Μάθημα μαστιχικαλλιέργειας για τους νέους παραγωγούς

Δωρεάν πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής με θέμα «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας», ξεκινά η Ένωση Μαατιχοπαραγωγών Χίου  σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  και με την υποστήριξη της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και την επιστημονική καθοδήγηση ομάδας καθηγητών, συντονιστής της οποίας είναι ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Στέφανος Χατζηλαζάρου.

Το πρόγραμμα που παρουσίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Αυγούστου 2021 στο Μουσείο Μαστίχας εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων, απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, ηλικίας 18-40 ετών από την περιοχή της Χίου,  που επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μαστιχόδενδρων και είναι μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της ‘Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

«Έχουμε 3500 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι. Η κατάρτιση και εκπαίδευση είναι μεγαλειώδες ζήτημα στο οποίο θα επενδύσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Γιώργος Τούμπος συμπληρώνοντας ότι .εκτός από την εκπαίδευση και κατάρτιση στόχος είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση του συνεργατισμού στους νέους παραγωγούς.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων κάνοντας χρήση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς.

Οι ωφελούμενοι θα είναι συνολικά 48 και θα κληθούν να παρακολουθήσουν 120 ώρες εκπαίδευσης (δια ζώσης ή διαδικτυακά), εκ των οποίων οι 90 ώρες είναι θεωρία και οι 30 ώρες πρακτική άσκηση. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 14 μήνες και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή του.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάρτισης είναι ένα από τα 14 που προγράμματα του 4ου κύκλου δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής, τον οποίο ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» θα υλοποιήσει σε σύμπραξη με μια πλειάδα σημαντικών φορέων και ιδρυμάτων από το οικοσύστημα της αγροδιατροφής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:

  • Πολλαπλασιασμός μαστιχόδεντρων
  • Βιοποικιλότητα – Βιολογική και ολοκληρωμένη γεωργία – Βιώσιμη ανάπτυξη
  • Ασθένειες μαστιχόδεντρων – αντιμετώπιση
  • Φαρμακευτικές ιδιότητες και μηχανισμοί βιοσύνθεσης μαστίχας
  • Μοριακός έλεγχος προϊόντων μαστίχας
  • Χρήσεις φυτικών βιοδιεγερτικών – λίπανση – μυκόρριζες
  • Μέθοδοι διαχείρισης ζιζανίων σε καλλιέργειες μαστίχας
  • Καινοτόμες στρατηγικές μάρκετινγκ – χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής εδώ.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι,  Γιώργος Τούμπος Πρόεδρος ΕΜΧ, Δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης  Γενικός Διευθυντής Ε.Μ.Χ, Νύκτας Νικόλαος  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μεταφορών και Επικοινωνιών Π. Β. Αιγαίου, Έφη Λαζαρίδου CEO, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Kατερίνα Μπότρος Communications and Fundraising Director, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά , Δρ. Δημήτρης Βολουδάκης, Capacity Building Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, Στέφανος Χατζηλαζάρου Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Δρ. Στέφανος Κώστας ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ,

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια