Με αξιώσεις στην αγορά φαρμάκου η μαστίχα

Την πόρτα της προσοδοφόρου αγοράς της φαρμακοβιομηχανίας κτυπά με ιδιαίτερες αξιώσεις – πλέον – η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία με διαβατήριο τις φαρμακευτικές μονογραφίες που κατέκτησε η μαστίχα, ετοιμάζει νέα εξωστρεφή ανοίγματα.

Η σημαντική ανακοίνωση έγινε σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015, από τον πρόεδρο της MEDITERRA κ. Κώστα Αγκά, στην συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, στελεχών της ΕΜΧ και των συντελεστών για την κατάκτηση – πριν λίγους μήνες – των φαρμακευτικών μονογραφιών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ).

agas

Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας

Έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο κ. Αγκάς, θα ιδρυθεί Κέντρο Εφαρμοσμένης Έρευνας, που σκοπό θα έχει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία θα αξιοποιούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας της μαστίχας.

Ο φορέας αυτός:

1. Θα συντονίζει ή θα παρεμβαίνει στην ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα που αφορά την μαστίχα.

2. Θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας.

3. Θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές.

Στην πράξη δε αυτός ο φορέας θα λειτουργεί ως γέφυρα γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στην μαστίχα.

Οι μέτοχοι του εγχειρήματος

Στον φορέα, στον οποίο βασικός μέτοχος θα είναι η MEDITERRA, θα μετέχουν – επίσης – η μητρική εταιρεία, δηλαδή η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η φαρμακευτική εταιρεία IASIS PHARMA, η ελβετική εταιρεία φαρμακευτικού μάρκετινγκ NUTRICOSM, η ολλανδική εταιρεία ερευνών Lefca O’Life και οι εταιρείες PHARMAGNOSE, CORINGREEN και CITRUS.

kountouriadis

Ο γενικός διευθυντής της ΕΜΧ κ. Δημήτρης Κουντουριάδης (αριστερά) με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη (κέντρο) και τον κ. Μιχάλη Τσελέπη, βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνο Αγροτικού (δεξιά)

Νέα προϊόντα η αιχμή του δόρατος στις εξαγωγές

Στον τομέα των φαρμακευτικών σκευασμάτων οι εφαρμογές της μαστίχας, σύμφωνα με όσα στοιχεία παρουσιάσθηκαν στην συνέντευξη Τύπου, αλλά και τις μελέτες που έχουν γίνει μπορεί αν είναι πολλές και σημαντικές. Στην παρούσα δε φάση, με βάση τις φαρμακευτικές μονογραφίες της μαστίχας από τον ΕΜΑ, οι εφαρμογές αφορούν την αντιμετώπιση δυσπεπτικών προβλημάτων και δερματικών φλεγμονών – επούλωσης δερματικών πληγών.

Επιπλέον, στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όλων των κατηγοριών, όπως: Προϊόντα στοματικής υγιεινής, τρόφιμα, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, ενεργειακά ποτά και ροφήματα κ.ά.

«Τα προϊόντα αυτά», τόνισε ο κ. Αγκάς, «θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της εξαγωγικής προσπάθειας που εδώ και χρόνια έχουμε αναλάβει. Στόχος μας είναι, σε βάθος χρόνου, οι εξαγωγές μαστίχας να αντικατασταθούν από εξαγωγές προϊόντων μαστίχας υψηλής προστιθέμενης αξίας, με προφανείς τις ωφέλειες που προκύπτουν για τους παραγωγούς, αλλά και την ελληνική οικονομία».

stathakis g 013

Εγχείρημα – παράδειγμα η αναγνώριση της μαστίχας

Ως εγχείρημα, που εν πολλοίς μπορεί να χαρακτηρισθεί και παράδειγμα, χαρακτήρισε την προσπάθεια αναγνώρισης των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος παρακολούθησε και χαιρέτισε στην εκδήλωση.

Ένα ισχυρό ελληνικό προϊόν, τόνισε, μετατράπηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα επιτυχημένο εγχείρημα καινοτόμου αξιοποίησης και ανάπτυξης, καθώς και τυποποίησης και εμπορίας.

Ανέφερε δε ότι εδώ και δύο χρόνια παρακολουθεί το όλο εγχείρημα της ΕΜΧ και της MEDITERRA και πρόσθεσε ότι τώρα κλείνει ένας κύκλος με την αναγνώριση, η οποία έχει τεράστια σημασία για τις προοπτικές και την δυναμική του προϊόντος.

moniaros efth

Από θέση ισχύος το μέλλον της μαστίχας

Ως αποτέλεσμα της πολυετούς επενδυτικής και αναπτυξιακής πολιτικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος την προοπτική και το μέλλον της μαστίχας, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Ευθύμης Μονίαρος.

Το μέλλον της μαστίχας, πρόσθεσε, στηρίζεται εν πολλοίς στην αξιοποίηση των εφαρμογών της ιατρικής και της φαρμακευτικής. Η έρευνα θα κινηθεί στην κατεύθυνση των προϊόντων που προτάσσουν τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαστίχας, τόνισε ο κ. Μονίαρος.

xinou 01

Οι φαρμακευτικές επιδόσεις της μαστίχας

Στην διαδικασία κατάκτησης των φαρμακευτικών μονογραφιών της μαστίχας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου αναφέρθηκε η καθηγήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών κα Ιωάννα Χήνου. Η διαδικασία για την τελική αποδοχή των μονογραφιών θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και θα ισχύει για τέσσερα χρόνια.

Στο διάστημα αυτό και καθώς η έρευνα θα συνεχίζεται η μαστίχα μπορεί να εμπλουτίζεται με νέα θέματα και να κατακτά νέες θεραπευτικές ενδείξεις.

smirnioudis

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες (στη Χίο και στην Αγγλία) με αντικείμενο την επίδραση της μαστίχας στον σακχαρώδη διαβήτη και στην χοληστερίνη, καθώς και στην νόσο του Crohn (κρον), ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΜΧ.

Χαρακτήρισε δε πολυθεραπευτική την δράση της μαστίχας, η οποία περιέχει πιστοποιημένα 70 συστατικά, ενώ τόνισε ότι είναι επιτυχία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας.

skaltsounis lean

Σημαντική χαρακτήρισε για την ΕΜΧ την ημέρα ο κ. Αλέξιος – Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ένωση αντί να πουλάει τρόφιμα, θα πουλάει πλέον φάρμακα.

«Η ΕΜΧ είχε νοοτροπία μεγάλης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, που επένδυε στην έρευνα», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η μαστίχα είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά προϊόντα – από τα χιλιάδες – της χώρας που αξιοποιούνται.

paxis

Ιδιαίτερα γλαφυρός ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Σ. Παχής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IASIS PHARMA, ο οποίος τόνισε ότι έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε την μιζέρια μας, ενώ μπορούμε να διαχειριστούμε τον πλούτο που έχουμε, όπως είναι η μαστίχα.

Χαρακτήρισε ορόσημο την αναγνώριση της μαστίχας ως φαρμακευτικό προϊόν από τον ΕΜΑ και τόνισε ότι ο ρόλος της βιομηχανίας είναι να βγάλει το προϊόν έξω, αναφέροντας ότι τα μηνύματα που έχει είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

mandalas gian

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra κ. Γιάννης Μανδάλας.

Μικρές οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ

Ο πρόεδρος της ΕΜΧ κ. Μονίαρος απαντώντας σε ερώτηση για την μετάταξη της μαστίχας στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και τις εξ αυτού επιπτώσεις επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 75% της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγές και αυτό το ποσοστό στόχος είναι να αυξηθεί. Άρα, δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ΦΠΑ. Σε ό,τι δε αφορά την περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος τόνισε ότι η ΕΜΧ εκφράζει προς την κυβέρνηση σταθερά τις απόψεις της.

Σε άλλη ερώτηση για την αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού τόνισε ότι δεν φοβάται η ΕΜΧ γιατί πατά γερά στα πόδια της και είναι καλά προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει όποιο κίνδυνο ήθελε προκύψει.

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια