Μακριά από το Θόλος καλεί τους Χιώτες εργολάβους η συντονιστική επιτροπή

Πρόκληση στους Χιώτες εργολάβους και επαγγελματίες να μην συνεργασθούν με την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ στην κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος Χίου, απευθύνει η συντονιστική επιτροπή αιρετών και κατοίκων της Χίου.

Η συντονιστική με ανακοίνωσή της εκφράζει την πίστη της ότι δεν θα βρεθούν επαγγελματίες του νησιού να συνδράμουν στο στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης, που θα στιγματίσει διεθνώς τη Χίο, κάτι που – όπως υποστηρίζει – θα βλάψει πολλαπλώς (οικονομικά και κοινωνικά) και τους ίδιους.

Προαναγγέλλει τέλος ότι οι κάτοικοι του νησιού θα δώσουν, όπως και τον Φεβρουάριο του 2020, την δική τους απάντηση «σε όσους αποφασίζουν για την τύχη τους ερήμην τους».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού μετανάστευσης Μηταράκη  για εξαγορά συνειδήσεων  για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο επιχειρούμενο στήσιμο της φυλακής της Ε.Ε. στα νησιά με τελικό στόχο τον εγκλωβισμό  των θυμάτων των γεωστρατηγικών τους επιλογών. 

Η τακτική  γνώριμη, αυτή της  εκμετάλλευσης της ανάγκης των νέων και γενικά των ανέργων να βρουν στον ήλιο μοίρα , για αυτό μέχρι και άτυπο γραφείο ευρέσεως εργασίας έχουν στήσει όπως διαβάζουμε στον Τύπο. 

Την ίδια στιγμή η ανάδοχος εταιρεία προσπαθεί να βρει υπεργολάβους και τεχνικούς να την βοηθήσουν στο στήσιμο του στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Πιστεύουμε ότι δεν θα βρεθεί Χιώτης που θα δώσει γη και ύδωρ για τα 30 αργύρια αυτών που θέλουν να μετατρέψουν το νησί σε στίγμα της πολιτισμικής του κληρονομιάς, με τους κατοίκους του ανθρωποφύλακες αναγκασμένους να περιορίζουν τη ζωή και τα όνειρά τους γύρω από τις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε ότι κανείς επαγγελματίας δεν θα προτάξει το κέρδος πάνω από την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του χιώτικου λαού που έχει ματώσει για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Κανένας που νιώθει Χιώτης δεν θα δεχτεί να συνεργαστεί, αφού αυτόματα θα θέσει τον εαυτό του απέναντι στην τοπική κοινωνία με ό,τι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει για τα επαγγελματικά του σχέδια, αφού οι επιλογές του καθενός στιγματίζουν θετικά ή αρνητικά, τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική εξέλιξη του καθενός μας. 

Τους εγχώριους δούρειους ίππους συνδράμει με κάθε τρόπο και ο διεθνής παράγοντας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα ακόμη και ψυχολογικά, συναισθηματικά (επίσκεψη πάπα, προέδρου γαλλικής γερουσίας).

Τα μηνύματα του πάπα και οποιουδήποτε άλλου επισκέπτεται τα νησιά μας θα πρέπει να απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στους νησιώτες και τους Χιώτες, πού με πολλά προβλήματα προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι και ταυτόχρονα να μην αφήσουν το μίσος να φωλιάζει στις ψυχές τους. Ας χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, ώστε να αποτρέψουν το σύγχρονο δουλεμπόριο και το επικίνδυνο πέρασμα των νερών του Αιγαίου ανθρώπινων ψυχών πάνω σε καρυδότσοφλα. Ας πιέσουν για  δυνατότητα για αιτήσεις ασύλου σε γραφεία και πρεσβείες στις όμορες ή στις χώρες εκκίνησης, αντί με την υποκριτική παρουσία τους στα νησιά μας να προσπαθούν να παγιώσουν τον ρόλο των νησιών μας σαν προσφυγονήσια όλων των κατατρεγμένων της γης.

Πεδίο δόξης λαμπρό για τον ανθρωπισμό τους υπάρχει, υλοποιώντας τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά μας και τη Χίο, τον διαμοιρασμό τους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και την παροχή ασύλου στους δικαιούχους με βάση τις διεθνείς συμβάσεις των ηνωμένων εθνών. 

Οι νησιώτες έδωσαν τις απαντήσεις τους τον Φλεβάρη του 2020 σε όσους αποφασίζουν για την τύχη τους ερήμην τους. Θα είναι ξανά εκεί όποτε χρειαστεί. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».