Μαστίχα Χίου: Μας σώζει από την αρθρίτιδα

Η παθογένεια των αρθρικών αλλοιώσεων συνδέεται στενά με ιστοπαθολογικά ευρήματα στον αρθρικό υμένα (χρόνια φλεγμονή, υπερπλασία αρθρικού υμένα). Η φλεγμονή και η ιστική καταστροφή του αρθρικού υμένα είναι αποτέλεσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διάφορων κυττάρων (μακροφάγα, ινοβλάστες, λεμφοκύτταρα, πολυμορφοπύρηνα) και προϊόντων τους (π.χ. ένζυμα και κυτοκίνες) που συμμετέχουν στη φλεγμονώδη διεργασία.
Η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας εστιάζει στην ελάττωση των συμπτωμάτων και φυσικά μία διατροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά. Προς την κατεύθυνση αυτή, κυρίαρχο τρόφιμο θεωρείται η μαστίχα Χίου, η απόλυτη ελληνική υπερτροφή.

Η μαστίχα Χίου είναι μια μοναδική αρωματική ρητίνη που προέρχεται από ένα δέντρο που καλλιεργείται αποκλειστικά στη νότια πλευρά του ελληνικού νησιού της Χίου. Για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας, λόγω του πλούσιου περιεχομένου της σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Η μαστίχα Χίου αποτελεί μία φυσική τροφή παγκόσμιας μοναδικότητας που είναι πραγματικά προικισμένη με ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται στο μοναδικό συνδυασμό περί των 80 διαφορετικών συστατικών της. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν 3 κύριες ιδιότητες, και αυτές είναι η πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή της δράση. Τα αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά της μαστίχας Χίου οφείλονται σε κάποιες ενώσεις, γνωστές ως τερπένια, οι οποίες διακρίνονται για τα ισχυρά αποτελέσματά τους στον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής.

Μάλιστα, μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μαστίχας Χίου, μέσω των «αντιφλεγμονωδών» τερπενίων, συνδέθηκε με λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαίωσε και μια άλλη προοπτική μελέτη σε περισσότερες από 29.000 γυναίκες, η οποία έδειξε ότι τα τερπένια της μαστίχας Χίου και γενικότερα μία η διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μπορεί να δρα προστατευτικά ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ισχυρά όμως είναι και τα δεδομένα για τη χρήση της μαστίχας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των φλεγμονωδών νόσων και επομένως της αρθρίτιδας. Σύμφωνα με έγκυρη ανασκόπηση του 2015, η κατανάλωσή της για μόλις τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετή για να μετριάσει σημαντικά τη σοβαρότητα των φλεγμονωδών συμπτωμάτων και να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής.

Ταυτόχρονα, μία σχετικά πρόσφατη ανασκόπηση (2019) για τη διατροφική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας προτείνει ότι θα πρέπει να καταναλώνονται μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και ταυτόχρονα άφθονο ψάρι, δημητριακά ολικής, φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως τζίντζερ, ανανάς, κουρκουμάς και φυσικά η μαστίχα Χίου, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παράλληλες «θεραπευτικές» προσεγγίσεις στην αρθρίτιδα. Ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά της μαστίχας Χίου, ειδικά οι πολυφαινολικές ουσίες, διαθέτουν ταυτόχρονα και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες λειτουργούν συνεργικά με τα τερπένια με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματά τους στη αναχαίτηση της φλεγμονής. Συγκριμένα, συμβάλλουν στον περιορισμό της προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης IL-17 και των αντισωμάτων Bhsp 65 (τα οποία εμπλέκονται στην παθογένεση της αρθρίτιδας) και αυξάνουν την αντιφλεγμονώδη κυτοκίνη IL-10. Επομένως, η μαστίχα Χίου είναι δυνατόν να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη ή/και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

Για να επωφεληθείτε λοιπόν από τη φαρμακευτική διάσταση της μαστίχας Χίου στη φυσική φροντίδα του πεπτικού συστήματος, προτείνεται η κατανάλωση υψηλής ποιότητας προϊόντων που αποτελούν την αυθεντική πρόταση της μαστίχας (Art of Nature – προϊόντα παραγωγής της ίδιας της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών). Μπορείτε να τα βρείτε σε μορφή σκόνης ή μασώμενου δισκίου. Οσον αφορά τη μαστίχα σε σκόνη, μπορεί να καταναλωθεί καθημερινά στα smoothies σας ή το γιαούρτι σας (για extra προβιοτική δράση). Αξίζει να σημειωθεί πως η μαστίχα Χίου έχει την ιδιότητα να δρα τόσο προληπτικά όσο και ανακουφιστικά, οπότε τα συμπληρώματα διατροφής με την αυθεντική μαστίχα Χίου μπορούν να καταναλωθούν άφοβα χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια στο επίπεδο της ολιστικής φροντίδας ολόκληρου του γαστρεντερικού!

Συμπερασματικά, η μαστίχα Χίου είναι πλέον ένα διεθνές αναγνωρισμένο φυσικό φάρμακο (με τη σφραγίδα του ΕΜΑ-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου), το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και ενδείκνυται όχι μόνο για την αντιμετώπιση γενικότερων προβλημάτων δυσπεψίας, γαστρίτιδας, στομαχικό άλγος έλκη και οισοφαγίτιδας, αλλά και ειδικότερων φλεγμονωδών παθήσεων όπως είναι η αρθρίτιδα. Εν κατακλείδι, σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και αδιαμφισβήτητα ενδείκνυται η προσθήκη της στην καθημερινή μας διατροφή, ως ένας αξιοσημείωτος και ασφαλής σύμμαχος, που συμβάλλει στη συνολική μας ευεξία.

πηγή: eleftherostypos.gr

Σχόλια