Με χρήση… φωτεινών και ηχητικών σημάτων έδιωξε το Λ.Σ. εννέα σκάφη προσφύγων

Συνθήκες… ναυμαχίας φαίνεται ότι επικράτησαν τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 23 Μαΐου 2022 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, όταν κατά το Λιμενικό Σώμα επιχειρήθηκε η είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνολικά εννέα σκαφών (πέντε ιστιοφόρα και τέσσερις φουσκωτές λέμβοι) με επιβαίνοντες περίπου 590 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα ιστιοφόρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λ.Σ. είχαν προορισμό την Ιταλία, ενώ οι βάρκες επίσης επιχείρησαν είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά δεν αναφέρεται ποιός ήταν ο προορισμός τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω σκάφη ευρίσκοντο εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, σκάφη του Λιμενικού τα παρακολουθούσαν στενά και «κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Βέβαια, ο ισχυρισμός αυτός καταπίπτει, αφού αμέσως μετά στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές».

Δεν μπήκαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έγινε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων και ακολούθησε απόπειρα εμβολισμού ελληνικού σκάφους, κάτι δεν κολλάει σε όλα αυτά και μάλλον μας παραπέμπει σε push back.

Τελικά, όλα τα σκάφη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και μετά από επέμβαση της τουρκικής ακτοφυλακής επέστρεψαν στα τουρκικά παράλια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος:

Σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Χίου και ν. Σάμου με πέντε (05) περιστατικά κατά τα οποία Ι/Φ σκάφη στα οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα εν λόγω Ι/Φ σκάφη είχαν ως αφετηρία τα έναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή τέσσερις (04) επιπλέον φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης  επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα (09) περιπτώσεις με Ι/Φ σκάφη και λέμβους , φέρεται ότι ξεπερνάει τα πεντακόσια ενενήντα (590) άτομα.

Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, πλοία ανοικτής θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και τα παρακολουθούσαν στενά.

Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛΑΚΤ από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές. Επισημαίνεται ότι και στα εννέα (09) περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι  είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε (05) Ι/Φ, καθώς και των τεσσάρων (04) λέμβων, περισυνελέγησαν  τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα Ι/Φ επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία (03) Ι/Φ επέστρεψαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια.

Το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας  από υπηκόους τρίτων χωρών.  

Σχόλια