιο;

Ενώ, λοιπόν, έλαβαν χώρα όλα τα παραπάνω, κατά την χθεσινή εκδήλωση στο δημαρχείο Χίου εμφανίσθηκε ο δήμαρχος με την μικρή βελούδινη κασετίνα απ΄ όπου – όπως προείπαμε – η κα Αγγελοπούλου ανέσυρε το επάργυρο μετάλλιο!

Προφανώς, κάτι έγινε στην διαδρομή για το οποίο αρμόδιοι για εξηγήσεις, δηλαδή για το πώς η επίχρυση πλακέτα έγινε επάργυρο μετάλλιο είναι ο δήμαρχος σε ό,τι αφορά το πρακτικό μέρος της μετατροπής και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Παύλος Καλογεράκης σε ό,τι αφορά την τήρηση του κανονισμού μεταλλίων κ.λπ. του δήμου Χίου.

Πάντως, κανονικό και με την προβλεπόμενη από τον σχετικό κανονισμό του δήμου Χίου διαδικασία μετάλλιο δεν απονεμήθηκε στην κα Αγγελοπούλου.