Με κωμωδία ξεκινά τις χειμερινές προβολές η Κινηματογραφική Λέσχη

 “Να Ζει Κανείς ή να μην Ζει;”  του Ερνστ Λιουμπιτς, ξεκινά την την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020, στο Ομήρειο στις 20.30 τις προβολές της η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.

Στη Βαρσοβία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι Ναζί εισβάλλουν στην πόλη, ένας νεαρός αποχωρεί κάθε βράδυ από μία θεατρική παράσταση, ακριβώς τη στιγμή που ο διάσημος ηθοποιός, ως Άμλετ, ετοιμάζεται να απαγγείλει  τον πιο διάσημο μονόλογο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Είναι μία πράξη ασέβειας, θράσους και επανάστασης, απέναντι στους άγραφους νόμους του θεάτρου και στο καθεστώς της αυθεντίας. Αυτό ακριβώς θα κάνουν λίγο αργότερα οι ίδιοι οι ηθοποιοί του θεάτρου, αντιμετωπίζοντας με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν – «παίζοντας» – την βίαιη εγκατάσταση των Ναζί στην βομβαρδισμένη τους πια πόλη, έτοιμοι να εμποδίσουν ένα σχέδιο κατασκοπείας.

Αριστουργηματική αντιφασιστική σάτιρα, που γυρίστηκε εν μέσω του Β Παγκοσμίου πολέμου από τον Έρνστ Λιούμπιτς, που το «άγγιγμά» του, όπως έμεινε γνωστή η ικανότητα του στον χειρισμό της κωμωδίας, είναι πραγματικά μοναδικό, όσον αφορά τις συνεχείς εναλλαγές της πλοκής, που ξεκινά ως κομεντί, συνεχίζεται σαν αγωνιώδες θρίλερ, και καταλήγει ως μαύρη κωμωδία να γελοιποιεί το τέρας του ναζισμού, όλα τα παραπάνω με τον άψογο συγχρονισμό μίας μεγάλης θεατρικής παράστασης.

Η.Π.Α/ Κωμωδία/ 1942/ 99’

Σκηνοθεσία: Έρνστ Λιούμπιτς

Σενάριο: Μέλχιορ Λένγκιελ, Εντουιν Ζούστους Μάγιερ, Ερνστ Λιούμπιτς

Πρωταγωνιστούν: Κάρον Λόμπαρντ, Τζακ Μπένι, Ρόμπερτ Στακ

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια