Με εξώδικα και παράταξη μηχανημάτων στο Θόλος απαντά ο δήμος Χίου στην υπερδομή

Με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Χίου αποφάσισε να δώσει την δική του μαχητική απάντηση στην επιχείρηση κατασκευής της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος, οι εργασίες για την οποία κατά πληροφορίες θα αρχίσουν την προσεχή Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2021.

Στην συνεδρίασή του, σήμερα Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισε να αποστείλει εξώδικο στην ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ να απέχει από οποιαδήποτε εργασία στον χώρο ιδιοκτησίας του δήμου Χίου, ο οποίος και θα οριοθετηθεί με σήμανση, ενώ μηχανήματα του δήμου θα παραταχθούν στην δημοτική έκταση της περιοχής.

Την πρόταση αυτή, που υπερψηφίσθηκε από 27 δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, προσεχώρησε και ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής κ. Ζαννής Ζαννίκος, ενώ η πρόταση που υπέβαλε ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, με συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και λοιπά, πήρε 10 ψήφους.

Στην διάρκεια της συνεδρίασης από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων καυτηριάσθηκε η δήλωση του δημάρχου που επέρριψε στις αντιπολιτεύσεις τις ευθύνες για την επιλογή από τον κ. Μηταράκη της περιοχής του Θόλους για την δημιουργία της υπερδομής.

Παρά ταύτα ο κ. Κάρμαντζης επέμεινε και επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η στάση της αντιπολίτευσης ήταν εκείνη που οδήγησε την κυβέρνηση στο Θόλος.

Προηγουμένως σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την δημοτική αρχή για αδράνεια στο θέμα της υλοποίησης προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την περίφραξη τμήματος της επίμαχης περιοχής του Θόλους και ειδικότερα στην επαφή με την επαρχιακή οδό.

Ο δήμαρχος συμφώνησε στο κείμενο των οκτώ σημείων (τελικά έγιναν εννέα), που παρουσίασαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, υπό την προϋπόθεση – όπως πρότεινε – να περιληφθεί στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι αναγνωρίζει στην κυβέρνηση και την συγχαίρει για την πολιτική της στο προσφυγικό και στην αποσυμφόρηση των νησιών και την ενθαρρύνει να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση! Φυσικά, η πρόταση αυτή απερρίφθη κι έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (27-10):

 

1. Την αποστολή εξωδίκου διαμαρτυρίας και δηλώσεως, με επιφύλαξη δικαιωμάτων, προς την ΤΕΡΝΑ, στην οποία να παρατίθεται η νομική επιχειρηματολογία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και να την καλεί να απέχει από κάθε ενέργεια εντός αυτής της εκτάσεως. Να σταλεί επιστολή στην αρχαιολογική υπηρεσία Χίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.

2. Επιστολή προς την αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Αθήνα, στην οποία να παρατίθεται η νομική επιχειρηματολογία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και να την καλεί να παύσει κάθε χρηματοδότηση της σχεδιαζόμενης κατασκευής της υπερδομής.

3. Επιστολή προς την εισαγγελία πρωτοδικών Χίου, με την οποία να την ενημερώνει σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου και να την καλεί να συνδράμει στην προστασία της περιουσίας του δήμου Χίου.

4. Καλεί την δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, που απαιτούνται για την υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και την αδειοδότηση της περίφραξης του ακινήτου.

5. Καλεί την δημοτική αρχή να δώσει εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, όπως καταγράψουν τις αυθαίρετες κατασκευές, που τυχόν υπάρχουν εντός του ακινήτου και στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι μισθωτές έχουν εκτελέσει αυθαίρετες εργασίες και να ενημερώσει το Δ.Σ. για περαιτέρω ενέργειες.

6. Δηλώνει προς τον υπουργό Μετανάστευσης ότι το Δ.Σ. Χίου διαφωνεί και αντιδρά στην κατασκευή της υπερδομής στο Θόλος.

7. Καλεί την δημοτική αρχή να αναθέσει, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, μελέτη για την αξιοποίηση του ακινήτου.

8. Καλεί την δημοτική αρχή να προβεί άμεσα σε τοποθέτηση σήμανσης με μέσα που επιτρέπονται από την κείμενη νομοθεσία και να τοποθετήσει μικροφωνική εγκατάσταση προς ενημέρωση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

9. Να τοποθετηθούν μηχανήματα στην συγκεκριμένη έκταση του δήμου Χίου χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία των επιχειρήσεων στην περιοχή.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια