«Μαύρη τρύπα» 2 εκατ. ευρώ στην Κιβωτό του Κόσμου

Δαπάνες της Κιβωτού που υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ έχουν ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών. Δόθηκαν χρήματα, με άγνωστη πηγή προέλευσης, για ενέργειες που είτε δεν έγιναν είτε δεν τελείωσαν.

Επίσης, ο πετρόκτιστος «παράδεισος» του πατέρα Αντώνιου, τα παραδοσιακά σπίτια κοντά στη μαγευτική λίμνη των Ιωαννίνων, αγοράστηκαν το 2015 εν μέσω… capital controls, με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή δόθηκαν άλλα 250.000 ευρώ, επίσης σε σακούλες σκουπιδιών με μετρητά.

Καμία εκταμίευση

Δηλαδή δόθηκαν περίπου 400.000 ευρώ, τα οποία από την έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας δεν έχουν εκταμιευθεί από κανέναν τραπεζικό λογαριασμό του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της ΜΚΟ και δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή η προέλευση των χρημάτων.

Την ώρα που ο πατέρας Αντώνιος κατέθετε υπόμνημα σχετικά με τις καταγγελίες για βιασμούς, ασέλγειες, ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις και άλλα ποινικά αδικήματα, αξιωματικοί της αστυνομίας παρατηρούν «ύποπτες»… κυβιστήσεις, αλλαγές καταθέσεων και άσκηση φυσικών και απομακρυσμένων πιέσεων σε αρχικούς και βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης. Οι ένστολοι παρατηρητές διαπιστώνουν πως τρόφιμοι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εργαζόμενοι στις δομές της ΜΚΟ, μετά τον σάλο που ξέσπασε με τις καταγγελίες, έχουν χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα» και κάποιοι από αυτούς λύνουν τις διαφορές τους με απειλές και επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων. Κάτι τέτοιο και βίαιο είχε παρατηρηθεί πριν από λίγες ημέρες στον Κολωνό, όταν δύο κουκουλοφόροι προσέγγισαν 16χρονο την ώρα που επέστρεφε στη δομή της ΜΚΟ, τον ρώτησαν «Είσαι με την πλευρά της Κιβωτού του Πάτερ;» και όταν εκείνος δεν απάντησε, οι δράστες επιτέθηκαν με ιδιαίτερη βαρβαρότητα εναντίον του. Γροθιές, κλοτσιές και σύρσιμο στην άσφαλτο.

Ερωτήματα

Ξέπλεναν «μαύρο χρήμα» μέσω… αόρατων δαπανών; Υπερτιμολογούσαν δαπάνες; Πλήρωναν για προμήθειες, κατασκευές, εργασίες, αγορές κουφωμάτων και ντουλαπιών, αλλά αυτές ποτέ δεν αγοράστηκαν ή δεν έγιναν;

Περισσότερες από 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, οικονομικού τιμήματος που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, έχουν γίνει σε διάφορες δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σύμφωνα με την έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Για τις περισσότερες από τις μισές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν αλλά οι αγορές, οι κατασκευές ή εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Οι δαπάνες που έγιναν χωρίς να γίνουν αυτά για τα οποία προορίστηκαν, η αγορά και ανακατασκευή του σπιτιού στα Ιωάννινα με μετρητά σε σακούλες σκουπιδιών (!), τα αδικαιολόγητα 350.000 ευρώ στο σπίτι του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας στον Κολωνό στοιχειοθετούν, σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας αναμένεται να αποστείλουν το πόρισμά τους στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σε λίγες μέρες.

Παραστατικά, αυτοψίες

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η διαπίστωση αν αυτές οι προμήθειες, αγορές ακινήτων ή εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί ή ήταν εικονικές για να δικαιολογηθούν χρήματα που αποσπούσαν άγνωστοι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, να «ξεπλυθούν» χρηματικά ποσά που προέρχονταν από υπεξαίρεση, απιστία και φοροδιαφυγή.

Σε πρώτο στάδιο συνέλεξαν έναν μεγάλο όγκο παραστατικών από όλες τις δομές, για δαπάνες της ΜΚΟ που αφορούν προμήθειες υλικών, κατασκευές, αγορές ή εργασίες σε αυτές.

Οι αστυνομικοί αντιπαρέβαλαν τα φορολογικά στοιχεία με τα παραστατικά, ενώ προέβησαν σε κάποιες αυτοψίες και πραγματογνωμοσύνες για να δουν αν έγιναν εργασίες για τις οποίες δαπανήθηκαν χρήματα. Στο πλαίσιο αυτών των -όχι λεπτομερών- αυτοψιών υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιες προμήθειες και εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε είναι ημιτελείς. Παραδίδοντας το πόρισμα, δεν αποκλείεται ο εισαγγελικός λειτουργός να παραγγείλει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και λεπτομερή αυτοψία.

Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την έρευνα πήραν στοιχεία παραστατικών από τις ίδιες προμήθειες και εργασίες, από τους προμηθευτές και τα συνεργεία εργασιών που είχαν αναλάβει την περάτωσή τους, προκειμένου να συγκριθούν τα χρηματικά ποσά με τα παραστατικά που έχουν συλλεχθεί από τις δομές της ΜΚΟ. Τα παραστατικά υπήρχαν, τραπεζικά στοιχεία μεταφοράς χρημάτων υπήρχαν για κάποιες από αυτές τις εργασίες, σε άλλες αποδείξεις καταβολή σε μετρητά, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες για το είδος των υπηρεσιών που παρασχέθηκαν.

Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε παράλληλη έρευνα στα παραστατικά των μεγάλων χορηγιών της δομής, προκειμένου και σε αυτή την περίπτωση να διαπιστωθεί αν τυχόν κάποιες χορηγίες ήταν εικονικές προκειμένου «ευεργέτες» και «ευεργετημένοι» να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα.

Τα αποτελέσματα των δύο παράλληλων ερευνών θα διαβιβαστούν τέλη Φεβρουαρίου στους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να κρίνουν αν στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία μπορεί να ασκηθούν διώξεις, όπως επίσης να δώσουν παραγγελίες για περαιτέρω προανακριτικές ενέργειες.

Έρευνα-«κόλαφος» για τις τρεις πετρόκτιστες «βίλες» στα Ιωάννινα

Οι τρεις πετρόκτιστες «βίλες» στα Ιωάννινα, ο «παράδεισος» του πατέρα Αντώνιου, φαίνεται πως αποτελούν -σύμφωνα με την έρευνα- περίπτωση εξόφθαλμης περίπτωσης ξεπλύματος, υπεξαίρεσης, απιστίας και φοροδιαφυγής. Η αγορά και ανακατασκευή τους με μετρητά, η κτήση των οποίων δεν δικαιολογείται από καμία πηγή προέλευσης, αποτελεί σοβαρό στοιχείο διάπραξης πολλών αδικημάτων.

Τα τρία σπίτια από πέτρα βρίσκονται σε ένα καταπράσινο τοπίο κοντά στη λίμνη της περιοχής, σε μία έκταση 10 στρεμμάτων με πλούσια βλάστηση, κήπους και μποστάνια. Αγοράστηκαν από τον πατέρα Αντώνιο το 2015 για… μόνο 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη τους, χρειάστηκαν άλλα 250.000 ευρώ για την ανοικοδόμηση. Ολα αυτά έγιναν την εποχή των κλειστών τραπεζών με τους πολίτες να συνωστίζονται μπροστά από τα ΑΤΜ για να εκταμιεύσουν… 20 ευρώ την ημέρα.

Συμβόλαιο

Ο ιδιοκτήτης της έκτασης και των ακινήτων έλαβε τα χρήματα μετρητά μέσα σε σακούλες, κάτι που του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Παρότι οι αρχικές διαπραγματεύσεις γίνονταν ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και Κιβωτό, για την κατασκευή χώρου φιλοξενίας παιδιών, τελικά το συμβόλαιο αγοραπωλησίας υπογράφηκε από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο. Ο πρώην ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να πουλήσει την έκταση και τα ακίνητα, επειδή ο γιος του είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Μάλιστα αν και το πουλούσε 150.000 ευρώ, δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να πέσει στα 100.000 ευρώ.

Σε αυτά τα ακίνητα ο πατέρας Αντώνιος περνούσε πολύ χρόνο όταν επισκεπτόταν τα Ιωάννινα μαζί με ένα «πρωτοπαλίκαρό» του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας Αντώνιος δεν είχε κάνει ούτε μία ανάληψη από τον λογαριασμό μισθοδοσίας του τα τελευταία οκτώ χρόνια, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ο λογαριασμός, στον οποίο εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ, είχε μείνει ανέπαφος από το 2014…

Σε άλλους λογαριασμούς με δικαιούχους τον ίδιο, την πρεσβυτέρα, αλλά και της Κιβωτού του Κόσμου, έχουν καταγραφεί περίπου 2.500 κινήσεις, ενώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της ΜΚΟ έχουν προκύψει καταθέσεις ύψους 15.000.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ELEFTHEROSTYPOS.GR