Με επιδότηση έως 85% και έως 50.000 ευρώ το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

«Λάβετε θέσεις για το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”» είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» -που προβλέπει επιδότηση έως και κατά 85% και κάλυψη έως 50.000 ευρώ- για την αναβάθμιση κατοικιών μπαίνει σταδιακά στην τελική του ευθεία.

Η κα Σδούκου, κατά την διαδικτυακή της παρέμβαση σε διεθνές συνέδριο (10th Ιnternational Conference for Εuropean Εnergy Μanagers) που διοργάνωσε χθες το Ελληνικο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», καθώς η Ελλάδα θέλει να επιτύχει στο ακέραιο τους στόχους που έχουν τεθεί από την Κομισιόν για την ενεργειακή μετάβαση και όπου μπορεί να τους ξεπεράσει.

«Για να γίνει αυτό απαιτείται αφενός η ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, αφετέρου η κινητοποίηση εντός του 2021 των ευρωπαϊκών πόρων τόσο του νέου ΕΣΠΑ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης», ανέφερε η κα Σδούκου.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Τι αναβαθμίσεις προβλέπει

Κατά την παρουσίαση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» (δείτε όλα τα στοιχεία σε αυτόν τον σύνδεσμο), ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για συνολικό προϋπολογισμό 850.000.000 ευρώ και ένταξη μονοκατοικιών και πολυκατοικιών με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται σταδιακά από τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κ.λπ., το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα. Αλλάζει επίσης το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος, καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, γνωστοί εκ των προτέρων, προς αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς καθώς και φαινομένων «συνωστισμού».

Ημερομηνίες και ποσά

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα τηρηθούν οι εξής ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων:

  •   Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 2.11.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 4.11.2020
  • Δυτικής Μακεδονίας: 9.11.2020
  •  Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020
  • Θεσσαλίας: 16.11.2020
  • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020
  • Αττικής: 23.11.2020
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020
  • Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020
  • Πολυκατοικίες: 3.12.2020

Ο πίνακας με τα ποσά των χρηματοδοτήσεων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Πηγή: ΥΠΕΝ

ΠΗΓΗ: IEFIMERIDA.GR